Connect with us

Култура

Изящна мозайка на Христос – Добрият пастир краси новата сграда на Неврокопска митрополия

Published

on

Важен акцент върху красивата си фасада получи тези дни сградата на Неврокопска св. митрополия в гр. Гоце Делчев – на централния й свод бе монтирана изящна мозайка на Иисус Христос – Добрият пастир.

Изборът на това изображение не е случаен, защото то отправя топло послание към всеки един човек в града: Добрият пастир търси и спасява всяка частица от Своето стадо, а духовниците като Негови посланици предлагат грижа на всеки нуждаещ се, който пристъпи прага на Неговия дом.

„Това изображение приляга много на сградата, която е и символ на единството на Църквата на местно равнище. То изобразява много неща: Христос, нашият Господ и Спасител, Който е и Глава на Църквата; Който е и Добрият пастир, казващ ни „Добрият пастир полага душата си за овцете”; Който понася на раменете си загубената овца, падналото човешко естество и го спасява” – казва Неврокопският митрополит Серафим.

Автор на изящната мозайка е сръбският мозаицист Милан Пилипович, който твори в класически византийски стил и има красиво изпълнени проекти из целия православен свят.

blob:https://www.facebook.com/2970e580-d6fb-4ee8-b67d-7d3bfda69f9b

blob:https://www.facebook.com/e2c273d4-3f05-4fc2-84be-3ce8ca33eac5

  

dobrotoliubie.com

коментара

Култура

В навечерието на светлата дата 22 септември, Банско почете с венци и цветя Денят на независимостта

Published

on

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история

На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
В навечерието на светлата дата, Банско почете с венци и цветя държавническия акт на предците.

 

коментара

Continue Reading

Култура

Караянчева: Денят на Независимостта винаги ще озарява надеждите на българския народ

Published

on

Председателят на парламента Цвета Караянчева призова на днешния празник да отпразнуваме в сърцата и душите си безценното дело на строителите на съвременна България чрез публикация в социалната мрежа Фейсбук. 

Ето какво написа председателят на Народното събрание:

Честит празник, скъпи сънародници! Честит Ден на Независимостта на България!

Нека на този светъл и голям празник се огледаме около себе си, нека си спомним каква е възрастта на независимите европейски държави. Нека помислим за постигнатото от България през последните 112 години и отпразнуваме в сърцата и душите си безценното дело на строителите на Съвременна България.
Нека винаги черпим вдъхновение от това историческо дело, когато мислим за днешната българска държава, за съвременната политика и за бъдещето на Родината!

Каквито и трудности да среща страната ни по своя път, Денят на Независимостта винаги ще озарява през вековете надеждите и самочувствието на българския народ.

dariknews.bg

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ