За улеснение на пътуващите за празника Голяма Богородица се спира укрепването на срутището по пътя за Рилския манастир. Шофьорите да карат разумно!

За улеснение на пътуването към Рилския манастир за предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи се спират укрепителните дейности на срутището при 27-ми км на път III-107 Рила – Рилски манастир. Те ще бъдат преустановени от петък до вторник включително /14-18 август/.

Районът на срутищeто е обезопасен, сигнализиран с пътни знаци и временна светофарна уредба. Трафикът в отсечка от около 250 м се осъществява в една лента като се пропуска със светофар и при необходимост се регулира и от сигналисти. Шофьорите трябва да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч.

Укрепителните дейности, които започнаха в края на юни, се извършват по график. Изпълнителят „Автомагистрали“ ЕАД работи мобилизирано, за да може да завърши колкото се може по-бързо и по третокласния път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно.

Техническият проект предвижда да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери. Една трета от подпорната стена вече е готова и се изпълнява анкерирането й. Продължава работата по изграждането на останалата част от съоръжението с полагане на основи и подложен бетон.

За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп.

Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нови мантинели и маркировка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене