Български удар на US Open: Неудържимата Пиронкова помете 16-та в света

Пловдивчанката Цветана Пиронкова се класира за трети кръг на турнира от Големия шлем US Open, след като изхвърли от надпреварата 10-та в схемата и 16-та в световната ранглиста Гарбине Мугуруса след 7-5, 6-3 за един час и 25 минути игра.

Цвети, която на 13 септември навършва 33 години, започна нервно и допусна пробив още в откриващото си подаване. Испанката, двукратна шампионка от Шлема, получи три точки за нов брейк в седмия гейм, но Пиронкова се пребори за гейма и върна пробива в последния възможен момент – в десетия гейм, а след това сломи съпротивата на видимо ядосаната си съперничка за крайното 7-5.

Във втората част българката, завърнала се с гръм в големия тенис след прекъсване по майчинство, имаше четири възможности за пробив в четвъртия гейм, но Мугуруса оцеля. Тя обаче нямаше какво да направи в осмия гейм, когато допусна трети пробив в сервиса си, а след това Пиронкова затвори двубоя в своя полза.

„Беше много трудно в началото, опитах се да настроя играта си и да се боря за всяка една точка, да остана в сета. Наистина съм щастлива, че успях да стигна до успеха. Това е едно от нещата, които най-много ти липсват – играта пред публика, тази атмосфера, която не можеш да изпиташ. Приех някои рискове, идвайки тук след повече от три години.

Мисля, че мотивацията ме движеше напред. Няма да го крия, не съм имала кой-знае какви очаквания, но това е добре дошло“, каза нашата тенисистка в интервюто след края на мача.

Следващата опонентка на Цвети е 18-та в схемата Дона Векич от Хърватия, която надви малко по-рано Патриция Мария Циг с 6-2, 6-1.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене