Пореден гаф на екипа Томов! Общинската хазна в Благоевград „олеква” с 1.6 млн. лв. заради гафове в поръчка за анаеробна инсталация

1 333 300 лв. без ДДС трябва да платят благоевградчани по поредната обществена поръчка, проведена от общината и санкционирана от контролните държавни органи заради нередности. Този път става въпрос за проектирането и изграждането на анаеробна инсталация за разделно събирани биоразградими отпадъци на регион Благоевград. Договорът е на стойност 26 660 000 лева без ДДС и бе сключен на 28.04.2020 г. между кмета на Благоевград Румен Томов и ДЗЗД „Балканика Биогаз“, избрани за изпълнител на поръчката.

Санкцията в размер на 5% от общата стойност на проекта е наложена от Министерството на околната среда и водите заради приложена незаконосъобразна методика за оценка и допуснати съществени нарушения по самата процедура по избор на изпълнител – според контролния орган има противоречие между отделните съставни части на документацията за участие.

В решението си окръжните магистрати изрично са посочили, че „финансовата корекция не е санкция. Нейната цел е да възстанови вредата в бюджета, като отнеме незаконно придобитата облага, и в частност като задължи ползвателя да възстанови сумата на ЕС, която е придобита в резултат на допуснатата нередност. Нередност пък е всяко нарушение на правото на ЕС, произтичащо от действие или бездействие на икономически субект, което има или би имало като последица нанасянето на вреда на общия бюджет на ЕС чрез начисляване на неправомерен разход в бюджета на съюза”.

Това са и мотивите на съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева да отхвърли жалбата на община Благоевград против решението от 25.06.2020 г. на управляващия орган – Министерството на околната среда и водите, и да осъди общината да плати на ведомството и 200 лева юрисконсултско възнаграждение.
Припомняме, че средствата от над 26.6 млн. лв. бяха осигурени като безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма, а срокът за изпълнение на дейностите по договора възлиза на 1090 календарни дни. Проектът бе широко рекламиран от кмета Томов в контекста на приоритетната му програма за развитието на Благоевград като екологично чист град. На 1 юли той се срещна с представители на германската фирма Bekon, която е един от участниците в консорциума ДЗЗД „Балканика Биогаз“, и поиска да знае дали изпълнителят ще се справи със срока, който е поел. Немците го увериха, че този проект е истинско предизвикателство за тях, но вече са започнали да търсят камиони със специални характеристики, за да са сигурни в качеството на изпълнение.

Дали техният консорциум ще изгради анаеробната инсталация, или ще изгубят „златната хапка” от близо 30 млн. лв., ще стане ясно от ВАС, пред който община Благоевград може да обжалва решението на Окръжен съд – Благоевград./в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене