Д-р Ненков: Дупките са много, парите са малко

103979-miroslav-nenkov

Системата на здравеопазване е тежка и изисква огромен ресурс, с който нашето общество и икономика не могат да се справят. И парите са малко, и лошо се разпределят. Това каза пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

„Дупките, които трябва да се запълнят, са безброй много, парите са малко“, подчерта той.

Д-р Ненков призна, че не е наясно как може да се реши проблемът с опашките пред здравните каси заради промяна на кода за лекарствата, който от трицифрен трябва да стане четирицифрен. Не съм се срещал с д-р Румяна Тодорова, но ще видим. Не знам дали не е в нарушение на правилата на Касата, но ми се струва, че джипитата биха могли да сменят кода при изписване на лекарствата, поясни той.

За един пациент в чужбина се плащат една купчина пари, за един пациент в България се плащат една шепа пари. Тук живеейки в големите градове хората може да ги прегледа професор от днес за утре. В другите страни това е невъзможно, каза здравният министър.

Аз приемам поста като мой дълг. Бях поканен, приех, поемам риск в личен план. Идвам с чисто сърце, а не да изляза с две нови жилища от МЗ. Идвам, ако мога две трошинки дори да добавя.

Ако наистина има в последния момент смяна на директори във възлови болници, това ще бъде поправено, каза д-р Ненков визирайки смяната на директора на „Пирогов“ в последния момент на правителството „Орешарски“. Нямам информация по документи кога какво е се е случило. Не е късно в 12 и 1 минути да се промени решението, опясни министърът.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене