Онкоболницата спешно търси пари за животоспасяваща апаратура. Ще чуе ли поредния зов за помощ Община Благоевград?

Онкоболницата в Благоевград спешно се нуждае от нов апарат за лъчетерапия – Линеен ускорител, за да се гарантира адекватното и качествено лечение на пациентите. Директорът на лечебното заведение д-р Георги Георгиев е изпратил писмо до председателя на Общинския съвет – Андон Тодоров. В него той моли за съдействие парламентарния шеф за решаването на проблема, защото става въпрос за най-важното – спасяване живота на стотици онкоболни.

„През последните пет години в болницата, чрез реализиран проект по Оперативна програма на ЕС, е осигурена Телегама терапевтична уредба Терабалт 80 ASC, Планираща система и Верификационна система Teragis. Към настоящия момент радиокативният заряд на апаратурата е изчерпан и подновяването му би струвало около 800 000 лв. Освен това, тази апаратура не покрива съвременните протоколи за лъчетерапия и е недостатъчен терапевтичен капацитет. При тази ситуация лечебното заведение е изправено пред необходимостта от закупуване на нов апарат за лъчетерапия – линеен ускорител, който ще обезпечи пълноценното лечение на пациентите с най-съвременни технологии и на световно ниво“, категоричен е д-р Георгиев, директор на  Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина“ ЕООД.

Той припомня, че по официална статистика, всяка година между 300 и 500 човека в областта се разболяват от онкологични болести. Затова наличието на съвременна апаратура ще улесни пациентите и няма да им се налага да пътуват до София за лъчетерапия.

Стойността на линейния ускорител е до 4 милиона лева с ДДС.

Д-р Георги Георгиев предлага няколко варианта за изход от ситуацията – осигуряване на финансов ресурс от Община Благоевград, която е собственик на болницата, банков кредит, след като Общинският съвет стане гарант по заема, или сключване на договор за съвместна дейност в областта на лъчетерапията с потенциален инвеститор, който да закупи необходимата апаратура.

На 11 септември трябва да се състои редовна сесия на местния парламент и най-вероятно тогава ще бъде обсъдено искането на болничния шеф. Вероятно другата седмица на брифинг, посветен на предстоящото парламентарно заседание, Андон Тодоров ще коментира предложените варианти за осигуряване на животоспасяващата апаратура.

Това не е първият зов за помощ на директора Георги Георгиев. Онкодиспансерът от години страда от финансов недостиг, а в същото време е единственото място, в което се лекуват раково болни от целия Югозапад.

През пролетта болничният шеф дори предложи на кмета Румен Томов във времена на пандемия от COVID-19 да бъде спряна обществената поръчка за музикалния фестивал „Милениум“ и предвидените 400 000 лева за музикалиня форум да бъдат пренасочени за онкоболницата. Предложението му обаче остана глас в пустиня.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене