На НЗОК и се „губят“ повече от 1000 пациента с Ковид

В отговор на политиката за прозрачност, която е един от приоритетите на управителя на НЗОК, проф. Салчев, НЗОК публикува редовно отчети за всички дейности, които заплаща, в това число и за Ковид. Някои от отчетите, обаче са леко смущаващи и макар че касаят една и съща дейност се разминават значително. Такъв е случаят и с отчетените хоспитализации и клинични пътеки за Ковид-19.

Първата публикувана справка на касата съдържа информация за март, април и май (до 24-ти) и се отнася за брой случаи по клинични пътеки, по които са заявените за заплащане суми от лечебните заведения за изписаните пациенти, хоспитализирани с COVID19. Според справката, броят случаи по КП свързани 1087 за периода март- 24 май.
Според втора справка – общият брой отчетени към НЗОК случаи на задължително осигурени лица с Covid 19 за периода от 01.03.2020 г. до 31.07.2020 г. е 3312. Ако извадим от общият брой 3312, тези отчетени до края на май -1087 КП, би трябвало да получим броят за юни и юли – 2225 КП общо.
НЗОК обаче е публикувала още една справка за броя хоспитализации по КП за юни и юли, в това число и за пациенти с Ковид. според която през месец юни броят на хоспитализираните с Ковид 838, а през юли – 205 или общо за юни и юли 1043.
Така от сравнението между двете справки, излиза, че броят на случаите по кп е приблизително два пъти по-голям от броя на хоспитализациите. Или за 1 хоспитализация са отчетени около 2 КП при пациенти Ковид според справките на НЗОК.
Друг вариант за разчитане на иформацията е, че ако приемем, че броят на хоспитализираните през юни и юли е 1043, както са написали НЗОК на 5.8.2020г., то тогава или справката за първите три месеца не е точна или през липсващите в отчета 6 дни (от 24 до 30 май) са хоспитализирани по КП над 1000 пациента, което е дори теоретично невъзможно. Възможно е да има разлика и между изписаните и хоспитализираните пациенти в справките.
Единният информационен портал не предоставя информация за общият брой на пациентите преминали през болница с натрупване. В това отношение информацията е динамична и виждаме само моментна картина на хоспитализираните и тъй като не знам и колко от „излекуваните“ са били асимптоматични и не са били в болница, то тази информация е на практика непроследима. Единствения източник е НЗОК, от която обаче, в следствие на политиката на прозрачност все по-ясно прозира, кадрова некомпетентност. Дори и да има обяснение за разминаването с близо една трета от всички хоспитализирани следва то е да е подробно упоменато предвид, че информацията се предоставя за гражданите и е единствената достъпна по този показател. От нея също така съдим и за това каква е тежестта върху здравната система от началото на пандемията и в кои области е концентрирана както и за процента хоспитализирани от всички заразени.

 

Към края на май, (за да сме в синхрон с касата до 24 май) общият брой случаите на Ковид у нас е 2247, ако 1087 от тях са хоспитализирани (първоначално поставените под карантина в ЛЗ са отчетени отделно), то излиза че у нас през първите 3 месеца на пандемията са хоспитализирани 44% от всички случаи. За останалите два месеца обаче, юни и юли общият брой на случаите е 8889 души от тях хоспитализирани са или 1043 или 2225, съответно или 11,7% или 25%, в единия случай, все още много висок процент предвид, например, че на 9ти юли, един от дните с най-много нови случаи у нас – 330, касата е отчела 11 хоспитализации. На 23 юли също има 330 случая, НЗОК отчита 6 хоспитализации, подобни са цифрите и в близките около датата дни. Към 23 юли, когато може да се каже, че има пик на заболелите активните случаи са 4620, от тях 642 са в болница или 13%. Подобна е картината и към вчерашна дата – 16%.
С две думи, броят заявените плащания от болниците, които постъпват ежедневно към НЗОК е с повече от хиляда по-голям от броя на хоспитализациите по повод Ковид, които НЗОК отчита. Вчера управителя на НЗОК, в интервю за БНТ, заяви, че до момента „По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури – 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.‘‘ Или общо можем да изчислим, че от брой случаи от началото на пандемията, 15751, 30% са били хоспитализирани.

 

За сравнение във Великобритания, където цареше абсолютен хаос в началото на пандемията и страната дълго не въвеждаше ограничения, разчитайки на груповия имунитет, процентът хоспитализира от общият брой случаи към 24 май е 45% или същият като у нас за същия период, къде обаче се претендира за правилно управление и кризата Ковид, благодарение на което сме пощадили и укрепили здравната система
В данните, които ни предоставя държавата се наблюдават и други много интересни феномени.
Данните заброя на хоспитализациите, които касата предоставя за юни и юли са по дни, а в началото на юни Националният оперативен щаб все още дава информация сутрин и с съобщава броя на хоспитализираните за предходното денонощие.
За първи юни НЗОК отчита 4 хоспитализации, а НОЩ – 9, За втори юни НОЩ не споменава на сутрешния брифинг за брой хоспитализирани, но общият брой случаи на новозаразените е 22, според касата почти всички ( 21) са били хоспитализирани. За трети юни НОЩ съобщава за 7 новоприети в болница, а НЗОК за 11 хоспитализации. Тогава, на 4 юни, приключват и брифингите на НОЩ и с това и възможностите за сравнение на информацията. Броят на хоспитализираните пациенти си остава неясен, дори без да вземаме предвид детайла, че в болници вероятно се намират и лица, които не са здравно осигурени. Данните за броя хоспитализирани пациенти и случаите заплатени от НЗОК по КП се разминават значително и това е не само непрозрачно управление, но оставя впечатлението, че държавата не е наясно със ситуацията. Предвид, че в България новозаразените не са хиляди дневно, а хоспитализираните не са няколко стотин, подобни неясни данни, некореспондиращи една с друга са нелепи .
Възможностите за разминаване в броя на заявените плащания от болниците и броя на хоспитализациите са няколко и нито една не е приятна. Важното е, че кое е вярната информация не е известно, знаем само, че до момента касата е платила 4, 453 млн. лева., за хоспитализирани пациенти с Ковид, броят на които не става ясен, поне за обикновения гражданин, който всъщност и плаща за това.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене