Иванка Черешарска, бивш кмет на село Червен брег: 7-те Рилски Езера са купени от жителите на селото!

Дами и господа, днес сме на гости на Иванка Черешарска – бивш кмет на с. Червен брег. Тя има да ни разкаже нещо много интересно. Нещо, което се знае само от по-възрастните хора тук в селото. Давам и думата, за да разкаже всичко, което знае за Седемте рилски езера.

– С оглед на това, че в селото е имало много животни и така наречените първенци някога от селото са ходели по Самоков с цел търговия и т.н. в един хан на съседна маса чуват, че един евреин – Самуил Арон говори с някакви други хора да продава пасбищата нагоре. Нашите хора се включват в разговора. Идват си в селото. Това са хората, чиито имена са изписани на плочата пред кметството. Събират селото. Обясняват за какво става въпрос. Решават да се върнат и да говорят с този човек за цената. Да договорят въобще закупуването. Така са закупени 11 300 декара пасбища. Връщат се. Събират колкото имат възможност като пари. Той им е поискал 60 000 златни наполеона за тези земи. Събират колкото могат. Селото тегли кредит, който плащат в продължение на 10 години. Решават и купуват тези пасбища. Старите хора говорят, че горе са си садили картофи. Пасли са си лятно време стоката. Един ден решихме да поемем инициатива да видим какво става със самите документи. Те са крепостни актове заверени от самоковския валия 1906 г. Бяхме посъветвани да сформираме кооперация вместо акционерно дружество. Това става по времето на моя мандат. За да може да се действа по въпроса и да видим как стоят нещата. За да може да се изземат тези крепостни актове от самоковския съд и от архива. Поде се инициативата, но нищо не стана. По Сапарева баня има по-силни хора, които цял живот се възползват от това. Така селото се оказва, че няма нищо, въпреки че хората са плащали толкова много пари. Стана ми болно. Община Дупница и Сапарева баня цял живот владеят. Затова споделям с вас тези неща. Не знам докъде ще стигнат нещата. Мисля че има намеса на царя. Във всяка държава, нормално развита и демократична всеки си получава собствеността. Затова споделям с вас този проблем.

Тоест може да се окаже, че Седемте рилски езера са частен имот и то собственост на с. Червен брег.

– В актовете тези езера са описани като Еди гьол. По билата са слагани големи камъни като ограничители. Всичко това е описано в крепостните актове. Аз лично съм ги чела. Сега вече юридически….

Целият материал четете  във вестник „Благоевградска ВЕСТ“

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене