След спешното писмо на Ан. Тодоров: РИОСВ предупреди общината, че може да прекрати процедурата по екооценка за строителството в м. Бачиново, поискано от бизнесмена Г. Ганджов

Председателят на ОБС Благоевград  се намеси  в полза на обществения интерес и уведоми инспекцията за влязло в сила решение на ОБС, искане за мораториум върху строителството и възложена на кмета  промяна на ПУП . Поиска незабавно спиране на процедурата по екооценка

Регионалната инспекция по околната среда изпрати спешно писмо до кмета на община Благоевград, в което го уведомява, че при изготвянето на становището на общината   около строителството на хотелски и спа компекс в м. Бачиново, поискано   от бизнесмена Г. Ганджов, управител на “ Универсал Строй Консулт „,. трябва да имат предвид, че РИОСВ може да прекрати процедурата по екооценка на всеки етап от нея, ако има орган, който е взел решение за недопустимост на искането. От инспекцията посочват:“

Компетентният орган прекратява процедурата по екологична оценка на всеки етап от нея, когато се потвърди от съответен компетентен орган / например Басейнова дирекция, Министерство на земеделието и храните, общински органи и други / недопустимост на плана / програмата / спрямо действащи нормативни или административни актове., се казва в писмото.

В случая органът, който е изразил становище за недопустимост на строителството е Общинският съвет, а неговият председател Андон Тодоров с  писмо  уведоми РИОСВ за взетото решение и в защита на обществения интерес поиска от инспекцията на прекрати процедурата по екооценка. Ганджов внесе жалба срещу решението на ОБС, но Админисративният съд я отхвърли.

Дали е поседвало обжалване на решението на АС Благоевград не е ясно, но докато текат тези процедури от РИОСВ няма да стартират процедура по екооценка , съответно и строителството не може да започне.  Припомняме, че инвестиционното намерение на Ганджов  и съдружниците  му Парашкански и Узунов да построят хотелски и спа комплекс, тенис кортове, плувен басейн, подземни и надземни гаражи в района на кортовете в м. Бачиново бе спирано от предишния кмет 8 години.

Атанас Камбитов не позволи застрояването. С новата управа обаче бизнесмените възстановиха намерението си и започнаха да придвижват документите за строителство, с което предизвикаха сериозен обществен отпор. Съветниците от ГЕРБ поискаха да бъде обявен мораториум за строитество в местността, а общинският съвет поиска от кмета Томов да промени ПУП така, че в тази зелена зона да не може да се строи.

Ганджов внесе жалба срещу това решение, но АС Блгоевград го поряза. Въпреки това бе внесено искане за екооценка в РИОСВ, последва гневна реакция от страна на председателя  на Общинския съвет Андон Тодоров, които пък поиска инспекцията да не прекрати процедурата по екооценка и така строителството в м. Бачиново отново се затлачи. В момента от РИОСВ изчакват становище на общината, поискано с писмо през август.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене