Чернокож и гей задължително във всеки филм за „Оскар“

Нов регламент поставя условия на холивудските студиа и за екипа зад камера и стажантите

Политкоректността над киното – така Американската филмова академия нареди приоритетите си, след като публикува документ с новия си регламент, който трябва да влезе в сила до 2024 г. Той следва заявката, която институцията направи след скандала за „белите оскари“ през 2016 г., свързана с увеличаването на броя жени и цветнокожи свои членове. Мисията бе отчетена за успешна от настоящия президент на Академията Дейвид Рубин, а в следващите пет години в сила ще влязат и нови изисквания за филмите, борещи се за голямото отличие – статуетката за най-добър филм.

Според промените холивудските студиа ще трябва да се съобразят с критерии за актьорите в главните роли, поддържащите образи, екипа зад камера, маркетинговите специалисти и дори стажантите. Според една от опорните точки поне един от артистите, които отбелязват значително присъствие на екран, ще трябва да е цветнокож. Според друга –

30 на сто от актьорите с по-малки роли ще трябва да са жени представители на LGBT общността, инвалиди и т.н. Историята във филма пък да е фокусирана върху проблем на малцинствените общности.

Самите студиа ще могат да решават сами с кои от всички критерии ще се съобразят. Задължително е обаче да спазят поне пет от тях.

Междувременно следващата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе с два месеца по-късно от традиционното. В причина за това се превърна световната пандемия от коронавирус. Новата дата е 25 април, като за нея няма да важи по-горният регламент. Предвид затрудненото филмово разпространение и производство през 2020 г.

Академията дори направи критериите си по-либерални за догодина, като позволи и заглавия, излъчвани само на стрийминг, да се борят за топотличието.

За галасъбитията през 2022 и 2023 г. студиата вече ще трябва да отговарят на стандарти за многообразие. За първи път обаче цитираният документ ще влезе в пълна сила едва след четири години.

Критериите ще важат само за категорията за най-добър филм, като към всички останали статуетки ръка могат да отправят и продукциите, чието съдържание не е съобразено с политкоректните правила на Академията./monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене