Въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели

На предстоящите избори вотът с хартиена бюлетина и с машините

Изборният ден ще е цели 48 часа заради коронавируса

Въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, като се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Това записаха депутатите, като приеха на първо четете промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Според действащите до момента разпоредби гласуването трябваше да е изцяло машинно.

ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

Поправките дават възможност за гласуване в два поредни дни заради коронавируса, т.е. реално изборният ден да продължи 48 часа.

С измененията в Изборния кодекс се регламентира, че 200 депутатите от Великото народно събрание ще бъдат мажоритарни.

Останалите 200 ще са пропорционално избрани.

По време на дебата най-оспорваният текст се оказа предложението да има и гласуване с хартиени бюлетини.

Шефката на НС Цвета Караянчева отговори на критиките, че е редно да се гарантира, че всеки ще упражни правото си на вот.

„По-възрастните хора имат притеснения, когато работят с машини и дисплей, кой ще им помогне, когато се чудят къде да натиснат, къде е тайната на вота, а докато те се чудят, пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника, но ще почакат 20 минути и ще си тръгнат. Нали искаме висока избирателна активност“, мотивира се тя.

Като друг пример за нуждата от бюлетини тя посочи, че машините се чупят и при такъв случай ще се блокира процесът на гласуване.

Караянчева обаче призна, че не одобрява предложението на съпартийците си гласуването да продължи 48 часа и ще настоява този текст да отпадне при окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

От ДПС силно разкритикуваха предложенията на ГЕРБ.

„Това е некомпетентен проект. За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да има административен и финансов капацитет“, обърна се той към мнозинството.

Според него се залагат много капани за оспорване на изборните резултати.

„В Изборния кодекс важни технически дейности са възложени на органа по управление на изборите, недопустимо е на ЦИК да се възлагат технически дейности. Проектът на ГЕРБ възлага на ЦИК и осигуряването на машините, но не дава отговор на въпросите, свързани с логистиката – къде ще се съхраняват тези машини, кой ще ги охранява? Заложили сте ЦИК да е основният виновник, но това не може да ви спаси от отговорност“, отсече лидерът на ДПС.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене