Добрата новина! Благоевград ще има не една, а две нови църкви

Не една, а две нови църкви ще бъдат построени в центъра на Благоевград. Това бе договорено след поредица от срещи на председателя на Общинския съвет – Андон Тодоров, и на съветници, с Неврокопския митрополит Серафим.

В последните няколко месеца имаше спорове къде е по-удачно да се вдигне храм – до открития пазар в града или в района на бившата казарма, който бе прехвърлен от Министерството на отбраната на Община Благоевград.

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим е решено да се вдигнат църкви и на двете места.

„Всички съветници сме консолидирани около идеята да има нов православен храм на мястото, което преди години бе благословено от някогашния владика Натанаил, който направи там първа копка – до открития пазар за плодове и зеленчуци”, заяви Андон Тодоров.

Сградата на храма се предвижда да бъде не по-голяма от 500 квадратни метра. Край нея ще има зелени площи, ще се запази сегашният паркинг, както и пазарът на производителите на зарзават. Целта е хем да има църква, хем да има пазар. Това означава сегашното предложение на Общинска администрация, което е за 1800 квадратни метра терен, да се преработи, защото църквата с прилежащите площи няма как да е на повече от един декар, за да не се закрие тържището.

Владиката Серафим е одобрил идеята за още един храм, който да бъде в района на бившата казарма. Все още има процедури по преотреждането на терена и за промяна на предназначението на земята. Община Благоевград трябва спешно да извърви тези стъпки, за да не загуби имота, който й е предоставен от Министерството на отбраната. Предвижда се да бъдат осигурени 7-8 декара за строителството на църквата в бившата казарма./кмета бг/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене