Народният представител Александър Мацурев: Днес дадохме началото на първия по рода си Кулинарен фестивал Завера на Банските механджии „Уникално Банско“

Народният представител от ГЕРБ и общински ръководител на партията в Банско Александър М|ацурев бе гост на първия по рода си  Кулинарен фестивал „Уникално Банско“, на който се представиха традиционните местни ястия, съчетани с неповторимия фолклор на града.

„Това прекрасно събитие  е пример за обединението на публичния и частния сектор в подкрепа на туризма в нашия град. Поздравявам банските механджии и всички, които направиха възможно провеждането му. Поклон пред труда на всеки човек,  който днес спомогна,  да положим началото на един празник,  който съм сигурен,  че ще се превърне в традиция. Заедно можем много”, категоричен е народният представител.

Според него такива инициативи носят духа, който прави Банско уникално и неповторимо, а който дойде в града, завинаги пази спомен за Пирин, за красивите места, които вижда тук, за гостоприемството на банскалии.

„През последните 20 години Банско се превърна не само в един от най-популярните ски курорти в света, но и в културно средище, в което през цялата година се организират различни фестивали, един от друг по-интересни, вълнуващи и грабващи сърцата и на местни, и на туристи”, подчерта Александър Мацурев.

Той обясни, че през летните месеци се излагат изложбите  от Културни вечери „Традиции и изкуство“, демонстрират се стари, вече почти забравени занаяти.

„Посетителският информационен център се преобразява в своеобразен център на балканската култура, където повече от два месеца, туристите могат да разнообразят престоя си като се запознаят с местните обичаи и традиции. Предене и пресукване на вълна, плетене и бродиране, изработка на сувенири от тъкани, демонстрация на българска дърворезба. В музей „Велянова къща”, тъкането на разбой ще пренесе посетителите в друг по-цветен и античен свят”, каза още Александър Мацурев. Той припомни, че туристите в Банско могат да се насладят на  местното музикално богатство, демонстрирано от фолклорни колективи от района. За най-големите фенове на народните танци и песни  има уроци по гайда и пеене, народни танци, тамбура и др. в читалище „Никола Вапцаров“.

Музеен комплекс – Банско  организирва за по-любознателните турове до археологически комплекс „Свети Никола”, както и до късно-античната крепост „Ситан Кале” и инфотурове в самия комплекс. Най-малките гости на града ще запазят спомен за незабравимо банско лято, забавлявайки се с интерактивни образователни игри „Деца в музея“.

„Каквото и да кажа за Джаз фестивала в нашия град, все ще е малко. Той е не просто емблема за Банско,  а е културно събитие с национално и международно признание.

През тази година той ще се проведе между 8-14 август, като на сцената ще излязат много от най-добрите джаз музиканти в България,  но са потвърдили своето участие и чуждестранни гости. Бнско опера фест пък събира едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановките може да види и чуе всеки безплатно пред централния площад „Никола Вапцаров” в Банско”, категоричен е Александър Мацурев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене