Connect with us

Новини

ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ- ОТ 16 ти  до 22 ри  СЕПТЕМВРИ 2020 г.

Published

on

На 16 септември за пета поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция в дните от Европейската седмица на мобилността, като целта  на Дните за безопасност на ROADPOL (известен преди като проект EDWARD) е да се намали броят на жертвите от трафика до нула поне за един ден.

През последните 4 години общо 52-ма души са загинали по улиците на Европа по време на основното събитие на ROADPOL Days of Safety, стремежите са за постигане на резултата НУЛА загинали! Осем държави не са загубили нито един човек по пътищата си през всички дни на кампанията от 2016 – 2019 г. (Кипър, Дания, Естония, Латвия, Малта, Литва, Швейцария и Швеция).

Статистиката за България от 2016 г. до 2019 г. е следната:

                                                            Загинали

26 септември 2019 година          5

19 септември 2018 година          0

21 септември 2017 година          1

21 септември 2016 година          0

Тази година организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди. Главен координатор на проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция“.

Към момента на страницата на проекта на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. На интернет страницата на пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp/, може да бъде намерена допълнително информация, както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.

Мотото тази година, е „Остани жив! Пази живота!“.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

Областна администрация Благоевград е част от  инициативата, насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието ни при движение по пътищата, призовавайки всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им.

Областният Управител призовава медиите да подкрепят операцията на ROADPOL Days of Safety.

коментара

Новини

СЛЕД ГОРЕЩИ ДЕБАТИ В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДЖЕРМАНЦИ! 1 глас не стигна на ОбС – Дупница да даде „зелена светлина” на компостиращата система за 700 000 лв. в с. Джерман

Published

on

След разгорещени дебати по време на заседанието на ОбС – Дупница вчера общинските съветници отказаха да приемат докладната за запис на заповед за 700 000 лв. за проект на компостираща система за битови отпадъци край село Джерман. Жители на село Джерман влязоха на заседанието и протестираха против изграждането на компостиращата система за битови отпадъци край селото.

Допуснати в залата бяха само 10 жители на селото поради спазване на режима срещу коронавирус, те носиха плакати с надпис “Не превръщайте селото ни в сметище”.

Председателят на сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков изрази позицията на съселяните си, като заяви, че не са съгласни с решението на общината да изгради депото. Джерманци не желаят да са сметището на няколко общини, категоричен бе той.

Борислав Тасков

Общинският съветник от ГЕРБ д-р Паризов, който живее в с. Джерман, призна, че ще гласува с “въздържал се”. Ето какво каза още той:

“Аз живея в Джерман. Селото непрекъснато се обгазява от горящото сметище край Дупница. Течението носи пушека към селото и не може да се диша. Сметището се пали често, ако се направи още едно сметище или компостираща инсталация, селото ще бъде обгазявано от две места. На сметището край Дупница се складират отпадъци отпреди 40-50 г. Там има стотици тонове какви ли не отпадъци и като се запалят, горят с дни. Възрастните се притесняват за здравето на младите, а младите – за децата си”, заяви д-р Паризов.

Независимият общински съветник Георги Градевски гласува „против” компостиращата система, като заяви:

“По принцип съм за изграждане на депо, но нека се вслушаме в жителите на селото, а и местността, в която ще се гради депото, е свлачищна зона. Общината да потърси друго място за депо”, заяви Г. Градевски.

Д-р Първан Дангов от БСП заяви: „По темата, по която сега се упражнявате, по време на управлението на Ат. Янев имаше проект да се изгради депо до съществуващото сметище край Дупница. Какво стана с този проект? Днес мислите само за пари, а не за здравето на хората. Вярно ли е, че общината е глобена за горящото сметище преди дни?”.

Първан Дангов

Кметът на община Дупница М. Чимев отговори: “Още през 2012 г. имаше ОВОС за изграждане на депо. Сега става въпрос за една клетка за компостиране на битови отпадъци. На едно от събранията с жители на селото обещах, че няма да строим, докато не излязат решения на всички инстанции на съда, където беше обжалвано решението за ОВОС. Така и направих. Изчаках решението на съда и представих докладната за гласуване”, заяви кметът.

В крайна сметка „на косъм” докладната за запис на заповед за 700 000 лв. за проект за компостираща система не беше одобрена, 16 общински съветници гласуваха “за”, 11 “против” и 1 “въздържал се”. Един глас не достигна за мнозинство при гласуването.

Жителите на с. Джерман си тръгнаха обнадеждени от сесията, но и с притеснение, че на следващо заседание няма да бъде подложена за ново гласуване докладната и тогава да събере мнозинство от 17 гласа…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

 

коментара

Continue Reading

Новини

Обявяват конкурс за управител на общинската болница в Дупница с 3000 лв. заплата

Published

on

Общинските съветници в Дупница взеха решение за провеждане на конкурс за управител на общинската болница с брутна заплата от 3000 лв. Местните парламентаристи избраха 5-членна конкурсна комисия с председател д-р Соколова, общински съветник от ГЕРБ.

В комисията влизат бившата шефка на ГУМ – Дупница, която е общински съветник от “Глас народен”, зам. председателят на ОбС – юристът Йонко Гергов, и Станислав Павлов от БСП. В комисията ще има и представител на РЗИ – Кюстендил. За член беше предложен и д-р Паризов, но той си даде отвод.

По време на разглеждане на тази точка от дневния ред се получи дебат за общинската болница в Дупница. Д-р Пламен Соколов, дългогодишен лекар в общинската болница, в момента собственик на МЦ, заяви: „Преди 3 г. болницата имаше финансово затруднение, днес то е от липсата на кадри. На последната среща на прокуриста на болницата с общинските съветници беше изнесено, че болницата е заработила 207 000 лв. за последния месец, това са пари за половината заплати. Аз имам питане към председателя на Здравната комисия в ОбС д-р Александър Паризов – той знае ли, че ножицата на заплати в болницата е много голяма? Определени лица получават високи заплати, а другите – много ниски. Искам да попитам и когато се прави протоколът за 1000 лева бонус за първа линия при Ковид, как се определят лицата? Бившето вътрешно отделение и фтизиатрия бяха превърнати в Ковид отделения с част от второ вътрешно. Налага се едни и същи лекари да работят в двете отделения. Защо д-р Евтимова напусна? По време на пандемията се затвори инфекциозно отделение. Казаха ми, че 7 медсестри са напуснали или са подали документи за напускане, може и да съм подведен, затова питам д-р Ал. Паризов. Оплака ми се медсестра, че е била уволнена, защото е отказала да отиде да работи в Гюешево. Кой ще остане да работи в болницата? Тя ще фалира заради липса на кадри”, заяви д-р Пл. Соколов.

Пламен Соколов

Д-р Ал. Паризов му отговори: “Съгласен съм с някои от нещата, които казахте. Д-р Евтимова получаваше немалка заплата. Прокуристът заяви пред нас, че тя напуска по собствено желание. В отделението работи и д-р Богоева, която е на такава възраст, че законът й позволява да излиза често в отпуск при коронавирус. Опитахме се да задържим прокуриста на работа, но тя е категорична, че напуска по лични причини. Обеща да остане още най-много 3 месеца, докато се избере управител. Не е сигурно, че ще дойдат нови лекари. Медсестри предпочитат да си стоят вкъщи с 300 лв. пенсия, но да не работят в условия на коронавирус”, откровен бе д-р Ал. Паризов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ