Глътка въздух за бизнеса: Джаз фестът напълни кафенетата в Банско

Джаз фестивалът в Банско е едно от най-посещаваните събития в България дори и по време на пандемия, а българските изпълнители компенсират липсата на чуждестранните си колеги. Това споделят български производители и търговци, които ежегодно са в Банско като част от съпътстващия фестивала базар „Произведено в Българи“. Търговка от София, която за четвърта поредна година се включва в ежегодния базар със свои продукти на билкова основа, разказа, че в Банско страхът от пандемията по-малко се усеща. Пълният площад на концертите вечер е показателен и макар хората да са по-малко от предходните години, любителите на джаза си остават верни фенове и не пропускат събитието.

„Това, че събитието се организира толкова години, говори, че то има своето място в културния календар не само на Банско, но и на България. Ние участваме в различни събития и по принцип в други градове се усеща страхът от пандемията, но тук, в Банско, категорично е по-малко. Имахме участие в Пловдив юни месец и там страшно много се усещаше. Естествено, посетителите тази година и в Банско са по-малко, участниците също, но съдейки по посещенията вечер на концертите, тук има немалко количество хора. Ние очаквахме, че и програмата ще пострада от липсата на много международни участници, но всъщност през всичките дни досега програмата е много добра и българските изпълнители много професионално компенсират липсата на чуждестранни участници. Ако говорим за продажби – да, по-малко са. Приоритетите за харчене на хората се променят. Ако някой е успял да спести по време на пандемия, то други са се лишили от голяма част от доходите си за някакъв период от време и избират за какво да харчат. За мен прогнозите за бъдещето са оптимистични, защото много неща, които бяха ненужни, ще отпаднат, свръхконсуматорството също, т.е. хората ще започнат да се ориентират към по-качествени, по-натурални, по-истински неща. Ще се научат да не купуват на всяка цена нещо, а по-скоро да избират това, което им е полезно” споделя търговката.

По механите в центъра на града също се усеща раздвижване, но и там признават, че посетителите са доста по-малко. Чужденците също почти липсват, а иначе традиционно август месец е сред предпочитаните особено за туристите от съседните държави като Македония и Турция.

„Специално ние не можем да се оплачем, но понеже сме си собственици не плащаме наем и от тази гледна точка е облекчение. Имаме си редовни клиенти, местни също ни посещават. За колегите не мога да коментирам, особено тези, които са под наем. Естествено, джаз фестивалът и присъствието на повече туристи в града се усети, но категорично са доста по- малко по обясними причини“, коментира Иван, собственик на механа в центъра на Банско.

Каква ще бъде равносметката и дали туризмът в Банско ще бележи ръст през август, ще стане ясно през септември, когато излязат официалните цифри от хотелиерите за реализираните нощувки.

През всичките вечери фестивалът в Банско се радва на доста висок интерес. Пълни са както местата за сядане на площада, така и пространствата около него. През деня центърът на града също е оживен, а кафенетата пълни./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене