АТАКА: Да не допускаме Ердоган да превърне храма „Света София” в джамия

Партия АТАКА внася проект за решение в парламента относно указа на турския президент Реджеп Ердоган да превърне православния храм „Света София“ в Цариград от музей в джамия.

Националистите настояват Министерски съвет да представи пред Народното събрание и да предприеме всички възможни дипломатически действия, с които България възразява на указа на турския държавен глава.

Ето и мотивите, с които атакистите внасят решението:

„След разпада на Османската империя един от най-старите и големи православни храмове в света – Света София – построен по времето на император Юстиниан Велики и светиня за целия православен свят, е обявен за музей при Кемал Ататюрк при 1935 година. 85 години след това решение на Ататюрк и превръщането на Република Турция в светска държава с указ на сегашния президент Ердоган храмът „Света София“ се превръща отново в джамия, което засяга религиозните права на стотици милиони православни християни по света. Във връзка с това българското правителство трябва да взема отношение по въпроса, за да защити религиозните права на православните български граждани, тъй като в Конституцията на Република България ясно е казано, че традиционното вероизповедание в България е източноправославно – чл. 13, ал. 3. Нека да имаме предвид, че Светият синод на БПЦ вече изрази ясното си отношение по въпроса и това може да бъде указание, както и основа за аргументирано решение на Народното събрание на Република България.”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене