Connect with us

Разследване

Часове след обира на бензиностанцията край Бобов дол 40-г. В. Шумантова с зловещ разказ за кошмарната нощ: Мъжът опря пистолет в главата ми…

Published

on

Беше страшно, мъжът нахлу в сградата, счупи с чук вратата. В ръцете си държеше писотлет. Опря го в главата ми и каза: “Дай парите или ще те убия”, това разказа часове след обира на бензиностанцията край Бобов дол 40-годишната Ваня Шуманова, която в кошмарната нощ е била на смяна.

Изпитах голям страх и ужас, продължава зловещия си разказ Ваня Шуманова за медията.

Не си спомням как съм наистиснала паник бутона. Още не мога да се опомня. Беше голям ужас за мен !Добре, че полицаите пристигнаха на време…Не смея да си помисля какво щеше да стане. От три години работя на обекта. Сега обмислям да напусна, но да се съвзема след случката. Нощно време работим сами. Бензиностанцията се намира до гора между селото и Бобов дол. Всички сме жени. Има камери ,но какво от това. Мъжът беше с маска, как ще го познаят на камерите. Едър, висок и мускулест”, спомни си В. Шуманова.

Припомняме, че обирът е извършен в 5.00 часа сутринта преди зазоряване.

struma.bg

коментара

Разследване

Вестинк Банкеръ : „Компенсациите“ на полукмета на Благоевград Румен Томов Ще се облажат ли от кметуването му червените строителни фирми в града?

Published

on

Интригата около  делата на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов продължава. През април Върховният административен съд го отстрани от длъжност, но „врътките“  с обжалванията на това решение продължиха. Беше  спряно делото, образувано  с искане за обявяване на противокоституционност на разпоредба от приложим по делото закон, касаещ легитимността на мандата на градоначалника  до произнасяне на Конституционния съд. До този момент решение по казуса няма, но това  отлагане  отвърза ръцете на Томов и той продължи да се вихри в общината.

Преди дни стана ясно, че за пореден път

кметската управа  опитва  да „легитимира“ застрояването на парк „Бачиново“

Темата за скандалния мерак на кмета да угоди на близки до сърцето му строителни  предприемачи  беше детайлно разработена още в началото на юни от в. „Банкеръ“. Това стана в публикацията  под заглавие „Бетонджии точат зъби за парк „Бачиново“.

Пандемията и наложените извънредни мерки очевидно позабавиха нещата, но надвисналата над главата на Томов опасност да се раздели с кметския стол явно го е принудила да се разбърза и да си осигури разрешението с помощта на друга институция. Това е и причината поради която председателят на общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров за пореден път се опълчи срещу застрояването на огромен терен в „Бачиново“. Той е депозирал доста остро писмо пред директора на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Благоевград Ангел Георгиев, за когото се говори, че е склонен да пусне багерите на „Универсал Строй Консулт“ в парка. Става дума  за изграждането на „жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, спа център, плувен басейн, тенис кортове, надземни и подземни гаражи” (общо 18 декара), ситуирани насред зелените площи.

В писмото си Тодоров напомня на Георгиев, че с решение на местния парламент от месец май е  гласуван мораториум за строителство в „Бачиново“, „Ловен дом“ и на други терени. Председателят на местния парламент е категоричен, че всякакви предприети процедури, засягащи застояването на парка, трябва да бъдат прекратени от  РИОСВ. А ние уточняваме, че тази идея беше „отсвирена“ и от предишния градоначалник Атанас Камбитов, и от предишния общински съвет на Благоевград. Най-вероятно заради ангажименти по време на битката за кметския стол през миналата есен, още през пролетта Томов

реанимира този проект

и подготви за нов живот отхвърления преди години подробен устройствен план.

Поради това  не е лошо да припомним историята на този имот. Фирмата, която го притежава е собственост на строителните предприемачи Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов. Те получават апетитния терен в парк „Бачиново“ в далечната 2006 г. – по изпитаната и модерна за онова време схема на замени, иронизирана като  „кон за кокошка“.

Тогавашният кмет на общината – тъмночервеният  Лазар Причкапов (първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Благоевград  от 1983 до 1988 г., член на ЦК на БКП – от 1981 г. до 1989 г., изхвърлен от БКП, защото се обявява срещу свалянето на Тодор Живков, кмет на Благоевград между 2002 и 2007 г.) тръгва да решава жилищния проблем на новосъздадения Административен съд – Благоевград, като го настанява в …. сградата на съществуващ търговски център.

Честта на бъде домакин на административния храм на Темида се пада на „Универсал строй консулт“ ООД, която предоставя на магистратите един етаж от МОЛ „Възраждане“. Срещу този свой жест  фирмата получава 18 „зелени“ дка насред паркова зона „Бачиново“, върху които има седем тенис корта и една административна сграда. Без да се спираме на

очевидната стъкмистика в оценките на двата имота, не е лошо да споменем и кои точно са участниците в тази  „комбинация“. Както и за топлата връзка на строителните бизнесмени с бившата червена номенклатура.

Управителят на „Търговски център Възраждане“ ООД – Валери Гюров, е братовчед на БСП-градоначалника Костадин Паскалев, наследил Лазар Причкапов в общината. Съсобственик в „Търговски център Възраждане“ ООД е Мариана Добрева. Освен, че е сестра на втория човек в  БСП – Кирил Добрев, тя дълго време беше дясната ръка на „червения“ президент Георги Първанов и за една бройка не стана негова снаха.

Другият съсобственик е  Ангел Гераксиев – бизнесмен от Гоце Делчев и бивш председател на Общинския съвет в Благоевград – пак по линия на БСП.

На 28 февруари 2011 г. Общинският съвет приема новия Общ устройствен план на Благоевград. Минава и елегантната „пробойна“, обслужваща „нашите хора“: ОУП дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в местностите „Картала”, “Добро поле”, “Бачиново”, “Бодрост” и “Септемврийче”. За отрицателно време „червеното“ ООД успява да се сдобие с всички необходими документи, сред които и становище на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), че имотът не попада в защитена територия и не се нуждае от ОВОС.

На 22 юни 2011 г. тогавашният кмет Костадин Паскалев издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план (ПУП), защото 18-те декара се намирали в курортна зона. „Червеното“ ООД вади и останалите необходими становища – от пожарната, от  „ВиК“ и т.н., с които „бетонират“ безпроблемното бъдеще на разрешителните за строеж.

През октомври 2011 г. обаче мандалото хлопва : БСП губи местните избори, а от покровителите на това „начинание“ вече не зависи нищо.

На 29 януари 2013 г. Общинският експертен съвет по устройство на територията отказва да задвижи процедура за одобрение на подробния устройствен план. А новият по това време кмет Камбитов е категоричен, че такъв ПУП няма да се прави, а в парка  няма да има търговски комплекс. Общинският съвет налага и мораториум върху строителството в зелени площи.

Естествено следват купище обжалвания и съдебни разпри, които завършват с указания в полза на „бетонджиите“. Миналата година на хоризонта се появява нова надежда – на кметския стол сяда Томов, който запретва ръкави да реши „проблема“. Макар, че всичко се е вършило доста „конфенденциално“, очевидно все пак е изтекла информация, тъй като на 29 май, по време на редовното заседание на местния парламент, групата на ГЕРБ е поискала преразглеждане на Общия устройствен план с цел опазване на парковете и зелените зони. Колегите им от „Заедно за Благоевград“  пък стигнаха дори до налагане на пълна забрана на строителството в зелените зони и зоните за отдих и спорт – до изработването на нов Общ устройствен план.

Естествено строителното дружество обжалва наложения мораториум пред Върховния  касационен съд, но на този етап решение по въпроса няма.

При така стеклите се обстоятелства и за да не останат съвсем на сухо,строителните предприемачи по всяка вероятност ще бъдат „овъзмездени“  от полукмета Томов по друг начин.

В града усилено се говори, че именно  „Универсал строй консулт“ е с най-голям шанс да спечели поръчката за изграждането на подлеза в квартал „Грамада“. Кметът обяви реализиацията й, след като прекрати по  формални причини  предишната поръчка за този обект и забави доста  дълго строителството на тази очаквана от гражданите  от  години пътна връзка. Според информацията  офертата на новите му избраници била с най-ниската цена за изпълнение на строителните дейност – 2.4 млн. лв. без ДДС. След тях – с ценово предложение от 2.486 млн. лв. – се е наредила мощната строителна фирма „Грома холд“. От търга е отстранено ДЗЗД „Благоустройствени строежи – Трейс Груп Холд“. При повторното й обявяване,  тази обществената поръчка беше остойностена на 2.493 млн. лв. без ДДС. Финансирането й ще бъде  по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград” чрез  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. , спечелен при управлението на предишния градоначалник Камбитов.На този етап  все още не е обявен фаворит. Но скоро ще се разбере  дали предсказанията за завръщането на червената фирма сред изпълнителите на  поръчките за устройството на града ще се окажат верни.

коментара

Continue Reading

Разследване

Започнаха маймунджилъците! Директорът на училището във Вълкосел започна да овърта и да се моли да спрем да пишем!

Published

on

Този път май – напипахме нещо повече от скандално – нещо доказуемо престъпно. Пощата на Топ Преса е зарита с имейли от директорА на СОУ във сатовчанското село Вълкосел с молба да „снишим тона“ и да спрем да пишем, проблемите щели да се решат.

За да е сигурна в резултатите от работата си Топ Преса днес входира и сигнал до шефа на РУО – Благоевград относно случая с финансовото състояние на училището.

Толкова е просто уважаеми господа управници. Извадете документите, покажете реалното състояние на училището. ПОКАЖЕТНЕ ФИРМАТА ДОСТАВЯЛА ГОРИВА В УЧИЛИЩЕТО И НА КАКВИ ЦЕНИ! ТЯ СОБСТВЕНОСТ ЛИ Е НА БРАТЪТ НА КИРИЛ ПАСКОВ – ЛИДЕРЪТ НА ГЕРБ – ХАДЖИДИМОВО? Да или не ! Не дрън дрън…

Това няма как да се покрие, договори, банкови извлечения, приходи и разходи. Направете го вие доброволно, защото обещаваме ви ще го направи прокуратурата. Ние няма да оставим нещата така, още повече виждайки как се гърчите.

Това не било „истина“, онова не било „истина“. Чакаме проверките от инспектората на министърството и РИО – Благоевград инициирани от нас. А като получим резултатите от тях ще ги внесем доброволно в прокуратурата и там ще се види, кой лъже и кой – не. Истината е по силна от всичко! И тя ще лъсне!

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ