Connect with us

Международни

2019 година – една от най-топлите, откакто се води статистика

Published

on

Миналата година е била една от трите най-топли, откакто се води статистика, с топящи се ледници, покачващо се морско ниво, топлинни вълни, суши и горски пожари, съобщи Ройтерс.

Годишният Доклад за състоянието на климата, публикуван в Бюлетина на Американското метеорологично дружество, е съставен от 528 климатолози от 61 държави. Според него само 2015 г. и 2016 г. са били по-топли от 2019 г. на базата на данни стигащи до средата и края на 19-и век.

Всяко десетилетие след 1980 е било по-топло от предишното, като това от 2010 г. до 2019 г. е с около 0,2 градуса Целзий по-топло глобално от първото за този век.

През 2019 г. за 32-а последователна година е намаляла масата на планинските ледници, а температурите в езерата е била над средната в дългосрочен план. Температурата на вечната замръзналост продължава да се повишава. Средното морско ниво миналата година е поставило пореден рекорд за осма последователна година, като е достигнало 87,6 мм над средното за 1993 г., когато са започнали спътниковите измервания. Спрямо 2018 г. средното увеличение е с 6,1 мм.

Парниковите емисии също са се увеличили, както и замърсяването – с 2,5 части на милион за въглеродния двуокис, с една част на милиард за азотния окис и с 9,2 части на милиард за метана.

 БТА

коментара

Международни

Какви са нагласите в Скопие за българския меморандум до ЕС?

Published

on

Темата е сред водещите новини в македонските медии в момента

Меморандумът на България до Европейския съюз за отношенията с Република Северна Македония продължава да е една от водещите новини в македонските медии.

Министърът на външните работи Буяр Османи категорично отказа да коментира документа, тъй като това е вътрешна комуникация за Евросъюза и не е достигнала по официален път до властите в Скопие. Съпредседателят от македонска страна на смесената комисия по Договора за добросъседство Драги Георгиев, заяви, че „меморандумът, с който се отрича съвременния македонски език и идентичност, няма да помогне за постигане на консенсус по историческите спорове“.

Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония разделя политическите и историческите въпроси и това разделение трябва да се запази, каза Буяр Османи. На въпрос за меморандума на България до страните-членки той отговори:

„Няма да влизам в дебата относно текста, тъй като не сме част от тази кореспонденция и не е стигнал официално до нас този документ. Мисля, че и в двете има постигнат позитивен напредък през последните три години от подписването на договора и комисиите имат резултат“.

Съпредседателят Драги Георгиев допълни, че с този меморандум успехът на работата на смесената комисия е под въпрос. Той коментира и част от меморандума, която засяга тълкуването на концепцията като „обща история“ и опитите тя да бъде заменена с алтернативи като споделена или преплетена история.

В интервю за телевизия Сител, Драги Георгиев заяви:

„Искам да бъда искрен и да кажа, че има архивни документи, в които Гоце Делчев се обявява за българин, и това не е тайна нито за тяхната историография, нито за нашата“.

Премиера Зоран Заев вчера по време на посещение в Атина също бе толкова позитивен.

„Историята е много важна, но по-важно е бъдещето. Историята трябва да я използваме като основа и база за добра история“.

Северна Македония цели до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция в Брюксел и така да се даде старт на преговорите за еврочленство. За да стане това е нужна единодушна подкрепата на всички държави-членки.

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване“, заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, предаде БТА.

„С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство“, обясниха от правителството на Северна Македония.

Македонското правителство подчертава още, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.

Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации. Той е част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, казаха още от правителството в Скопие.

По публикацията работи: Ния Христова

dnes.bg

коментара

Continue Reading

Международни

Удължиха мерките на гръцко-българска граница до 30 септември

Published

on

Гръцкото правителство удължи до 30 септември предпазните мерки за преминаване през ГКПП „Кулата“-„Промахон“.

Преминаването продължава да бъде със задължителен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и задължителен QR код.

Решението е публикувано в Държавен вестник.

Ограничителните мерките се удължават до 30/09 в Халкидики, Ханя, Лесбос, Закинтос, Ираклион, Пела, Пиерия, Иматия и Килкис и Миконос.

1. Прекратяват се всякакви масови прояви като: лайв партита, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н.

2. Забраняват се всякакви събирания на повече от девет души на едно място по каквато и да било причина както на обществени, така и на частни места.

3. В заведенията за обществено хранене се позволяват максимум до четирима души на една маса, освен ако не става въпрос за роднини от първа степен, когато се разрешават до шестима души.

4. Задължителна е употребата на маска както на открито, така и в закрити пространства.

5. В сила е забрана за работа на заведенията от санитарен интерес от полунощ до 07.00 ч. сутринта.

От днес до 30 септември се въвеждат строги мерки и в област Атика. Използване на маска е задължително във всички затворени обществени и частни помещения, както и на открити събирания като площади и опашки в магазините. Препоръчително е маската да се носи навсякъде, включително и навън.

Автор: Бойка Атанасова, кореспондент на „Труд“ в Атина

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ