Отново три сета и отново победа за Григор Димитров

Григор Димитров

Днес ще спори с Кевин Андерсън за място на полуфиналите

Битка, драма, обрати, неизвестност до последната точка… и победа за Григор Димитров – това накратко описва вчерашния емоционален сблъсък с Томи Робредо, спечелен със 7-5 5-7 6-4 от младия българин и класирал го за трети път в кариерата му за четвъртфинал  на престижната серия „Мастърс“, пише tenniskafe.com.

Двубоят стартира равностойно с добра игра на сервиращите, а първият сериозен тест пред Гришо бе при резултат 4-4, когато се стигна до дюс в подаването му, но световният №8 успя да се измъкне благодарение на няколко отлични сервиса. Веднага след това Димитров повиши значително нивото, а при 6-5 ретурът влезе в действие. Робредо не издържа на стабилната игра на противника си при размените от дъното на корта и допусна няколко грешки, а това доведе до ключов пробив и сет аванс в полза на първата ни ракета.

Григор не изпусна инициативата и продължи със силната игра и на старта на втората част, започнала с три гейма в сметката му, а малко по-късно вече водеше с 4-1 – резултат, познат ни от първия му мач в Торонто срещу Доналд Йънг. За съжаление историята се повтори – точно в този момент настъпи сериозен спад в представянето на Гришо, който загуби пробива аванс, и то на нула, а при 5-5 спадът продължи и на брейкбол хасковлията допусна двойна грешка.

Робредо не трепна, сервирайки за равенство в сетовете, въпреки че българинът отрази два сетпойнта. Но за втори пореден мач в Торонто, Григор показа характер и способност да се справя с трудностите, въпреки че играта му не е на 100%. Подобно на двубоя с Йънг, Димитров успя да се концентрира, бори се за всяка точка и имаше отличен шанс при резултат 3-2 да спечели подаването на противника си, но испанецът отрази двата брейкбола след смела и агресивна игра.

Нататък двамата се захапаха здраво и гарнираха мъжката си битка с изключително класни изпълнения. По трибуните феновете също си заформиха дуел, като на виковете „Томи, Томи“, българската агитка мощно отговаряше с „Гришо, Гришо“.

Все пак Григор дочака своя момент – при 5-4 грешка на Робредо му донесе мачбол, испанецът се спаси, но малко по-късно дойде ред на нов, този път хасковлията предприе атака, предизвика грешка на противника си и битката приключи с мощен вик на радост от щастливия Григор Димитров.

На миналогодишното издание на Монте Карло Гришо за първи път достигна до четвъртфинална фаза на Мастърс турнир, а през тази, отново на клей, но в Рим, не само повтори това свое постижение, ами дори направи крачка напред и игра полуфинал, където бе спрян от Рафаел Надал. Сега, в опит да стигне до втория Мастърс полуфинал, но този път на твърди кортове, Димитров ще се изправи срещу Кевин Андерсън, отстранил вчера със 7-6(8) 7-5 отново показалия колеблива игра Стан Вавринка. Мачът между Димитров и Андерсън ще започне на Централния корт не преди 22:00 часа българско време.

Григор и 203-сантиметровият южноафриканец са играли цели шест пъти, а първата ни ракета води с 4-2 в преките двубои. Съперничеството им започва през 2009 г. на чалънджър в Италия, където Андерсън бие в два сета, а две години по-късно се срещат отново, вече на АТР тура, в мач на тревата в Ийстбърн, спечелен от Гришо с 6-3 6-2. Следват четири двубоя, превърнали се в страхотни битки – 2-6 7-6(5) 7-6(3) за Андерсън в Сан Хосе през 2012 г., а няколко месеца по-късно 4-6 6-4 6-3 и 7-5 7-6(3) 6-7(4) 6-3 съответно на Куинс и Уимбълдън. Последната, но и най-сладка победа на Григор, бе през тази година на финала в Акапулко в нова драма, приключила с резултат 7-6(1) 3-6 7-6(5).

Запише ли нова победа, за втори път в кариерата си ще достигне до полуфинал на Мастърс турнир, а там ще срещне един измежду Цонга или Мъри. Дали ще успее, ще научим в петък вечерта българско време, а малко по-късно днес организаторите ще обявят от колко часа и на кой корт ще бъде мачът на Димитров с Андерсън.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене