Отказаха удължаване на договора на проф. д.н. Иван Мирчев с ЮЗУ “ Неофит Рилски“след навършване на 65 години

Професор Иван Мирчев е с прекратен договор с ЮЗУ „Неофит Рилски“, след като молбата му за удължаване е била отхвърлена.

На Катедрения съвет проведен вчера, когато е разгледана молбата, от 13 присъстващи – 9 са гласували „против“ удължаването, 3-ма са се въздържали и нито един от членовете не е подкрепил проф. Мирчев, потвърдиха от пресцентъра на университета.

Потърсихме за коментар и самият проф Мирчев, който обаче бе лаконичен и сподели само, че се разделя с университета с добри чувства и спомени. “ Положението в ЮЗУ „Неофит Рилски “ отразява и положението, в което се намира и държавата ни в момента.“ , каза още той,  на въпроса ни дали е обиден и усеща ли тези действия като реваншизъм.

Новината предизвика поредната доза възмущение у благоевградчани, защото  професор Мирчев е значима част от историята на ЮЗУ и никой не очаквал подобна раздяла, още повече когато 13 от неговите колеги, с които е работил дълги години, са гласували против него в настоящия случай.

С това решение обаче, на практика, законът е спазен, както е записано в направената от нас справка:

ПРАВНАТА УРЕДБА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР НА
ХАБИЛИТИРАН ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПОРАДИ НАВЪРШВАНЕ НА
ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ СЕ СЪДЪРЖА В ЧЛ. 328, АЛ. 1, Т. 10 (ИЗМ. - ДВ, БР. 21
ОТ 1990 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 100 ОТ 1992 Г.) ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА (КТ) ВЪВ
ВРЪЗКА С ЧЛ. 59 ОТ ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ (ЗВО) И В § 11 ОТ
ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ (ПЗР) НА ЗВО (ИЗМ. - ДВ, БР.
48 ОТ 2004 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 83 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 18.10.2005 Г.).
ДО 22.02.2012 ГОДИНА, СЪЩЕСТВУВА ПРАКТИКА В ТУ-СОФИЯ,
СЪОТВЕТСТВАЩА НА НОРМАТА НА § 11 ОТ ПЗР НА ЗВО. СЪГЛАСНО ТАЗИ
ПРАКТИКА, СЛЕД ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ОТ ХАБИЛИТИРАНИЯ
ПРЕПОДАВАТЕЛ, ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КАТЕДРЕНИЯ СЪВЕТ И СЪВЕТА НА
ОСНОВНОТО ЗВЕНО И/ИЛИ ФИЛИАЛА, СЛЕД РЕШЕНИЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ,
ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ С ХАБИЛИТИРАНИТЕ ЛИЦА, КОИТО ЗАЕМАТ ДЛЪЖНОСТТА
"ПРОФЕСОР", ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА ПО ЧЛ. 328, АЛ. 1, Т. 10 ОТ
КОДЕКСА НА ТРУДА (КТ) МОГАТ ДА БЪДАТ УДЪЛЖЕНИ ЗА СРОК ЕДНА ГОДИНА, НО
ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ, А ЗА ХАБИЛИТИРАНИТЕ ЛИЦА, КОИТО ЗАЕМАТ
ДЛЪЖНОСТТА "ДОЦЕНТ" - ЗА СРОК ЕДНА ГОДИНА, НО ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ
ГОДИНИ.

В конкретния случай обаче,  хората имат обосновани съмнения, че това решение на катедрения съвет е по-скоро начин, по който някой се опитва, да разчиства сметки. Припомняме, че проф. Мирчев бе един от кандидатите за ректорския пост през есента на миналата година, след което заедно с други кандидати оспори легитимността на избора на настоящия ректор  проф. д-р Борислав Юруков. Според жалбоподателите професор Юруков бе навършил 65 години през месец септеври/2019 г./ и е в пенсионна възраст. Бил е на трудов договор в ЮЗУ до провеждане на изборите. По Закона за висшето образование може да се кандидатира само, ако е на срочен договор.

Последваха още няколко скандала, свързани с възнаграждението на ректора Юруков, което стана тема и на репортажи в национален ефир, с  именитете докторанти на университета, сред които са настоящия главен прокурор Иван Гешев, бившият вътрешен министър Младен Маринов, а както стана ясно и новият правосъден министър Десислава Ахладова.

Сега, на дневен ред е и друг въпрос, който е много любопитен и отново значим за бъдещето на ЮЗУ- на 5 септември проф. д-р  Борислав Юруков навършва 66 години и би трябвало Академичният съвет да гласува и  вземе решение  и за  неговото бъдеще . Преди известно време обаче, след решение на съда, стана ясно, че настоящият Академичен съвет е нелегитимен  и сега не е ясно кой и как ще реши ситуацията .

По непотвърдена официално информация, Висшето учебно заведение в Благоевград е сковано от страх,  защото малцината, които са се изправили срещу ръководството, вече са станали обект на реваншизъм. Слуховете из коридорите не спират, а любопитни факти изскачат от всеки ъгъл и вероятно, тепърва ще стават публично достояние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене