Connect with us

Uncategorized

Мария Георгиева: Нищо не може да замени живия контакт между учителя и ученика

Published

on

Мария Георгиева е директор на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, от 2014 година. Гимназията подготвя ученици след 7 клас в 5 специалности с разширено изучаване на английски език.

Отворени сме за предложения от тяхна страна ( на родители и ученици -б.а) към оптимизация на организацията на учебния ден и процес в условията на пандемия. През отминалата учебна година нашите педагози в максимално кратки срокове – буквално за дни – се включиха в онлайн обучението. Смело мога да заявя, че почти 80% от онлайн уроците се провеждаха синхронно“, казва г-жа Георгиева в специално интервю за Teacher.bg.

Как започва учебната година във Вашата гимназия? Готови ли сте да посрещнете учениците си според новите изисквания?

Истинско предизвикателство ще бъде началото на новата учебна година не само за Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, а и за цялата образователна система.

Епидемичната обстановка ни постави нови задачи, основната от които е опазване живота и здравето на учениците и учителите. Почти месец работим по подготовка на материалната база с необходимите в тази ситуация мерки и дейности. Те са разнообразни и включват всичко, касаещо учебния ден в училище и насочено към изключително завишени хигиенни изисквания на учебната среда.

Предизвикателство ще бъде и спазването на предписанията от учениците и учителите. Давам си сметка, че маските или шлемовете, носени ежедневно в работна среда, създават дискомфорт и затрудняват комуникацията. Но във времена като тези безопасността е на първо място.

Разчитаме на подкрепа от родителите на нашите ученици, с които винаги сме имали перфектни партньорски взаимоотношения. Отворени сме за предложения от тяхна страна към оптимизация на организацията на учебния ден и процес в условията на пандемия.

Възможността за смесване или превключване между три форми на обучение как ще се отрази на учебния процес при Вас? Вашите преподаватели и ученици готови ли са за такива трансформации?

През отминалата учебна година нашите педагози в максимално кратки срокове – буквално за дни – се включиха в онлайн обучението.

Смело мога да заявя, че почти 80% от онлайн уроците се провеждаха синхронно. Учениците също се ангажираха с присъствие и участие в онлайн учебния процес. Но всъщност колкото и да се стараем, колкото и иновативни методи на преподаване да използвахме в обучението в електронна среда от разстояние, нищо не може да замени живия контакт между учителя и ученика, между самите деца – също.

Кои са най-важните уроци, които научихте като директор през миналата учебна година?

Научих, че здравето е приоритет /не само на думи/, че екипът е истински важен /не само на думи/, че има още и още средства за изход от дадена ситуация и те не са непременно и априори лоши, просто са трудни. Научих се да приемам кризите като възможност, а не само като проблем.

Каква подкрепа Ви е нужна за новата учебна година от страна на МОН, на родителите? Ако имате възможност да дадете един съвет/препоръка/, да зададете един въпрос на МОН, какъв би бил той?

Надявам се ние, педагозите на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, да продължим да се радваме на подкрепа от родителската общност. Това е изключително важно и ценно за нас условие за ефективна работа по обучението на нашите ученици. С обща цел и общи усилия можем да се справим с всичко.

Като директор на гимназия аз чувствам сигурност, че при всякакви въпроси, трудности, казуси винаги мога да разчитам на експертна подкрепа на първо място на колегите от РУО Благоевград, за което им благодаря!

Не бих си позволила да съветвам експертите от МОН по професионални теми. Цялото министерство показа изключителна адекватност в организацията по дейностите на миналата учебна година в условията на пандемия. Смело мога да кажа, че министър Вълчев преведе кораба през много силна буря и никой от моряците не се удави. Напротив – моряците се научиха да управляват по-малки кораби в същите бурни води.

Репортаж на ТВ Запад за готовността на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ за старта на учебната година

Източник: Teacher.bg

коментара

Uncategorized

Скандал на седмицата! Изгоненият позорно от Г.Делчев екс шеф на болницата Владислав Улевинов с гнусна медийна атака срещу медиците и лечебното заведение в града! Опита се и на нас да поръча пасквила си!

Published

on

Болницата в град Гоце Делчев не е пред фалит! Благодарение на правилната политика и големите дарители на фона на здравнака криза предизвиката от пандемията Ковид 19, МБАЛ „Иван Скендеров“ стои стабилно. 

В гнусна медийна атака разпространена до няколко медии, в това число и Топ Преса бившият управлител на болницата на град Гоце Делчев – Владислав Улевинов, се опитва да опозори името на местната власт и медицинския и управлечнески парсонал на лечебното заведение в Гоце Делчев заради факта, че той бе изгонен позорно.

Пред широката общественост на страната, пред медии претендиращи че са отговорни, Улевинов писал донос и се опитва да внуши, че жителите на четирите общини Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, които ползват услугите на МБАЛ „Иван Скендеров“ ще останат без адекватна медицинска грижа заради финансови проблеми. Това са долни лъжи. От къде го знаем ли? Ами днес наш редактор имаше телефонен разговор със самия Улевинов, който воден от това, че с медията ни имаше добър диалог  по време на управлението му, се опита да ни „поръча“ да „вземем“ статия от национална медия и да я публикуваме при нас.

Впъросната статия „разкрива“, точно това, че след като си тръгнал Улевинов като управител, болницата тръгнала „надолу“, че била изправена пред фалит, а вина за това имали местната власт и „старите“ доктори, които по думите на „Улевинов“ „окупирали болницата“ и държали в зависимост местнана власт.

Абсолютна лъжа! В доноса си Улевинов, също така твърди, че в бълницата нямало млади доктори защото я управлявали старите пенсионери. Това също се оказава нъплно неверно, защото само за последните няколко седмици в лечебното заведение има новоназначени четирима млади и надеждни медици и още медицински перносал. От понеделник ще дойдат и още специалисти, увери ни лично новият управител на болницата – д-р Филибев. Разбира се заради особената обстановка, персоналът определено не  е достатъчен, но лъжата на Улевинов е очевадна.

Какъв човек трябва да бъдеш? Какъв доктор трябва да си, за да си позволиш да петниш името на хора, които ежедневно се борят за здравето на жителите на три общини, питаме ние от Топ Преса? Само преди дни Гоце Делчев изпрати в последния си земен път, доктор Милан Първанов, който си отиде, борейки се до последен дъх за здравето и живота на своите пациенти от МБАЛ „Иван Скендеров“. Човекът който въпреки ВЪЗРАСТТА си, въпреки това, че беше уязвим от заразада КОВИД – 19, до последно беше на първа линия в името на своите пациенти и за съжаление беше покосен от болестта.

В пасквила си Улевинов ползва смъртта му като „бухалка“ за лично разправяне с тези които му казаха в очите – „Влади си си некомпетентен, ти не можеш да се справиш! Напусни!“ Това не е човешко! Това е мерзко поведение, доктор Улевинов, ако изобщо можем да те наречем доктор…

В „статията“ си Улевинов лансира обществени поръчки, финансови потоци, проверени предгодините от десетки институци и инстанции, останали без уважение, защото са проведени прозрачно и съгласно българското законодателство.

И накрая по повод кризата в реанимацията на болницата в града, Топ Преса държи да оповести на широката си общественост, че тя е овладяна. Новото ръководство е намерило реаниматори, които ще поемат спешните случаи на лебечното завение. Уверението ни и лечно от новия управител доктор Филибев.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО! ИСТИНАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДОКТОР УЛЕВИНОВ! КАКВО НАСЛЕДСТВО ОСТАВИ И ЗАЩО И КЪДЕ СЕ ПРОВАЛИ! ТОП ПРЕСА – БЕЗПОЩАДНА КЪМ КОВАРНИТЕ И МРЪСНИ ИГРИ! 

ПОСЛЕПИС ПОСЛАНИЕ ЗА УЛЕВИНОВ –

Primum non nocere“ в превод от латински език означава: „Преди всичко не вреди„.

Това е основен принцип в медицинската професия, залегнал още в Хипократовата клетва.

 

 

коментара

Continue Reading

Uncategorized

Хороскоп за 24 септември! Кошмарен ден за три зодии

Published

on

ОВЕН

В четвъртък Овните са с твърдото намерение да осъществят всичките си планове за деня. Обаче той ще се окаже доста тежък за много от вас. Бъдете мобилизирани и внимателни в работата си в службата. Има вероятност за негативни промени, свързани със съкращения или уволнения.

ТЕЛЕЦ

Лош ден за пътуване е четвъртък. Независимо по какви причини някои от Телец ще пътуват днес, денят е характерен с трудности и разочарования. От финансов аспект денят е много успешен и предлага благоприятна реализация в дейността ви. Обърнете по-голямо внимание на дома си и се вслушвайте в добрия съвет на по-възрастен ваш роднина.

БЛИЗНАЦИ

Четвъртък е много благоприятен за Близнаците, свързани с изкуството, и за тези от вас, които са на ръководни постове. Полезна дейност може да реализирате в областта на финансите и инвертирането. Няма да успеете да осъществите срещите, които сте планирали днес, но това не бива да пречи на вашата организираност.

РАК

Родените под Рак ще се чувстват добре в четвъртък и тяхната душевна хармоничност може да им помогне в много отношения. Денят може да бъде много успешен спрямо финансовата ви дейност, стига да не се отпускате и бездействате в тази връзка. В отношенията с шефовете си бъдете предпазливи.

ЛЪВ

Денят е тежък при Лъвовете и много от вашите планове за деня може да се осуетят. Препятствията, които могат да излязат на пътя ви, са свързани с хаотичност в действията ви и не напълно изяснените обстоятелства в дейността ви днес. Ще получите неприятни новини за съдебно решение относно имуществени въпроси с роднини. Очаква ви повишение.

ДЕВА

Девите са потиснати и мнителни днес. Сигурно имате основание, защото настъпват промени в живота ви и това ви кара да се чувствате нестабилни. Вашият консерватизъм е разклатен, а проблемите ви съвсем не се разрешават така, както бихте искали. Четвъртък е емоционален в служебно отношение.

ВЕЗНИ

Днес Везните трябва да обърнат по-голямо внимание на себе си и най-вече на здравето. Четвъртък е особено благоприятен ден за финансите ви. Печеливши са позициите ви при бизнес с партниране от чужбина. За местен бизнес обаче делата днес не се развиват добре и можете да очаквате множество неприятности от страна на съдружници.

СКОРПИОН

Четвъртък е успешен ден за вас, въпреки че сте имали неприятности, отразили се върху самочувствието ви. Вероятно сте загубили подкрепата на близък човек и това може да се отрази дори зле на здравето ви. Личен проблем може да бъде причина за дезорганизация на служебното ви място. Внимавайте да не загубите протекциите си от страна на колеги и шефове.

СТРЕЛЕЦ

При Стрелците четвъртък се характеризира с нервни претоварвания, разочарования и недобро здраве. Дейността ви този ден е доста затормозена по независими от вас причини и каквито усилия да полагате, резултатите едва ли ще ви удовлетворят. В бизнеса ще ви се предложи изгоден договор, който ще бъде само във ваш плюс. Приемете условията, но не се доверявайте само на казаната дума.

КОЗИРОГ

Козирог са застрашени от грешки в много аспекти на социалния живот. В четвъртък няма да имат необходимата предприемчивост, пък и желание за делова дейност. Неправилни или несвоевременни могат да се окажат действията ви в сферата на финансите. Четвъртък при вас е много комплициран, най-вече поради личните ви проблеми, породени от казана дума не на място.

ВОДОЛЕЙ

Вие отново сте перфектни в професията си и днес отново ще сте полезни за другите и съвършени в работата си. Неприятности ще има, но те няма да попречат на доброто ви настроение, още повече че някои от вас са любовно окрилени. Бизнесът и финансовата дейност няма да донесат необходимите и очакваните от вас резултати, но това да не ви разочарова и демотивира. Всичко ще се нареди с помощта на жена.

РИБИ

Четвъртък е много благоприятен за семейната хармония и материалното благополучие на дома при Рибите. Въпреки че днес не можете да разчитате на финансова помощ от страна на мъж, вие сте доста деятелни в тази сфера. Разрешаване на служебен проблем ще повиши самочувствието ви, но не бива да пропускате благоприятната възможност, която предлага денят. Успешно ще завършите начертаните си планове за четвъртък и ще останете удовлетворени от този факт.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ