Край на мераците! Община Благоевград загуби окончателно разрешителното от РИОСВ за строеж на 3-етажен подземен паркинг срещу двете болници

След 6 г. тъпчене на място Благоевград загуби възможността да направи подземен паркинг на 3 нива пред МБАЛ – Благоевгрлад и съседната частна болница. След като чака законовия 5-годишен срок и даде още 1 година гратисен период, но така и не видя никаква активност от страна на общината да започне паркинга, РИОСВ в крайна сметка бе принудена да обяви Решение №БД-67-ПР/2014 г. за преценяване необходимостта от ОВОС за загубило правното си действие.

Отличната идея на общинските съветници от мандат 2011-2015 г. да направят подземен паркинг, който да поеме колите на болните, дошли на преглед в болниците, на медицинския персонал и линейките, а върху него да се вдигне сграда на Центъра за спешна медицинска помощ, бе стартирана през 2014 г. За инвестиционното намерение съветниците определиха площ от 48 773 кв.м и през март 2014 г. предложението за изработване на ПУП за паркинга  бе внесено на заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград от Антоанета Робева, по онова време директор на дирекция „Строителство” при община Благоевград.

Съветът гласува отпадане на улична комуникация и изменение на плана за регулация за обособяване на нов УПИ, в който да се направи подземният паркинг, както и план за застрояване. През октомври 2014 г. съветниците единодушно решиха да се изработи ПУП за паркинга, след като тогавашният болничен директор д-р Владимир Пандев за пореден път призова общината да сложи ред в безразборното паркиране в района на болницата.

Веднага след това документите бяха вкарани в РИОСВ, която след няколко месеца прецени, че няма нужда от извършване на оценка на въздействието върху околната среда и строителството може да започне. Това обаче не се случи. А съгласно законовата уредба, ако първа копка не бъде направена до 5 г. след това решение, то става невалидно и губи правното си действие.

По спомени на бившите общински съветници първоначалната идея на общината била да участва  с апортна вноска – земята, в бъдещия паркинг, а той да бъде построен от собственика на частната болница, но той не се съгласил. След това се завъртяла идеята да се търси външен инвеститор за паркинга, накрая – общината сама да го построи, когато и ако й останат пари, и накрая подземният гараж остана само едно добро пожелание.

Тази година частната болница все пак реши да реализира частично идеята, но на чисто – без участие на общината. Ал. Щерев депозира в общината предложение да купи 2567 кв.м общинска земя, която включва застроената площ и остатъка от терена, върху който да изгради паркинг. Мястото обаче е малко и паркингът ще може да обслужва само колите на пациентите на частната болница.

Общината остава собственик на терена си до ул. „Славянска“, за който има ПУП и готов план за изграждане на общинския паркинг, но финансиране няма, а вече май не се и търси./струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене