Connect with us

Новини

Край на мераците! Община Благоевград загуби окончателно разрешителното от РИОСВ за строеж на 3-етажен подземен паркинг срещу двете болници

Published

on

След 6 г. тъпчене на място Благоевград загуби възможността да направи подземен паркинг на 3 нива пред МБАЛ – Благоевгрлад и съседната частна болница. След като чака законовия 5-годишен срок и даде още 1 година гратисен период, но така и не видя никаква активност от страна на общината да започне паркинга, РИОСВ в крайна сметка бе принудена да обяви Решение №БД-67-ПР/2014 г. за преценяване необходимостта от ОВОС за загубило правното си действие.

Отличната идея на общинските съветници от мандат 2011-2015 г. да направят подземен паркинг, който да поеме колите на болните, дошли на преглед в болниците, на медицинския персонал и линейките, а върху него да се вдигне сграда на Центъра за спешна медицинска помощ, бе стартирана през 2014 г. За инвестиционното намерение съветниците определиха площ от 48 773 кв.м и през март 2014 г. предложението за изработване на ПУП за паркинга  бе внесено на заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград от Антоанета Робева, по онова време директор на дирекция „Строителство” при община Благоевград.

Съветът гласува отпадане на улична комуникация и изменение на плана за регулация за обособяване на нов УПИ, в който да се направи подземният паркинг, както и план за застрояване. През октомври 2014 г. съветниците единодушно решиха да се изработи ПУП за паркинга, след като тогавашният болничен директор д-р Владимир Пандев за пореден път призова общината да сложи ред в безразборното паркиране в района на болницата.

Веднага след това документите бяха вкарани в РИОСВ, която след няколко месеца прецени, че няма нужда от извършване на оценка на въздействието върху околната среда и строителството може да започне. Това обаче не се случи. А съгласно законовата уредба, ако първа копка не бъде направена до 5 г. след това решение, то става невалидно и губи правното си действие.

По спомени на бившите общински съветници първоначалната идея на общината била да участва  с апортна вноска – земята, в бъдещия паркинг, а той да бъде построен от собственика на частната болница, но той не се съгласил. След това се завъртяла идеята да се търси външен инвеститор за паркинга, накрая – общината сама да го построи, когато и ако й останат пари, и накрая подземният гараж остана само едно добро пожелание.

Тази година частната болница все пак реши да реализира частично идеята, но на чисто – без участие на общината. Ал. Щерев депозира в общината предложение да купи 2567 кв.м общинска земя, която включва застроената площ и остатъка от терена, върху който да изгради паркинг. Мястото обаче е малко и паркингът ще може да обслужва само колите на пациентите на частната болница.

Общината остава собственик на терена си до ул. „Славянска“, за който има ПУП и готов план за изграждане на общинския паркинг, но финансиране няма, а вече май не се и търси./струма

коментара

Политика

Официално! Ето ги новите висши фигури в БСП

Published

on

50-ият конгрес на БСП избра състава на Националния съвет

50-ият конгрес на БСП избра състава на Националния съвет. В изборите за национални органи на БСП са участвали 902 делегати от общо вписаните в избирателните списъци 976.

Както БЛИЦ писа част от Пленума в този мандат няма да бъде президентът на ПЕС Сергей Станишев. В Пленума не влизат и представители на така наречената вътрешнопартийна опозиция в лицето на Георги Божинов, Георги Гергов, Атанас Мерджанов и други.

Единственият избран за член на Пленума е Крум Зарков. Той е получил 487 гласа от конгреса, което е повече от половината от гласувалите.

По висшегласие бяха избрани всички останали в лицето на: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров и други.

В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.

В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, Десислава Йорданова, и други.

В младежката листа бяха избрани 37 кандидати, като най-голям брой гласове е получила Петя Михалевска. Сред избраните e и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Blitz.bg

 

коментара

Continue Reading

Новини

СЛЕД ГОРЕЩИ ДЕБАТИ В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДЖЕРМАНЦИ! 1 глас не стигна на ОбС – Дупница да даде „зелена светлина” на компостиращата система за 700 000 лв. в с. Джерман

Published

on

След разгорещени дебати по време на заседанието на ОбС – Дупница вчера общинските съветници отказаха да приемат докладната за запис на заповед за 700 000 лв. за проект на компостираща система за битови отпадъци край село Джерман. Жители на село Джерман влязоха на заседанието и протестираха против изграждането на компостиращата система за битови отпадъци край селото.

Допуснати в залата бяха само 10 жители на селото поради спазване на режима срещу коронавирус, те носиха плакати с надпис “Не превръщайте селото ни в сметище”.

Председателят на сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков изрази позицията на съселяните си, като заяви, че не са съгласни с решението на общината да изгради депото. Джерманци не желаят да са сметището на няколко общини, категоричен бе той.

Борислав Тасков

Общинският съветник от ГЕРБ д-р Паризов, който живее в с. Джерман, призна, че ще гласува с “въздържал се”. Ето какво каза още той:

“Аз живея в Джерман. Селото непрекъснато се обгазява от горящото сметище край Дупница. Течението носи пушека към селото и не може да се диша. Сметището се пали често, ако се направи още едно сметище или компостираща инсталация, селото ще бъде обгазявано от две места. На сметището край Дупница се складират отпадъци отпреди 40-50 г. Там има стотици тонове какви ли не отпадъци и като се запалят, горят с дни. Възрастните се притесняват за здравето на младите, а младите – за децата си”, заяви д-р Паризов.

Независимият общински съветник Георги Градевски гласува „против” компостиращата система, като заяви:

“По принцип съм за изграждане на депо, но нека се вслушаме в жителите на селото, а и местността, в която ще се гради депото, е свлачищна зона. Общината да потърси друго място за депо”, заяви Г. Градевски.

Д-р Първан Дангов от БСП заяви: „По темата, по която сега се упражнявате, по време на управлението на Ат. Янев имаше проект да се изгради депо до съществуващото сметище край Дупница. Какво стана с този проект? Днес мислите само за пари, а не за здравето на хората. Вярно ли е, че общината е глобена за горящото сметище преди дни?”.

Първан Дангов

Кметът на община Дупница М. Чимев отговори: “Още през 2012 г. имаше ОВОС за изграждане на депо. Сега става въпрос за една клетка за компостиране на битови отпадъци. На едно от събранията с жители на селото обещах, че няма да строим, докато не излязат решения на всички инстанции на съда, където беше обжалвано решението за ОВОС. Така и направих. Изчаках решението на съда и представих докладната за гласуване”, заяви кметът.

В крайна сметка „на косъм” докладната за запис на заповед за 700 000 лв. за проект за компостираща система не беше одобрена, 16 общински съветници гласуваха “за”, 11 “против” и 1 “въздържал се”. Един глас не достигна за мнозинство при гласуването.

Жителите на с. Джерман си тръгнаха обнадеждени от сесията, но и с притеснение, че на следващо заседание няма да бъде подложена за ново гласуване докладната и тогава да събере мнозинство от 17 гласа…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ