Спряха поголовната сеч на фирмите с отдадени терени от ДГС Места-Банско в непосредствена близост до водохващането на „Влашките мандри“ , кметството в Рибново търси спешно съдействие от ВиК Благоевград за лошото състояние на съоръжението което снабдява селото с вода

Стари проблеми , от далечната 2008-ма година заради  качеството на водата и съоръжението наречено водохващане  в района  на местността “Влашките мандри“ в Рибново  изплуваха отново  като страховити призраци,вчера.

Този път  по  проблема  на  първа линия застанаха  второ поколение млади хора от Рибново които заедно с по- възрастните ,вече 12 години носят на плещите си   последствията на предишни некадърни управления  на десетките политици и институции навързани от Благоевград  та чак до  Рибново .

Кмета на  селото Мустафа Ликов  обясни, че отново са уведомени и сезирани за пореден път преди дни всичките въпросни  институции , а относно  безобразната сеч  , кмета Ликов заяви че тя  е спряна.

 „Това, което сте видели вчера , го гледаме от 2008 –ма  година , кое е новото което толкова ви впечатли? Да се надяваме, че в най-скоро време най-сетне този проблем ще се реши, както  и всички други половинчати неща направени през годините в това число и пътя за Осеново. Хубавото е, че сега снимате и сигнализирате и вие с надеждата, че някой ще ви чуе. Това правехме и ние през годините .“ се обърна към младото поколение  хора от Рибново които вчера за пореден път възроптаха срещу оставените на произвола неуредици ,касаещи  здравето и общественият живот в Рибново . Хубавото е  в това че и местни и общински управници и общински съветници отново и отново напомнят на институциите  са глобалните си проблеми в селото и настояват за техните скоростни решения вече .

Диалога между младите  жители на Рибново и  кмета на селото Мустафа Ликов стана по повод това , че вчера  млади мъже  от Рибново заснеха и изпратиха снимков материал възмутени от находките в балкана  които  силно ги  впечатлиха  но пък  се оказа че за кмета Мустафа Ликов и  по- възрастното поколение  на Рибново  не е  нещо ново  и непрекъснато през изминалите 12 години те са сезирали и искали решения от съответните институции по веригата но  до сега за жалост без резултат.

Въпреки всичко , кмета Мустафа Ликов взе отношение и  благодари на по младото и отговорно  поколение рибанци за гражданската позиция и заинтересованост към глобалните проблеми на селото като той самият изрази надежда  ,че този път , най- после те  ще бъдат решени .

Ето и позицията на групата млади хора :

„Вчера, ние  група млади хора които се интересуваме за най – важния според нас проблем на  родното ни село Рибново – водата която пием и  ползваме за битовите ни  нужди в ежедневието  решихме  отново да акцентираме върху проблема и да настояваме пред отговорните институции  за бързи решения . С направеният снимков материал който разпространихме целим  да се запознаят всички с това което видяхме днес, на водохващането на „Дивите кози“. Водохващането би трябвало да е оградено със сериозни ограждения, не с тел и разбира се да  не  е   пълно с кал, каквата е ситуацията от преди много години .

Пречиствателна система също  е задължително да има според нас на  такова съоражение , би трябвало да има и дренаж от тръбата която идва от местността „Дивите кози“.

ВИК Благоевград  би трябвало да се вземе вече в ръце, защото Рибново плаща най – много такси. Най-лошото е, че на самата майка на водохващането  което се намира  на „Влашките мандри“ се води сеч,там  е складиран  множество кубици  дървен материал . ДГС Места-Банско  е отдало терени на две  фирми за сеч   които фирми вършат поразии и допълнително замърсяват  самото водохващане.

Нека ДГС МЕСТА- гр.Банско  и ВИК -Благоевград да се сезират и да се предприемат мерки както за ограждения, дренаж и пречиствателна станция, така и от фирмите да спрат да секат буквално във самите извори, от които ние жителите на Рибново пием вода. Преди няколко дни всички видяхме  как от чешмите ни тече не вода а  кал. Очакваме и от кметовете и съветниците да вземат мерки и да съдействат на хората“.

На база  стореното от младите мъже в  Рибново кмета Мустафа Ликов заяви, че  още преди дни  са взети мерки ,  сечта на въпросните  фирми е спряна и са сезирани всички отговорни по веригата  институции  с искане  най – после  проблемите свързана с  питейната вода в Рибново да бъдат решени . Чака се реакция и решения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене