Самодейката от  НЧ „Възраждане“Калина Мървакова , се отдаде на благородната си мисия  да плете красиви и различни модели шарени чорапи за да запази традицията и  да ги предаде на поколенията

Самодейката Салина Мървакова  от гоцеделчевското село Баничан  от скоро се е отдала на поредната си благородна страст .Мотивирана да остави  на поколенията след нея нещо ценно  ,тя почти по цял ден плете  невероятно красиви и различни както  по модели така и по шарки  красиви шарени баничански чорапи  . Шарките  в красивите чорапи са вплетени части  от автентичната носия на баничанката от ФГ ,, Туфча ‘’ при НЧ ,, Възраждане’’ която се отличава по пъстротата си от всички  други  старинни носии в региона . Калина не продава изработените от нея  красиви  чорапи , идеята й е, да поддържа  традицията  на вплетените в чорапите пъстри мотиви за да може тя да се пази и  предава  от поколения на поколения .

Днес, ден преди големият празник на село Баничан- Рождество Богородично  ,Калина е  щастлива ,че завършва поредният  модел  и чифт ценни  за бъдещите поколения шарени  баничански чорапи в които  тя определено вплита сърце и душа  и много любов  с които  да я помнят  и да пазят баничанската  традиция нейните деца , внуци , правнуци и всички хора от селото .

 По случай утрешният празник на село Баничан –сръчната  самодейка от ФГ ,, Туфча ‘’ при НЧ ,, Възраждане’’ Калина Мървакова  пожела чрез страниците на Топ Преса да поздрави всички  самодейци  и всички жители на селото , както и да им пожелае  хубав и благословен празник , много здраве и много лично и семейно щастие.

Ние  от  Топ Преса също  поздравяваме с хубавият празник жителите  и гостите на село Баничан като им желаем да са здрави  и щастливи и все така мотивирани да  съхраняват традициите  на необятната българска съкровищница   .

Честит Празник!

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене