Д-р Гълъбица Спахиева – лицето на ПП „Има такъв народ“ в Гоце Делчев

Д-р Гълъбица Спахиева – Мачкова – на 28 години, от Гоце Делчев. Стоматолог по професия. Майка на две деца. Отскоро – общински координатор на партия „Има такъв народ“.

 

Госпожо Спахиева, Вие сте завършили ПМГ „Яне Сандански“. Какви са спомените Ви, свързани с това училище?

Гимназиалните години са едни от най-хубавите не само за мен, а и за всеки човек, предполагам. Спомням си за приятелите, с някои от които съм наистина много близка до ден днешен. Спомням си празниците, любимия ми 24-ти май, трепета за така чакания бал… Но естествено всички тези моменти на безгрижие, смях и веселие бяха съпроводени с наистина здраво учене. Човек, за да постига мечтите си, трябва наистина много да се труди.

Кога се появи желанието Ви да се посветите на медицината?

Когато бях в 10-и клас, реших, че съм човек, който иска да помага на хората, а какво по-важно от здравето! Ако не си здрав, за какво ти е друг вид помощ?! Така избрах медицината. Помня, борбата беше жестока, за едно място се конкурирахме наистина много кандидат-студенти. И така, за мое щастие усилията ми бяха възнаградени и се записах в приоритетния за мен Медицински университет-София.

Как съчетавахте следването си със задълженията на съпруга и майка?

През втората година на моето следване със съпруга ми взехме решение да бъдем родители и в началото на 2013 година Бог ни дари с прекрасна дъщеря. Беше наистина трудно да имам бебе и да уча тази тежка дисциплина, но с малко по-малко сън нещата се получаваха.

А кое Ви насочи към политиката?

Тя винаги ми е била интересна, освен това аз съм деен човек и смятам, че всеки, който иска промяна, не трябва да стои и да я чака.

През 2019 завърших българското училище за политика „Димитър Паница“. В него възрастови граници за участие няма. Обучението там обхващаше 4 курса по 4 дни, като започвахме в 9:00 и приключвахме в 21:00 часа. Всеки курс бе свързан с дадена политика. Първият насочваше вниманието върху екипната работа и лидерството, а следващите три акцентираха върху местното управление, държавната политика и политиките на европейско ниво. След приключване на обучението всеки от нас  получи сертификат, изготвен от Съвета на Европа, а 20 души бяхме поканени да участваме в световния Форум по демокрация. Аз бях сред поканените и през ноември заминах за Страсбург, Франция.

Разкажете ни и за участието си в благотворителен търг в София.

По време на обучението в политическото училище всеки випуск има право да си избере кауза и да организира благотворителна вечер. Нашият випуск избра да помогне на сънародници извън страната и на български училища зад граница, които се нуждаят от родна литература. Освен необходима класическа литература, набрахме и произведения на съвременни български автори, за да ги популяризираме и там. Аз бях един от организаторите на търга. В речта, която произнесох, обявих каузата, обяснявайки за какво точно набираме средства.

Защо се ориентирахте към партия „Има такъв народ“?

Политическа партия “Има такъв народ” е нещо различно. Тя е промяната! Нали всички искаме да се променят нещата в майка България, да се промени системата, която е порочна и ни върти в един и същи кръг?! Така се насочих точно към тази партия.

В какво се изразяват задълженията Ви на общински координатор?

Като общински координатор в момента съм в процес на набиране на членове. Има интерес. Всеки човек от общината, който желае да членува в партия „Има такъв народ“, трябва да се обърне към мен. Предстои общинските координатори да започнем структурирането на партията по места и популяризирането на идеите.

Не мога да не Ви попитам как намирате време за всичко.

Не е толкова трудно, колкото изглежда, въпреки че, признавам, понякога 24 часа в денонощието не са ми достатъчни. Много често пътувам. Свободно време, така нареченото време за себе си, почти не съществува при мен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене