Connect with us

Бизнес

Методи Георгиев, изба „Лодогаж“: Гордеем се, че в чужбина ни познават и като сортове вина

Published

on

По средата на Петричко-Санданската котловина, между Мелник и античния град Хераклея Синтика, на три километра от магистрала „Струма“ и на 7 км от границата при Кула, се намира село Генерал Тодоров, където по баирите, накъдето погледнеш, са се ширнали  лозята на винарска изба Логодаж. Тук се отглеждат уникалните български сортове Широка Mелнишка лоза и Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), както и Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и други сортове, общо около 15.

В горещото августовско утро (тук е цяло чудо дъжд да падне) сме въоръжени със специални ножчета за рязане на чепки и щайги, за да се впуснем в гроздобер на сорта Vermentino. Насажденията от този сорт са млади, на 4 години, но въпреки това реколтата е много добра и хората от избата очакват да съберат около 800 кг от декар. Когато лозята са в пълния си разцвет към шестата година, достигат до два тона грозде от декар.

Изпълнителният директор на избата Методи Георгиев е заедно с нас между редовете и изнася пълните щайги. А ако някой си мисли, че лесно се бере грозде – не е така. Има си специален чалъм за отрязване на чепката, за който се иска майсторство. „На шестия ред ще се научиш“, ме успокоява с усмивка шефа и ми демонстрира с лекота рязването на дръжката, а аз съм повече от впечатлена как не мога да се справя с нещо, което на пръв поглед е толкова елементарно. А редовете са дълги към 100 метра… Успокоява ме мисълта, че от това грозде ще излезе страхотно вино, така както и всички останали на избата, които съм пила.

Със сигурност сте отпивали от Мелник 55 от неповторимия български сорт Ранна мелнишка лоза или пък Нобиле розе от Широка Мелнишка лоза, което напомня на Франция. Ако още не сте – трябва да се поправите. Та през миналата седмица в Япония бе продадена милионната бутилка на Логодаж, а лично Калоян Махлянов (Котоошу Кацунори) представи българските вина пред взискателната японска публика, което е страхотно признание за български вина.

Между няколко набрани щайги разговарям с Методи Георгиев за лозята, реколтата, очакванията.

„Виното е жив продукт – така както хората, то расте, развива се, ражда, после ляга и умира. И както хората си избират дома, в който да живеят, ние вярваме, че виното си избира и бутилката, в която да се съхранява, затова и в толкова различни бутилки са нашите вина. И колкото по-добре сме уцелили техния дом, толкова по-добре те се развиват.

Ние имаме две емблеми – Мелник 55 и Розе Нобиле, които са многократно награждавани. Нашата черешка на тортата е Мерло Хипноза, което е признато за най-доброто мерло на България и влезе в Топ 10 на вината изобщо на България за миналата година.

Изключително сме доволни от тазгодишната реколта, нищо, че всичките ни лозя са на 3-4 години. И въпреки това, тази година ще е трудна със сигурност, заради цялата ситуация с корона вирус, но ние имаме доста резерви за разработване на българския и чуждия пазари, които досега не сме изваждали на дневен ред. Тъй като на нас това ни бизнеса, нямаме друг, вярваме, че ще излезем още по-силни от тази криза.

Логодаж има заявка за 100 хил. бутилки догодина за Лидл Германия

Нашите вина присъстват на пазарите в Германия, Сащ, Япония, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Чехия. Освен милионната бутилка, която миналата седмица реализирахме в Япония, имаме още една много хубава новина – това е голяма поръчка от Лидл Германия за 100 хиляди бутилки Мелник 55 за догодина. За наша огромна радост, целта ни да представяме българските сортове по света като национален продукт, започва да се случва малко по малко. И дори Мелник 55 като сорт започва да задминава мавруда.

Хубаво е, че хората в България започнаха по-често да пият вино, не казвам повече и това много ни радва. Не е нужно да разбираш от вино – то или ти харесва или не. Това е целта на всички винопроизводители, да насочим в тази посока винената култура.

Искрено се надявам да се обединим с другите изби в региона, защото след обединенията идват постиженията. Така е по цял свят – както на изложения, така и за изграждането на винен туризъм, и ще е много по-лесно за всички. Нашият регион е изключително благоприятен, защото е свързан с религиозен и културен туризъм – тук са Рупите, античния град Хераклея Синтика, буквално на крачка сме от Гърция. Това е българската Тоскана – един от най-добрите региони в Европа за производство на вино и винен туризъм. Трябва да се съберем с колегите и вярвам, че и това ще се случи скоро“.

И тъй като не сме професионални берачи, когато малко преди обяд петричкото слънце безмилостно сипе лъчи и нажежава до 34 градуса, отиваме на сянка, за да нахраним небцето и душата. На хълма, с уникална гледка към лозята, дегустираме охладените вина на Логодаж – перлените мехурчета на естествено пенливото Satin и разбира се Нобиле розе. Тук от избата планират да изградят павилион за дегустации, където сред природата най-добре ще може човек да се наслади на чаша вино, а по-далечния проект предвижда след няколко години край лозята да бъде изградено и модерно шато.

Винарска изба ЛОГОДАЖ, създадена през 1994 г. е разположена в самото сърце на красивата долина по поречието на река Струма в Югозападна България.

В непосредствена близост до лозята се намира средновековният скален параклис „Свети Пантелеймон“, за който се смята, че е бил свързан с най-ранния период от отшелничеството на Св. Иван Рилски.

Западно от лозята, на отсрещния бряг на река Струма се намира възвишението Кожух, остатък от отдавна угаснал вулкан. В подножието му е разположена известната местност Рупите, където е изградена църква „Света Петка Българска“ от пророчицата Ванга.

коментара

Бизнес

6 фирми напират да продадат на община Гоце Делчев контейнери за 1,2 млн. лв.

Published

on

6 фирми от София, Пловдив, Бургас и Търговище подадоха документи за участие в обществената поръчка на община Гоце Делчев за доставка на мобилно оборудване за инсталация за предварително третиране и инсталация за компостиране, доставка на оборудване и техника за разделно събиране на зелени отпадъци от населението. Общата прогнозна стойност е 1 027 240 лв. без ДДС.

Фирмите атакуваха 3 от 4-те обособени части на поръчката – за доставка на 268 контейнера за смет, на транспортни средства и техника за разделно събиране на отпадъците. Най-голям интерес предизвикаха контейнерите, за които бяха подадени 5 оферти с огромен марж в цените, предложени от тях.

Най-ниска е офертата на столичната „Гринпласт Трейд“ ЕООД на Мирослав Калчев, който предлага да достави контейнерите срещу 57 620 лв., което е по 215 лв. на съд. Най-много – по 430 лв. на брой, или общо 115 240 лв., търси за тях „Екосол България“ АД, в чийто съвет на директорите са Георги Заричинов и Александър Костов. „Евро Сълюшънс“ ЕООД на софиянката Юлия Гагова е предложила оферта от 79 328 лв., търговищката „Хигиямед“ ООД на Фикрет Ибрям е оферирала 92 996 лв., а „Автоинженеринг холдинг груп“ на Юлиан Димов предлага доставка срещу 91 374,60 лв.

Отново „Екосол България“ АД, този път в конкуренцията само на бургаската „Екоджен“ ООД на Димитър Калудов, е подала документи за участие в процедурата за доставка на техника за разделно събиране на зелени отпадъци от населението. Разликата на двете фирми в офертите е само 640 лв. – първата фирма е предложила 133 200 лв., втората – 133 840 лв. В търсенето на доставчик на коли за транспорт „Екосол“ е без конкуренция, а определената от нея цена е 308 100 лв.

По-голямата част от общата сума, с която трябва да бъде доставено мобилно оборудване на самата инсталация, обаче засега остава в начален етап на търсене на фирмата, която ще ги усвои. На 28 август общината сама прекрати процедурата по тези позиции поради открити разминавания в документацията.

коментара

Continue Reading

Бизнес

Веган бургерите на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД

Published

on

Ново предприятие на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД започна своята работа. Приютено в гр.Симитли – малък диамант в полите на три планини, то ще произвежда голям асортимент от веган продукти: от кулинарни заготовки, предназначени за консумация след допълнителна обработка до готови храни. На този етап ще бъдат произвеждани само продукти от първия клон, като при първоначалното навлизане на пазара ще се предлагат единствено веган бургери (burger patties), които ще бъдат основен дял от производството и занапред. Предлагат се под името V-burger.

V-бургерите или нашите веган бургери (vegan burger patties), са замразени продукти, предназначени за изпичане на грил (гладка или оребрена грил-плоча) или тиган, като не се изисква предварително размразяване. При нагрята плоча, термичната обработка отнема 7-9 минути.
Съдържат ограничен брой добавки и са без консерванти. Продуктите са 100% веган, keto-friendly. Използваните суровини не са произведени от генетично модифицирани култури.

Защо пък веган-бургери?
В никакъв случай това няма да бъде дискусия „за“ или „против“ месото, млякото, месните и млечните продукти. Тя, според нас, е до голяма степен излишна, тъй като самите предпоставки, на чиито основи да се породи, все още не са добре дефинирани.
Ето защо ние ще посочим само малка част от причините ние да се насочим към производството на V-бургери:
– все повече хора ограничават или спират консумацията на месо и месни продукти по здравословни или други съображения;
– по чисто религиозни подбуди има дълги периоди, в които консумацията на животински продукти е ограничена;
– в опитите ни да открием на пазара достатъчно добри заместители на месните бургери непрекъснато удряхме на камък;
– цените на някои от тези продукти са твърде високи и поради тази причина – те са недостъпни за голяма част от хората, склонни да ги опитат;
– желанието ни да направим нещо хубаво, което без притеснения да препоръчваме на семействата си и хората около нас;
– опитът ни с новите хранителни технологии и професионалните ни умения в тази сфера;
– почти две години непрекъснати опити, проби, дегустации, интервюта с потенциални потребители, оценки…
За да стигнем до резултат, с който да се гордеем – нашият V-бургер.

Защо продуктите ни са замразени?
Много често, през последните два месеца, ни беше задаван този въпрос. При това не само от хора, потенциални клиенти или вече опитали от тях, но и от търговци от някои големи вериги и дистрибутори.
Има доста дискусии около трудностите/предимствата при търговията със замразени храни. Но от гледна точка на клиента не мислим, че те са интересни. Разбираме, обаче, че притесненията на консуматорите са по-скоро провокирани от редица медийни изяви на нутриционисти и именити готвачи. Ето защо предпочитаме да изясним нашата гледна точка, както и идеята, на базата на която сме взели това решение.
На първо място – веригата на доставка. Колкото и да се опитваме да я скъсим, съвременната търговия предполага наличието не само на междинни звена, но и на големи разстояния между производителя и потребителя. Това изисква използването на определени методи за удължаване на срока на годност на продукта или относителното му „консервиране“ между етапите на производствена готовност и приготвяне за консумация. Един от най-древните методи е консервиране чрез студ. Заедно с консервирането чрез изсушаване, те са прилагани от стотици поколения достатъчно успешно и надеждно. Естествено със своите ограничения. Термичната консервация е неприложима за продуктите ни; консервирането чрез йонизиращи лъчения категорично е далече от концепцията ни… И остана възможността да консервираме чрез добавка на химически средства. В този момент си зададохме въпроса: искаме ли да произвеждаме поредния хранителен продукт с консерванти? Отговорът ни е пред Вас. V-бургерите на VegAmaze не съдържат консерванти.
На второ място – кога замразяването променя значително характеристиките на дадена храна? Може би е удачно да разделим храните на относително „живи“ и „преработени“. Или по скоро на такива, при които структурата на първичните суровини, от които са направени е запазена до известна степен и храни, които се произвеждат от значително преработени суровини. При първите, промените при замразяване са дискусионни по-скоро заради избраните методи за прилагане на студа. Все пак е добре да припомним, че криоконсервиране на клетки, тъкани и ембриони е утвърден и единствен метод за съхраняването им за продължителни периоди, без това да води до промяна на каквото и да е ниво. Ето защо при наличие на необходимото оборудване и спазване на ключови правила при замразяване, съхранение и размразяване – повечето бързо замразени храни не се отличават значително от свежите. При вторите (храни, произведени от преработени суровини), дори и по-бавното замразяване не води до съществени качествени промени, а що се касае за безопасността им – ниските температури я обезпечават категорично.
Но ние продължаваме още по-далеч – производствените методи и технологии, които разработихме, дават възможност за изключително лесно приготвяне на V-бургерите без да е необходимо предварително размразяване. Даже препоръчваме такова да не се прави. Всичко това дава възможност за бързото им приготвяне, като просто се извадят от фризера и поставят директно на леко намазнената и сгорещена повърхност на грила или тигана. Обърнете след 3-4 минути, продължете с изпичането още толкова. За детайли, свързани с разпределение и проникване на температурата, микробиологична безопасност, освобождаване на мазнина и аромати, сочност – ние вече сме помислили.
Удиви се на продуктите ни!

С огромна гордост от постигнатия резултат, имаме възможността да Ви представим нашите V-бургери на соева основа.
Формулата им е разработена с минимален брой адитиви. Всъщност, съставките, които използваме са следните:
– вода, като среда за живот, рехидратиране и смесване на съставките;
– соев изолат като източник на протеин;
– слънчогледово и кокосово масло като източник на мазнини;
– сок от червено цвекло – чрез него придаваме приятния червен оттенък на бургерите;
– доматено пюре, готварска сол, смес от подправки и извлеци от подправки за овкусяване и наподобяване вкуса на месото, както и извлек от естествен пушек;
– метилцелулоза – напълно нетоксичен сгъстител, който ни помага да задържим всички съставки заедно и да оформим бургера;
– лимонена киселина и витамин C, с помощта на които цвекловият сок да не избледнее, когато обработваме бургерите при изпичане.
И друго няма!!!
Съхраняват се замразени, като преди изпичане не се размразяват.
А как да ги приготвите? Възможно най-лесно. По Ваш избор на грил-плоча или тиган, които съвсем леко трябва да намазните и нагреете до около 170-180 градуса по Целзий. 3-4 минути от едната страна, 3-4 минути от другата и кюфтето за бургера е готово. Останалото оставяме на Вашето въображение – дали ще оформите бургер или ще сервирате в чиния с малко зеленчуци, картофки и сосове – възможностите са неограничени.
И най-интересното. За разлика от някои други аналози на пазара, ние предлагаме като начало да опитате V-бургерите ни в 3 варианта:
V-бургер Класик – нежен аромат на опушено телешко с пресен магданоз;
V-бургер Рустик – добре балансиран вкус на бекон и лук;
V-бургер Чили – нашето леко подлютено кюфте с вкус на телешко.
Добре ли сме се справили?

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ