Любен Милев: Прибираме двете лъвчета в Благоевград, щом изградим новата им клетка

Двете лъвчета, родени в благоевградския зоопарк в началото на юли, ще се приберат у дома веднага щом се изгради новото им местообитание, това съобщи заместник-кметът по сигурността на общината Любен Милев. Той бе категоричен: „Всякакви други твърдения са манипулации и инсинуации на хора с лични и финансови интереси“.

Повод за острата му реакция станаха изявления в медиите заради  преместването на лъвчетата от столичната ветеринарна клиника във варненския зоопарк. Транспортирането им бе наречено „тайно” от Явор Гечев от НПО „Четири лапи“, който прогнозира, че заради родствената връзка на родителите е много вероятно бебетата им да имат здравословни проблеми, които да се проявят напред в годините.

„Организацията по транспортиране на лъвчетата до Варна бе направена преди няколко седмици по предложение на отглеждащия ги лекар в клиниката, в която ги дадохме за обгрижване и която е единствена в България за диви животни“, заяви Л. Милев, като уточни, че причината да се предприеме тази стъпка е, че в клиниката лъвчетата нямали необходимия простор да се движат и да изразходват енергия, както и специална храна.

„Лекарят настоя да търсим място, а единственото такова е зоопаркът във Варна, където те могат да бъдат отглеждани и обгрижвани, докато минат на обща храна. Той е един от най-добрите в страната. Докторът в столичната клиника ни обясни, че на всеки 3 часа на лъвчетата трябва да се пасира храна и това ще продължи до 5-6 месеца, като постепенно започне  захранването им. Предвид ситуацията, че в момента проектираме и предстои да изграждаме допълнителна нова клетка за лъвове, временното им настаняване във Варна за нас е добро решение. За обгрижването на лъвчетата там община Благоевград няма да плаща, тъй като управителят на софийската клиника ни съдейства за намиране на спонсор (той не е от Благоевград), който да плаща храната им, като от зоопарка също са финансово съпричастни с обгрижването и предоставянето на медицински услуги“, обясни зам. кметът на Благоевград.

„В момента те са жизнени, хранят се добре и наддават по 100 г на ден“, информира новият отговорник на зоопарка, назначен в средата на юли – Николай Бачев.

На въпрос има ли подписан договор, в който да се указва, че настаняването във Варна е за определен период от време, Л. Милев показа документа, като  посочи, че в протокола за приемане на лъвчетата пише: „Договорните животни остават за доотглеждане в зоопарка във Варна за неопределен срок“. „Така е, защото ние не знаем кога ще имаме готовност да си ги приберем обратно. Такава е практиката в България за заемане на животни от един на друг зоопарк и тя наистина е добра. Не бива да ни притеснява изразът „неопределен срок“, тъй като той зависи от възможността по-скоро да им се осигурят условия в Благоевград”, отбеляза Л. Милев. Думите на директорката на варненския зоопарк Иванка Стоянова, че ще им търсят нов дом, тъй като и при тях предстои ремонт, той коментира: „Тъй като ние имаме договор и кметът е поел ангажимент, логично е,  като дойде този момент, лъвчетата да бъдат върнати на нашия град, ако ние сме готови с новата клетка“.

Родителите им също са предоставени на благоевградския зоопарк от варненския, това се е случило през 2017 и 2018 г., разказа историята за лъвовете ветеринарният лекар и доскорошен ръководител на зоологическата градина в областния център на Пиринско д-р Крум Попниколов.

„Ние имахме един стар лъв и имаше опасност да останем без лъвове. Тези, които пледират да няма размножаване на животните в плен, бих попитал откъде да ги внасяме?! Или да закрием зоопарковете?!“, емоционално реагира д-р Попниколов и даде подробности: „В България лъвове има на 5 места, в т.ч. и в Благоевград. На едното място те не могат да имат поколение заради здравословен проблем на мъжкия,  във Варна остана само един, тъй като партньорът му умря. Доколкото знам (може и да греша), от 2014 г. в България не са се раждали лъвчета и вместо да се радваме, че при нас има популация, беше заформен скандал“, коментира ветеринарният лекар, който близо 15 години е отдал на грижата за дивите животни в зоопарка.

По повод прогнозите на Явор Гечев от „Четири лапи“, че новородените лъвчета е много вероятно да проявят здравословни проблеми, д-р Попниколов попита риторично: „Врачка трябва да е този човек, та да каже дали след години животните ще се разболеят. Здравословни проблеми могат да се случат на всяко живо същество. Как в естествената им среда в прайда, в който живеят родители, деца и техните деца, се случва  размножаването на лъвовете?! В дивата природа шансът да оцелеят е много по-малък, отколкото когато са обгрижвани от хората. Нормално лъвовете живеят между 6 и 8 г. на свобода, а в зоопарковете достигат над 20 г. При нас единият лъв умря на 24 г. А дали зоопаркът е и генна банка, която може да съхрани даден вид, като го реадаптира?! Не бива с лека ръка да затриваме зоопарковете. Как ще откъснем от компютрите нашите деца, техните деца, ако не са подобни атрактивни места, на които на живо да видят диви птици и животни? Да, има специализирани телевизионни канали и филми, но не е същото. Днешните деца могат да напишат сложни формули, но масово не могат да различат ясен от габер, а благоевградската зоологическа градина освен зоопарк е и лесопарк“, емоционален бе д-р Попниколов.

На въпрос за причините за атаките от страна на неправителствени организации по адрес на община Благоевград във връзка с лъвчетата зам. кметът по сигурността отговори така: „Още в началото на юли една неправителствена организация направи опити да изпрати лъвчетата в Холандия. Лично отговорих, че община Благоевград има намерение и желание да запази новородените заради интереса на обществеността и гостите на града. След това от друга НПО получихме предложение да предоставим лъвчетата на зоопарк в Букурещ, тъй като те имали едни от най-добрите условия в Европа. Отново отказахме. Последно трета – немска НПО, ни отправи апел да не отглеждаме и размножаваме диви животни в плен, както това се прави в благоевградския и другите зоопаркове, защото те трябва да живеят в естествената им среда. А на всякакви твърдения, че здравословното състояние на лъвчетата не е добро, може да предоставим пълните им изследвания от клиниката, от които се вижда, че те са предадени в много добро състояние на зоопарка във Варна и очакваме то да остане такова, докато си ги приберем в Благоевград“, каза Л. Милев.

Зам. кметът по сигурността не се ангажира със срокове за строителството на новата клетка за лъвовете, но с надежда посочи, че ако общината се справи за 6 месеца, ще е идеално. Завчера цялото ръководство на общината обиколило района на зоопарка и бившия розариум в съседство, който от години е запуснат.

„Започваме работа за възобновяването му, защото основните неща, които са правени за визитата на Дипломатическия корпус навремето, като пътеки и алеи, т.е. онова, което не е могло да стане предмет на престъпление и задоволяване на нужди на живеещите в близост до зоопарка, си стои непокътнато. Проблемът е, че районът не е обгрижван от години“, заяви зам. кметът Милев и допълни: „Ще започнем възстановяването му с доброволен труд на служители от общината и ще се радваме, ако можем да ангажираме и други желаещи институции, организации и обикновени граждани да помогнат да се възобнови розариумът. Предвиждаме в тази посока да разширим малко зоопарка и в момента подготвяме нов ПУП за него. Неминуемо, за да отговорим на изискванията за нова клетка за лъвовете, ще е нужен по-голям простор за тях“.

170 000 лв. е сумата, предвидена още преди няколко години в общинския бюджет за изграждане на няколко нови клетки и карантинно изолаторно помещение. Преди година дори бе сключен договор за изпълнение с благоевградската фирма „Стилстрой М“ с управител М. Камбитов, но реални строителни дейности така и не бяха предприети.

„Тези пари са символични и крайно недостатъчни за това, което предвиждаме да направим и проектираме, а изграждането е абсолютно задължително, за да си подновим лиценза. Не е тайна за никого какво е финансовото състояние на общината, затова за инвестициите в тази зона ще ни е нужно време“, отбеляза Л. Милев.

В отговор на въпрос на „Струма“ за лиценза д-р Попниколов изясни, че той изтича през февруари догодина и дотогава трябва да сме подали документи за нов лиценз. „Компетентните органи в лицето на Министерство на околната среда и водите след това ще се произнесат, като междувременно ние имаме право да работим до излизане на официалното министерско становище“, уточни ветеринарният лекар.

Темата за обновяването на зоопарка и розариума бе силно коментарна и в социалните мрежи през последната седмица. Администраторите на групи организираха анкети за нуждата от въвеждане на такса за вход в зоопарка и поставиха конкретни въпроси, свързани с организиране на охрана, ремонт на осветлението и изработване на ПУП на района. Проучването им установило, че благоевградчани са готови да подпомагат зоологическата градина с входно билетче и биха се включили в акции за облагородяването и възобновяването й и това на розариума. В момента такса за разглеждане на зоопарка няма.

„Функциите му са социални, образователни и развлекателни, и идеята ни е била да засилим интереса на благоевградчани, гостите на града, филантропи, включително и НПО. Не искаме да се конфронтираме с никого, желанието ни е да си подадем ръце и да гледаме в една посока. Добре дошли са всички, които са добронамерени и заинтересовани зоопаркът ни да се развива и да става все по-красиво и приятно място“ , призова д-р Крум Попниколов.

Заради липса на билети напоследък е трудно да се даде точна статистика колко са посетителите в благоевградския зоопарк, такава може да се направи на база на предните години, когато се продаваха билетчета със символична цена за разглеждане, а от ръководството са категорични, че целогодишно, дори и през зимата в слънчевите дни, има интерес и посетители.

„Благоевградчани могат да отидат и да видят в зоопарка, че там всеки ден нещо ново се прави: сменят се пейки, освежават се и се изграждат допълнителни места към клетки, осветлението тотално се обновява от фирмата, ангажирана с поддръжка на уличното осветление в града. В момента тече процедура по обществена поръчка, в която е включена и охраната на зоопарка. Предвиждаме тя да е по периметър, а изискванията ни към кандидатите са за изграждането на нужната система, така че зоопаркът да се обхване по цялата периферия и да се наблюдава в реално време. Така ще го спасим поне от набезите на крадци, а и недоброжелатели няма да могат безнаказано да подхвърлят всякакви неща на животните в опит да ги натровят или разболеят. Десетки са констатираните кражби, като се започне от птици, които да се ползват за храна, и се стигне до фураж“, обясни зам. кметът по сигурността на Благоевград.

Той отбеляза, че в момента зоопаркът се охранява от гардове, но територията е 45 дка и един човек на смяна трудно може да е ефективен и да се справи. В момента се поставят указателни табели в района на зоологическата градина, планира се входът й да бъде  реновиран, а скоро ще има и място, откъдето посетителите да могат да си вземат кафе, вода или нещо пакетирано за разходката им.

Такса за вход ще има и заради личната отговорност, която се поема със закупуване на билетче. Община Благоевград поема ролята на проводник и провокираме всички граждани и организации, които наистина милеят за Благоевград, но не само на думи, да дойдат да помогнат да възродим розариума и зоопарка“, апелира зам. кметът Милев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене