Connect with us

Таблоид

Издъхналата от Ковид-19 Ава Вакльова е сестра на кмета на Бабяк

Published

on

Община Белица за трети път потъна в траур. Битката с коронавируса изгуби и медицинската сестра Ава Вакльова – съпруга и майка на починалите също от коварния вирус двама медици от Краище. Ава не успя да пребори заболяването въпреки усилията на медиците от „Пирогов”, които две седмици се бориха за живота й. Тя си отиде от този свят четири дни след като община Белица отдаде почит към паметта на нейните съпруг и син – лекарите Муса и Емил Вакльови.

Муса и Емил Вакльови

Безпрецедентната трагедия потресе жителите на населените места в община Белица, където почти няма къща, която да не е посетена за оказване на помощ от уважаваното лекарско семейство, което си отиде за много кратък период от време. Всички в община Белица са в траур и дори не могат да изкажат болката си.

Ава Вакльова е погребана вчера следобед в родното й село Бабяк, където са положени и обичните й съпруг и син. Тримата бяха диагностицирани с коронавирус преди около две седмици. След кратко лечение в Благоевград те бяха транспортирани в „Пирогов”, за да получат специализирана помощ. Тежкото им състояние и недостиг на кислород е наложило да бъдат интубирани, но за съжаление и това не е помогнало.

Първи битката изгуби бащата – общопрактикуващият лекар д-р Муса Вакльов, който почина на 24 август. Няколко дни по-късно, на 28 август, почина и синът му, кардиологът в болница ПУЛС – Благоевград д-р Емил Вакльов, а вчера от този свят си отиде тяхната съпруга и майка Ава Вакльова.

Огромна е загубата и болката за двете млади жени в семейството – дъщерята Деси и снахата Фатиме, както и за малкия Муса, които изгубиха най-близките си хора. Двете жени са стоматоложки и също уважавани в община Белица. Сред най-близките роднини на почерненото семейство са кметът на община Белица Радослав Ревански, чиято майка е сестра на покойната Ава, както и кметът на село Бабяк Шемедин Бъсков, който е неин брат.

Поредната черна вест в семейство Вакльови дойде само четири дни след като цяла Белица и съставните села склониха глава пред паметта на двамата лекари и ги почетоха с ден на траур, а знамената на общинската сграда и всички административни сгради бяха спуснати наполовина.

Цялата общественост на малката община скърби за семейството медици. Те ги определят като всеотдайни и отзивчиви, винаги готови да подадат ръка и да окажат помощ, а сега тримата станаха жертва на коварната зараза от Ковид-19.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

коментара

Таблоид

Ауди излетя от АМ „Струма“

Published

on

Лек автомобил „Ауди“ излетя тази нощ от АМ „Струма“ в района на 65-и километър, няма данни за пострадали

На участък без мантинела автомобилът се е отклонил надясно, прескочил е отводнителната канавка и се е забил в мрежата против животни. Няма данни водачът да е пострадал, но към 9.30 ч. тази сутрин автомобилът бе видимо без водач или пътници.

коментара

Continue Reading

Таблоид

Без изненади! Хората в Пиринско отново най – бедни в страната

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Благоевград към края на юни 2020 г. намаляват с 3.2% спрямо края на март 2020 г., като достигат до 80.2 хиляди. Спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. наетите лица в обществения сектор нарастват с 0.2% (до 20.3 хиляди), а в частния сектор са по-малко с 4.3% до – 59.9 хиляди.

В края на юни 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година общия брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение бележат спад със 7.4%. По сектори в сравнение с края на юни 2019 г. наетите в частния сектор намаляват с 9.6% (или с 6.4 хил.) и в обществения сектор с – 0.5% (или с 0.1 хил.).

През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна заплата за областта бележи увеличение спрямо предходното тримесечие с 2.2% до – 886 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 202 лв., а за частния – 769 лева.

През второто тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна работна заплата за Благоевградска област се увеличава с 9.5% в сравнение със съответния период на предходната година.

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2020 г. област Благоевград е на последно място по показател средна брутна работна заплата.

Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 822 лв.,  Враца – 1 280 лв. и София – 1 247 лева.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ