НС прие на второ четене задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това прие окончателно Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование, съобщава БНР.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до 2023 година. Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по-рано. Според образователното министерство задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.

Депутатът от „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО доц. д-р Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален инструмент, който трябва да осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране.

Днес е добър ден за българското образование. Идеята за задължителната предучилищна за 4-годишните е от доста време, коментира още Михов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че задължителният характер ще има положителен ефект. Тя е ключова. Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на поколения, всички държави вървят в тази посока. За България тя е още по-важна предвид големият процент деца от семейства, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е критично важно за тяхното по-нататъшно обхващане, заяви министърът.

До 20% от часовете в иновативните училища да се провеждат в електронна среда, приеха депутатите с окончателните промени в Закона за  предучилищното и училищното образование.  Дистанционното бучение може да се използва при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства.

Красимир Вълчев разясни: „Говорим за четири часа от едната страна и за половин час от другата, само за да компенсираме пропуските и то половин час ефективно педагогическо взаимодействие, а не безразборно гледане на телевизор или на друго електронно устройство“.

Финансова компенсация ще се изплаща на родителите и за децата, които не са приети в детска градина, приеха депутатите. Предложението  е на управляващите и ще осигури равни възможности за образование и за децата  в малките общини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене