Джамбазки: Ако ГЕРБ не уважат предложенията на ВМРО за нова Конституция, партията няма да подпише проекта

Няма да подкрепим нова Конституция, ако не влязат предложенията ни

ГЕРБ получиха подкрепата на НФСБ и ултиматум от партията на Каракачанов

Започнаха консултациите за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Вносителите от ГЕРБ получиха подкрепата на НФСБ. От ВМРО обаче заявиха, че биха подкрепили проекта само ако в него бъдат заложени 6 техни предложения.

За да се подпишем под идеята, ние ще изискваме от нашите партньори условията ни, които са шест, да бъдат заложени в проекта. Нямаме причина да мислим, че трябва да подкрепим този проект, ако не влязат нашите точки, то би било ненужно усилие за нас да подкрепим ГЕРБ, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в „Денят ON AIR“.

По думите му убеждението на ВМРО е да подкрепят проект за Конституция, който включва тези 6 предложения.

На този етап безспорно държим на 6 предложения. Няма да ги делим. Не предлагаме нещо, за да се пазарим. Ние казваме следното нещо. Ако се отваря Конституцията за ремонт, трябва да има промени, които са важни за нас, категоричен бе замесник-председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Джамбазки увери, че ако ГЕРБ не уважат предложенията на ВМРО, това няма да доведе до трус в управляващата коалиция, а само до факта, че партията няма да подпише проекта за нова Конституция.

Нашите колеги ни предлагат ВНС без да сме го обсъждали и без да са се консултирали с нас. В тази ситуация трябва да подходим отговорно. В програмата за управление няма ВНС, поясни Ангел Джамбазки.

Той изрази мнение, че целта на политиката е да е полезна за българското общество. Сред условията на ВМРО са въвеждане на образователен ценз при гласуване, връщане на наборната служба, записването на съюза между мъж и жена като такъв и президентът да има право на законодателна инициатива.

Ако се върнем назад във времето, ние във ВМРО сме твърдо убедени, че президентската институция трябва да има тежест в политическия живот. Искаме две прости неща – президентът да има право на законодателна инициатива, както и той да иска вот на доверие или недоверие към правителството, обясни евродепутатът.

Дали ГЕРБ и ВМРО ще се разберат е въпрос на разговори, уверен е Джамбазки.

Вижте целия разговор във видеото >>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене