След дървената мафия в Котел, ще подхване ли Гешев и тази в Тетевен?

Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа, заяви главният прокурор

Днес ВАП разпореди на земеделската министърка Десислава Танева да извърши незабавна проверка на изсечената вековна дъбова гора край гр. Котел. По този повод главният прокурор написа в Туитър: Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!

Ще разпореди ли такава проверка Иван Гешев и в други части на Балкана, тъй като за никого вече не е тайна, че горите на България са подложени на поголовна сеч – при това във вододайни зони, вследствие на което безводието вече е факт в много райони?

Съсипването на Тетевенския Балкан продължава от години с поголовна сеч. В публикацията „След години безобразия държавата продължава да бъде сляпа! Кметицата на Тетевен с чадър над горската мафия!“ разкрихме как близката на Цветан Цветанов кметица – Мадлена Бояджиева, е разпънала мощен политически чадър над най-големите играчи от дървената мафия в района и как именно общинските структури в Тетевен на практика се  сраснали с тази мафия.

Общинският консултативен съвет по опазване на горите, рибата и дивеча в Община Тетевен се председателства от инж. Цветомир Симеонов. Неговият брат Теодоси Тодоров Симеонов е съдружник и притежава дял от 50 % от фирма „Капитан Войновски 2013“ ООД. Предмет на дейност на фирмата е производство на бичени дървени материали и преработка на дърва за производство на палети. Предприятието е разположено в с. Черни Вит, община Тетевен.

По данни на Търговския регистър другият съдружник на фирмата е Тодор Дочев Тодоров, който е и управител на дърводобивната фирма „Харвест индъстрис“ ЕООД. Тя е най-голямата дърводобивна фирма в района, като цялото количество добита дървесина от обектите се транспортира и преработва в предприятието „Капитан Войновски 2013“ ООД.

Ръководителят на общинските гори инж. Цветомир Симеонов маркира обекти за добив на дървесина в близост до предприятието. На търговете след това тези обекти се печелят от „Харвест индъстрис“ ЕООД, разкрива сайтът vestnik.eu.

Целта е ясна –  по-лесно да се транспортира дървесина от тези близки обекти, без тя да се маркира и да се издават превозни билети, пише vestnik.eu. На ден в предприятието постъпват и се преработват стотици кубични метри дърва и строителна дървесина, като само много малка част от нея е законна, разкрива медията.

Снимка от дървообработващата фабрика в Тетевен, свързана с инж. Цветомир Стоянов

Печалбата на година е в милиони левове и най-голямата облага е за инж. Цветомир Симеонов – взима пари за маркирането от общината, взима пари от скритите кубици дървесина от фирмата на Тодор Тодоров и прибира дял от печалбата на предприятието „Капитан Войновски 2013“ ООД, посочва vestnik.eu в разследването си.

Всъщност, оглавяваният от инж. Симеонов съвет, който трябва да се грижи за опазването на природните ресурси в Тетевенско, за последните шест години е заседавал само веднъж. Заседанието, с което се хвали на сайта си Община Тетевен, е публикувало информация, в която се цитира градоначалничката. „Горите са едно от най-ценните неща за нас и най-важното е тяхното опазване“, казала тя по време на откриването му. Въпросът обаче е, че пред очите на всички в Тетевенския Балкан „най-ценните неща“ отиват с камиони в дъскорезниците на шепа тарикати, добрали се до власт.

Няма налично описание.

big5.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене