Connect with us

Таблоид

Добрата новина! Благоевград ще има не една, а две нови църкви

Published

on

Не една, а две нови църкви ще бъдат построени в центъра на Благоевград. Това бе договорено след поредица от срещи на председателя на Общинския съвет – Андон Тодоров, и на съветници, с Неврокопския митрополит Серафим.

В последните няколко месеца имаше спорове къде е по-удачно да се вдигне храм – до открития пазар в града или в района на бившата казарма, който бе прехвърлен от Министерството на отбраната на Община Благоевград.

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим е решено да се вдигнат църкви и на двете места.

„Всички съветници сме консолидирани около идеята да има нов православен храм на мястото, което преди години бе благословено от някогашния владика Натанаил, който направи там първа копка – до открития пазар за плодове и зеленчуци”, заяви Андон Тодоров.

Сградата на храма се предвижда да бъде не по-голяма от 500 квадратни метра. Край нея ще има зелени площи, ще се запази сегашният паркинг, както и пазарът на производителите на зарзават. Целта е хем да има църква, хем да има пазар. Това означава сегашното предложение на Общинска администрация, което е за 1800 квадратни метра терен, да се преработи, защото църквата с прилежащите площи няма как да е на повече от един декар, за да не се закрие тържището.

Владиката Серафим е одобрил идеята за още един храм, който да бъде в района на бившата казарма. Все още има процедури по преотреждането на терена и за промяна на предназначението на земята. Община Благоевград трябва спешно да извърви тези стъпки, за да не загуби имота, който й е предоставен от Министерството на отбраната. Предвижда се да бъдат осигурени 7-8 декара за строителството на църквата в бившата казарма./кмета бг/

коментара

Таблоид

ОБЩИНА БАНСКО ПРИДОБИ СОБСТВЕНОСТТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ЗА ТОПЛОСНАБДЯВАНЕ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН 2020/2021 Е ГАРАНТИРАН

Published

on

Общинското предприятие „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД придоби правото на собственост върху отоплителната централа за изгаряне на биомаса. Сделката по безвъзмездно придобиване на собствеността беше реализирана в изпълнение на решение на Общинския съвет, свързано с оздравителната програма на общинското ръководство за предприятието.

Прехвърлянето на материалните активи беше направено след продължителни преговори с банкови институции и дружеството – собственик „Тевно” ЕООД, което преди повече от година заявява желанието си за безвъзмездно дарение. През 2019 г. предишният Общински съвет приема решение за сделката, но до изпълнението и́ не се стига, а „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД е доведено до тежко състояние, което застрашава отоплението на училища, детски градини, обществени и частни сгради.
Първата задача на екипа на кмета Иван Кадев и общинските съветници след местните избори бе именно спасяването на отоплителния сезон и стабилизиране състоянието на общинската фирма. На сесията си през м. юни 2020 г. съветниците потвърдиха решението за придобиване на собствеността на имуществото – сгради, терени и инфраструктура.

„Топлоснабдяване Банско“ ЕООД е напълно подготвено за отоплителен сезон 2020/2021, уверява управителят на общинското дружество Тодор Тренчев. За разлика от миналата есен, когато новото ръководство завари складовете с наличност от едва 200 куб.м, сега е заредено достатъчно количество чипс – около 5 хил.куб.м, с което да се гарантира топлината на абонатите през студените месеци. Извършена е техническа профилактика и е обезпечен ресурс за нормална работа на топлоцентралата.

коментара

Continue Reading

Таблоид

В Белица започна асфалтиране на 12 улици

Published

on

С ул. „Симеон Кавракиров“, стартира асфалтирането на 12 -те улици в Белица с финансовата подкрепа на ОП “ Развитие на селските райони“ и със средства от общинския бюджет. След изпълнението на всички технически изисквания на пътните артерии, кметът Radoslav Revanski инспектира полагането на асфалт на първата от деанадесетте улици в града.

.

.

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ