Капацитетът на COVID-отделенията в Благоевград се изчерпва

130 пациенти с Covid-19 са настанени за лечение в болниците в Благоевградска област. Това поставя под сериозно изпитание здравната система поради липсата на достатъчно легла и персонал, който да се грижи за болните.

От ръководствата на болници в областта се оплакват, че 100% от капацитета им е запълнен към момента, което налага поредно преструктуриране на отделения, съобщава БНТ.

Преструктурирането на различните отделения е накарало известна част от лекарите и медицинските сестри да напуснат работа, като от болничните администрации не дават повече подробности за причините. От Специализираната болница за белодробни болести в Благоевград само потвърдиха, че за сега няма напуснали, но недоволството сред медиците нараства с всеки следващ ден. Управителят д-р Петър Георгиев каза, че все още има възможност за увеличаване броя на леглата за лечение на COVID-19, но е категоричен, че този процес не може да продължава до безкрай.

МБАЛ – Благоевград пък има готовност за разкриване на още едно отделение за пациенти с коронавирус, ако броят на заразените продължи да расте. В момента болните в лечебното заведение са 35, като почти всички са с двустранни пневмонии каза за Радио Благоевград директорът на болницата д-р Огнян Митев. Той заяви, че не трябва да има притеснение, защото засега лечебното заведение има възможност за прием на още пациенти.

Д-р Митев потвърди, че липсата на медицински персонал е сериозен проблем и за благоевградското здравно заведение. „Разчитаме много и на пенсионерите, които са над 40 процента, но ние не можем да ги задължим да работят, а и те са в рисковата група“, каза още д-р Огнян Митев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене