Connect with us

Новини

Пореден гаф на екипа Томов! Общинската хазна в Благоевград „олеква” с 1.6 млн. лв. заради гафове в поръчка за анаеробна инсталация

Published

on

1 333 300 лв. без ДДС трябва да платят благоевградчани по поредната обществена поръчка, проведена от общината и санкционирана от контролните държавни органи заради нередности. Този път става въпрос за проектирането и изграждането на анаеробна инсталация за разделно събирани биоразградими отпадъци на регион Благоевград. Договорът е на стойност 26 660 000 лева без ДДС и бе сключен на 28.04.2020 г. между кмета на Благоевград Румен Томов и ДЗЗД „Балканика Биогаз“, избрани за изпълнител на поръчката.

Санкцията в размер на 5% от общата стойност на проекта е наложена от Министерството на околната среда и водите заради приложена незаконосъобразна методика за оценка и допуснати съществени нарушения по самата процедура по избор на изпълнител – според контролния орган има противоречие между отделните съставни части на документацията за участие.

В решението си окръжните магистрати изрично са посочили, че „финансовата корекция не е санкция. Нейната цел е да възстанови вредата в бюджета, като отнеме незаконно придобитата облага, и в частност като задължи ползвателя да възстанови сумата на ЕС, която е придобита в резултат на допуснатата нередност. Нередност пък е всяко нарушение на правото на ЕС, произтичащо от действие или бездействие на икономически субект, което има или би имало като последица нанасянето на вреда на общия бюджет на ЕС чрез начисляване на неправомерен разход в бюджета на съюза”.

Това са и мотивите на съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева да отхвърли жалбата на община Благоевград против решението от 25.06.2020 г. на управляващия орган – Министерството на околната среда и водите, и да осъди общината да плати на ведомството и 200 лева юрисконсултско възнаграждение.
Припомняме, че средствата от над 26.6 млн. лв. бяха осигурени като безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма, а срокът за изпълнение на дейностите по договора възлиза на 1090 календарни дни. Проектът бе широко рекламиран от кмета Томов в контекста на приоритетната му програма за развитието на Благоевград като екологично чист град. На 1 юли той се срещна с представители на германската фирма Bekon, която е един от участниците в консорциума ДЗЗД „Балканика Биогаз“, и поиска да знае дали изпълнителят ще се справи със срока, който е поел. Немците го увериха, че този проект е истинско предизвикателство за тях, но вече са започнали да търсят камиони със специални характеристики, за да са сигурни в качеството на изпълнение.

Дали техният консорциум ще изгради анаеробната инсталация, или ще изгубят „златната хапка” от близо 30 млн. лв., ще стане ясно от ВАС, пред който община Благоевград може да обжалва решението на Окръжен съд – Благоевград./в.Струма

коментара

Анализи и Коментари

Д-р Радойкова: Взех решение да напусна болницата в Гоце Делчев след смъртта на д-р Първанов

Published

on

Болниците са изправени пред голям кадрови проблем след началото на пандемията с коронавирус, отбеляза лекарката

„Град Гоце Делчев загуби последния си анестезиолог. Загуби истински отдаден на професията лекар, но загуби и достоен, честен и добър човек. С какво ще бъде запомнен д-р Милан Първанов, който не успя да се пребори с COVID-19, разказаха неговите близки и колеги в Тази събота.

Д- р Милан Първанов отдава живота си на болницата и пациентите. До последно лекувал, преди да усети симптомите на вируса.

От едната операционна тича в другата, но никога не е отказал. Винаги е бил преуморен, но въпреки това никога от него не сме чули Не, не мога да дойда или Няма да дойда. В последния ден, в който работехме, той вече казва: Не издържам вече, много се чувствам отпаднал и след това вече разбрах, че е заминал за София, разказва д-р Мария Герова, завеждащ АГО в МБАЛ „Иван Скендеров“, Гоце Делчев.

Той беше човекът болница и искам да ви кажа, че не само ние като колеги, но и цялото общество скърби, страда. Това е изключително голяма загуба за всички нас и за всички хора, казва Надежда Костова, старша сестра в родилното отделение на болницата.

Загубихме един невероятен колега, човек и лекар, огромна загуба за всички нас, за всички жители на Гоце Делчев, за четирите общини, които обслужва болницата, просто невероятен човек и лекар. Мисля, че за около 10 или 11 дена от началото на заразяването до кончината му, споделя д-р Ангел Тонгов.

Гоце Делчев е в шок от загубата на лекаря и човека Милан Първанов. А в интернет всеки изля душата си. След смъртта на анестезиолога и завеждащ отделението по реанимация, болницата е изправена пред предизвикателството да намери лекари, които да го заместят. В тази болница броят на заразените с COVID-19 е почти непроменен в последните месеци- по около 40 легла са постоянно заети.

Аз загубих на първо място приятел, колега, с когото 29 години с малко прекъсване работих рамо до рамо, с него започна моят професионален път. Той ме е учил заедно с тогавашния началник на отделение. Загубата за мен е много голяма, сподели д-р Мария Радойкова в студиото на Тази събота.

Той се страхуваше за себе си и за семейството си, но беше безотказен, заяви Радойкова, която отбеляза, че починалият д-р Първанов е консултирал по тяхна молба постоянно колегите си от инфекциозно отделение и е успявал да балансира страхa за собственото здраве и високия професионализъм.

Съпругата на д-р Първанов – д-р Ерменкова, също е заразена с коронавирус, в момента физически се чувства добре, но емоционално е изтощена, разказа д-р Радойкова, която говори често със съпругата на починалия си колега.

Трудно се продължава след такъв удар. Взех своето решение да напусна болницата в Гоце Делчев, разкри д-р Радойкова, която сподели, че е била на временен договор в лечебното заведение и е отишла там по молба на д-р Първанов.

Лекарката е категорична, че водещата причина не е страхът за нейното здраве, защото продължава да работи в Югозападната болница в Петрич, където също има болни от коронавирус, но е трудно да преживее емоционалната загуба на своя приятел и колега.

Болниците са изправени пред голяма кадрови проблем, който се е изострил с пандемията от коронавирус, затова може би е добре да се променят правилата за лекарите специализанти, смята д-р Радойкова. Като добър пример тя даде политиката на община Петрич, която подпомага студенти по медицина между първата и шестата година от тяхната специализация.

btvnovinite.bg

 

коментара

Continue Reading

Новини

169 нови случая на COVID-19, без починали с коронавирус

Published

on

169 са новите случаи на COVID-19 по данни на Единния информационен портал за денонощието към 00:00 ч. в неделя, 27 септември. За 24 часа са направени 2710 теста. Така общият брой на положителните проби от началото на пандемията доближи прага от 20 000 – 19 997.

Активните случаи са 5048, от които хоспитализирани са 791. 36 души са в интензивни отделения.

Най-много заразени има в столицата – 34, следват Благоевградска област с 27 и Пазарджик с 22.

Излекувани са 28 пациенти, общо 14 160 души.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ