Млади мъже умират заради тежко проклятие! Параклис ще вдигне прокобата над селото, с месеци чакат петно за строеж

Жителите на дупнишкото с. Самораново със собствени сили се захванаха да строят параклис, за да спрат нещастните случаи с млади хора в селото. Кметът Райко Цветков заяви пред “Струма”:

„От години тук умират млади хора. Даже има поверие, че селото е прокълнато и това е причината за измирането на млади хора, предимно мъже. Затова искаме да се построи параклисът по-бързо. Ако има проклятие, то да се вдигне. Всички материали са закупени, дори и олтарният камък, само да ни отредят петно от общината. Готови сме с всичко – и материали, и желаещи да работят безвъзмездно”, обясни разпалено Райко Цветков.

От общината съобщиха, че процедурата по отреждане на петно за строеж е по-дълга и че се работи по казуса. Саморановци обаче чакат вече седми месец да се определи петното за строежа.

Репортер на “Струма” отиде на мястото, където ще се строи параклисът, който е с разгъната площ от 25 кв.м и ще носи името на закрилника на България Св. Иван Рилски. Наоколо вече са струпани строителни материали, дарени от жители на селото, които ще бъдат вложени в строежа.

На мястото, където ще е храмът, бяха младото семейство, гастарбайтери в Австрия, Красимир и Димитрина Иванови с двете си деца. Те са дарили няколко палети с тухли. Красимир работи като мениджър във фармацевтичната индустрия в Австрия, а Димитрина – като IT специалист. Ето какво сподели Красимир пред “Струма”:

“Аз съм от София, но съпругата ми е от селото. Самораново е живо, с будни хора. На мен ми харесва да живея тук. Винаги, когато имаме време, се връщаме от Австрия на село. Тук и децата ни растат на чист въздух и спокойствие, няма го шума на големия град. Не е важно какво и колко сме дарили. Ние сме християни. Защо да не се направи нещо хубаво за селото”, каза Красимир.

Семейството взема отношение и към най-актуалната в момента тема – уточняват, че са за протестите, които се случват в България. Добавят още, че биха се върнали, ако животът стане по-поносим тук.

Димитрина с огорчение заяви: “Не може премиерът да нарича протестиращите млади и интелигентни хора “тулупи”. Само нашият премиер в цяла Европа не знае английски”.

Сред дарителите за параклиса е и пенсионерката, работила като лаборантка във фармацевтично предприятие в Дупница, Тинка Влахова. Тя е заделила половината от пенсията си и е купила керемиди за покрива. “Пенсията ми е голяма. Разделих я на две – едната част за керемиди, с другата изкарах месеца. Тук, на това място се хвърля Богоявленският кръст на Йордановден. Идват много хора. Няма къде да поседнат. Като направим параклиса, ще влязат вътре, ще запалят свещичка… ще се изчисти и цялата площ от 5 дка от тръни. Редовно се почиства реката. Става прекрасен кът за отдих и за молитва”, обясни Тинка Влахова.

Инициатор на построяването на параклиса е бившият горски стражар, написал няколко книги за историята на селото, Михаил Севдин. Той е брат на покойния дупнишки художник Андрей Севдин. Михаил Севдин сподели пред “Струма”:

“От 04.01.2020 г. съм подал документи в общината да се даде линия за строеж, но резултат все още нямам. Заради коронавируса не ме пускат в общината. Звъня на служителката, която се занимава с нашия проект, но тя все отговаря, че документите не са готови. В последния разговор ми заяви: “Ще чакаш!”.

Хора от селото закупиха кой керемиди, кой дървен материал… всичко се скапва. Желязото ръждяса, дървеният материал започна да гние… Това са пари на жителите на Самораново, които искат да се построи параклис за здраве на хората от селото. Имам одобрението на митрополията за храма. Водил съм разговор с кмета М. Чимев и той обеща. Искаме за 19 октомври – деня, в който почитаме Св. Иван Рилски, основите да са излети!”, надява се М. Севдин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене