Ще има ли проучвания на разкритото антично селище в Рила, или ще бъде консервирано?

В античното селище от II и IV век, което бе разкрито през пролетта в община Рила при прокарването на водопровод, е извършен оглед от комисия с участието на двама експерти от Министерство на културата и директора на Регионалния историческия музей в Кюстендил. След тяхното посещение се очаква становище дали находката представлява историческа ценност, което ще предопредели и действията занапред на терена – дали ще се правят проучвания, или ще се консервира. Това обясни зам. кметът на община Рила Лазар Чавков, който е ангажиран със случая, след като репортер на „Струма“ провери какво се случва 4 месеца след откритието на античното селище.

За коментар потърсихме и археолога Антонио Траянов, чиято фирма за строителство, реставрация и консервация на недвижими паметници на културата бе ангажирана с ремонта в района, в който бе разкрито древното селище. Ето какво заяви той:

„Според комисията, извършила огледа за 5 минути, откритието представлява някакъв чифлик. Аз направих обстоен доклад, в който представих историческо изследване за Рила с всички известни научни публикации и доказателства. Нещата се случват, но бавно. Продължаваме напред, ще търсим финансиране за изграждане на общински археологически музей в Рила. Не съм се отказал от идеята да бъдат привлечени студенти от Югозападния университет, в който има специалност по история и археология“, както и от Американския университет в Бостън”.

Според Антонио Траянов в разкритите основи на антична и късноантична сграда в местността Сарай в Рила, на границата със село Стоб, се различават три строителни периода: стената е изградена от тухли и камък, типично за II век, има елементи от късния Рим от IV век и по време на Византия, та до 8 век, когато са използвани каменни елементи за стената и материали от Средновековието. В зидарията той бе намерил бронзова монета от времето на император Константин.

Антонио Траянов е археолог с дългогодишна практика, а районът му е познат, тъй като един от последните му проекти е реставрацията на кръстокуполната църква „Св. Архангел Михаил“ в Рила, която е от 12 век и с уникални стенописи. Убеден е, че в околностите е имало древно селище от голям мащаб, а последната археологическа находка е доказателството, което може да постави началото на големи открития.

„По стария път от Стоб за Рила са намирани останки от старинни сгради, за което разказва в изследванията си Константин Иречек. Основоположниците на българската археология, братята Карел и Херман Шкорпил, също твърдят, че в района е имало две могили, които са били обсадно съоръжение за превземане на град, наречен Кула, което предполага, че е имало комплексно селище с дворец, и затова местността се е казвала Сарай. След колективизацията тези могили са изравнени и на тяхно място е посадена овощна градина. В посока Рила има опитна станция за тютюн, където е регистрирано антично селище от 4 век. Наблизо е параклисът „Св. Варвара“, което дава основания да предполагаме, че тук е имало голямо селище.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене