Connect with us

Новини

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля – за здравето на всички и доброто на Сандански!

Published

on

Уважаеми жители на Община Сандански,

Извънредната епидемична обстановка продължава да се усложнява, както в страната, така и в нашия регион. Тревожна е тенденцията към увеличаване на лицата с положителен резултат за COVID – 19. И ако до скоро една част от нас приемахме въпроса с вируса като проблем, стоящ далеч от нас, както и само като новина в медиите, то той вече се разпространява и сред нас. Разболяват се наши близки, наши лекари, приятели, колеги.

Всичко това не бива да е повод за паника, а повод за осъзнато и отговорно отношение от всички ни.

Ето защо отправяме поредния апел към жителите и гостите на община Сандански. Нека не правим компромиси, а стриктно да спазваме наложените и необходими противоепидемични мерки, както и указанията на здравните органи. Носете лични предпазни средства в закрити обществени места, по възможност ограничавайте социалните контакти, спазвайте дистанция на обществени места, строго спазвайте лична хигиена!

Необходимо е всички работодатели, собственици на промишлени обекти /шивашки, текстилни и други производствени обекти/, търговски обекти /ресторанти, питейни заведения, закусвални, хранителни и промишлени магазини и др./, общински и държавни институции да създават нужната организация за осъществяване на ежедневна и периодична дезинфекция, засилен ежедневен филтър в закритите помещения, както и контрол за носене на задължителни предпазни средства /маска, шлем и др./ в тях.

Носенето на маски от всеки на закрито обществено място няма препоръчителен, а задължителен характер и се наказва с глоба. Въпреки това, не малка част от нас, несъзнателно или пък с умисъл я пренебрегват. Това е безотговорно, а дори и опасно за здравето на всички ни.

Община #Сандански продължава периодичната дезинфекция на обществени места. Същевременно предоставя и необходимите дезинфекционни и лични предпазни средства на общински и държавни структури, с оглед нормалното им функциониране. Регулярно се предоставят и актуализирани указания за спазване на мерките на всички търговски и стопански обекти в града и общината.

Осъществяването на контрола по изпълнение на мерките от страна на органите на реда, общинските и здравни власти, няма как да бъде всеобхватен. И тук, наред с отговорността на общинските и държавни органи, осъзнатия дълг и самодисциплината на всеки един от нас е най-надеждната мярка за ограничаване на вируса.

Нека стриктно да спазваме наложените мерки. Те не са някаква приумица, а единствения начин да опазим живота и здравето си. Защото компромисите, които правим днес, ще доведат до неизбежни и тежки последици утре.
Вярваме, че ще проявим разум, търпение и воля – за здравето на всички и доброто на Сандански!

Общински оперативен щаб -Сандански.

коментара

Новини

Корнелия Нинова: Промяната в БСП може да бъде модел за промяна в България

Published

on

Обръщаме се с протегната ръка към всички, които искат промяна

„С промените в партията показахме какво бихме направили, ако управляваме държавата. Първото – край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, а не на една тайна групичка, така казваш – така трябва да стане в държавата. Второ – хората да взимат участие в решенията, които засягат техния живот. Ние го направихме с прекия избор. Каквото протестиращите в момента искат, техният глас да се чуе, ние го направихме в партията. Третото е за морала в политиката – да не лъжеш преди и след избори. Преди изборите казахме, че няма да влизаме в задкулисни договорки с ГЕРБ и издържахме този тест – отказахме и постове, и пари – четири години бяхме опозиция. И може би най-важното – ние сме единствените, които за тези четири години изработихме алтернативен план за развитие – „Визия за България“. Това е достойнството на този Конгрес – тези четири години усилия затвориха един цикъл на промяна в БСП, който може да бъде мини модел за промяна в политиката изобщо.“ Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя припомни, че в миналото председателят на партията се е избирал задкулисно от малка група хора с очакването, че той ще обслужва личните им интереси, а не партийните и държавните. „Преди четири години реших, че ще променя това и предложих прекия избор. Проведохме го изключително успешно и това вече е необратим процес“, подчерта Нинова.

Председателят на БСП коментира нападките на някои от опонентите си в надпреварата за лидер на партията: „Можеше да се излезе от това състезание с по-голямо достойнство. Ако аз бях загубила, щях да постъпя по друг начин. Защото това, което се го говори- манипулирани избори при близо 70% активност и такава голяма разлика в резултатите, обижда членовете на партията. Социалистите отговориха подобаващо на тази негативна кампания, насочена не срещу мен,а срещу партията.“

Корнелия Нинова изрази най-голяма изненада от твърденията на Сергей Станишев, че БСП се е превърнала в лидерска партия. „Прекият избор на лидер е утвърден като най-демократична модерна европейска форма в социалистическите партии в ПЕС. Значи Станишев приема, че Педро Санчес в Испания, който в момента е и премиер, може да бъде избран пряко от партията си- че това е модерно и демократично. Че същото може да стане в Португалия, да стане при лейбъристите в Англия. Пряк избор сред социалистите има в Германия и във Франция – в цяла Европа. Но когато става въпрос за БСП, е авторитарно и лидерско да дадеш на народа да избира. Няма никаква логика и в това – да наричаш авторитарен лидер, който сам ограничава властта в рамките на два мандата“, коментира лидерът на българските социалисти.

„Нямам представа защо поканата ми към Калоян Методиев да присъства на наше празненство е повод за напускане. Изненада е, не би трябвало това да е повод за раздяла с президента“, отбеляза Нинова.

Тя подчерта, че следва принципна и последователна позиция що се отнася до отношения й с президентската институция: „Там, където позициите ни съвпадат по политиките, сме говорили еднакво. Такъв е случаят с промените в Изборния кодекс на ГЕРБ. В зала часове наред аргументирано се борехме в парламента да не се връща гласуването с хартиена бюлетина. Мотивите на президента за налагане на вето са и нашите. Там, където сме имали различния, съм ги изразявала публично и категорично. Когато президентът призова да върна парламентарната група в парламента, му отговорих публично – да се грижи за президентската институция и да не се меси в работата на партията.“ Нинова добави, че лично тя и партията никога не са се намесвали в решенията на президента и така ще си остане.

Според Корнелия Нинова промени в Конституцията не могат да се осъществят без консултацията с парламента и парламентарно представените партия. Председателят на БСП подчерта, че по-важното от това – кой предлага промените, е това, какви са те:  „Който и да предложи да отпадне правова, социална и демократична държава от Конституцията, щеше да срещне съпротивата на БСП. Който и да предложи да отпадне преамбюла с основните ценности – хуманност, мир, равенство, свобода – също щеше да срещне нашата съпротива. Важно е съдържанието на тези промени. Конституцията е променяна, ние сме участвали в тези промени и сме подкрепяли някои от тях – въпросът е по същество.“

„Оставката и предсрочните избори са решението на политическата криза в България. Така и по-бързо ще ни освободят от золумите, които правят в икономиката – днес видях, че ще искат увеличаване на дефицита над 3%, огромният дълг е над 30 млрд. Всеки ден, който управляващите стоят на власт осигурява все повече проблеми за идните поколения“, категорична е Корнелия Нинова.

По нейните думи Борисов предизборно се опитва да се освободи от коалицията, която управлява в момента – официално на ГЕРБ и Обединените патриоти, но неофициално със скритата подкрепа на ДПС. „В момента ни управлява нова тройна коалиция. Фактите говорят – всички ключови решения в парламента, които поддържат правителството, са взети с подкрепата на ДПС. Предложението на ДПС за експертен кабинет е поредният опит да се спаси статуквото и това управление. Опитът на премиера да покаже дистанцираност от това няма как да се случи“, каза още Нинова.

„Борисов е олицетворение на сегашния модел на управление, но въпросът не е в него. Ние не искаме просто те да станат, а ние да седнем на техните места. Ако Борисов се махне, но този модел на управление продължава – ако продължава да се погазва разделението на властите, да се краде безогледно, да нямаш достъп до здравеопазване, образованието да е такова, че неграмотността да расте, доходите да са най-ниски в Европа – няма смисъл в това. Трябва да се смени моделът“, категорична Корнелия Нинова. „Разговори за коалиция ще проведем след изборите, но преди тях се обръщаме с желание и протегната ръка към всички хора, които искат промяна. В момента има принципни въпроси в политиката, по които можем да създадем един широк фронт“, завърши тя.

коментара

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Метафората на Методиев за Правец и Боровец бе много добра

Published

on

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо – край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, ти казваш – така трябва да стане в държавата

Ако присъствието на Калоян Методиев на тържество на БСП в Боровец е основание за напускане на поста началник на кабинета на президента – това не ме обижда. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Не се меся в решенията на президента. Там, където позициите ни съвпадат, сме говорили еднакво. Когато сме имали различия, съм ги изразявала публично и категорично. Моето отношение винаги е било принципно и така ще остане, категорична е Нинова.

Тя обаче призна, че макар да не се обижда, би се чувствала изненадана, ако поводът за раздялата на Калоян Методиев с поста му в президентството е тържеството за избирането й като лидер на левицата.

Нинова коментира и промените в Изборния кодекс, върху които президентът заяви, че налага вето.

Промените в Конституцията не могат да станат без решенията на НС. Според мен по-важно от това кой предлага промени в Конституцията е това какви промени. Ние ще подкрепим ветото на президента, защото принципно сме на една и съща позиция. обясни Нинова.

Тя коментира и първите в историята на левицата преки избори за лидер на партията, които спечели с убедително мнозинство.

За тези 4 години аз създадох условия партийните членове да се произнесат. Чрез промените в устава създадохме условия гласовете на членовете ни да се чуят, а не само на партийния елит, категорична е Нинова.

Тя изтъкна основните предимства на прекия избор, като направи паралел с визията на левицата за управление:

– край на задкулисието – прозрачна политика;

– хората да взимат участие в решенията, които касаят личния им живот;

– морал в политиката – да не лъжеш преди и след избори;

– алтернатива – ние сме първите, които за тези 4 години изготвихме алтернативен план за управление „Визия за България“.

Нинова коментира и оспорването на резултатите от прекия вот от част от представителите на партийния елит на партията.

„Тези другари, очевидно огорчени от резултата, в момента нападат партията. Най-странно ми е за Сергей Станишев, защото прекият лидер е утвърден като демократичен принцип в ПЕС.“

Вижте целия разговор с Корнелия Нинова във видеото:

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ