Два часовника отброявали времето в Благоевград

Два часовника отброявали времето в Благоевград, работи само единият – най-старият

Два часовника има в Благоевград, този върху кулата в „Турската“ махала е един от първите в България, вторият, който е с 50-на години по-стар, е монтиран върху сградата на бившето кметство, работи само първият, но пък камбаната му мълчи, предаде БГНЕС.

„Най-старата часовникова кула в Благоевград, съществуваща и днес, е построена през 1867 г. на най-високото място в града – „Турската“ махала, поради което е наричана „сахатник“, механизмът е изработен от братя Димкови“, каза пред БГНЕС Биляна Карадакова, уредник в Регионалния исторически музей. Според нея часовниковият механизъм тежи около 400 кг., а самата кула също е внушителна като сграда.

„Височината й е 17 метра, има формата на масивно средновековно укрепление, часовникът отброявал часовете за молитва на мюсюлманите по това време. Кулата завършва с островръх пирамидален покрив, под който имало камбана, съществуваща и до днес“, обясни още Карадакова.

Тя добави, че камбаната е била простреляна от турчин, на който пречил камбанният звън, както този, носещ се от черквите.

Кулата е част от културно-историческото наследство на града, наскоро тя е реновирана, часовникът е бил поправян през 1883 г. , пак от майстори от малешевско“, завърши уредникът в РИМ-Благоевград.

Благоевградската часовникова кула е възрожденска постройка, един от символите на Благоевград и една от най-старите часовникови кули в България.

Построена е в 1867 година в Горна Джумая от малешевски майстори. Има уникален швейцарски часовников механизъм, изработен също през XIX век. Представлява четириъгълна пресечена пирамида с островръх покрив с медна обшивка. Основната част на постройката е каменна зидария, а циферблатите са върху дървен градеж.

Часовникът на кулата е изработен от Димитър, Атанас и Георги Димкови, също от малешевско.

В 2009 година община Благоевград с 30 000 лева извършва цялостен ремонт на кулата. Ремонтирани са фасадата, електрическата инсталация, циферблатите на часовника, настилката около часовниковата кула. Пантите на капаците на часовника са подменени с месингови. Подменена е и медната обшивка на кулата. Монтирана е система за осветление на циферблата, камбанарията и стените на кулата.

Днес часовникът работи, но камбаната не бие поради повреда в механизма.

Историческата справка показва, че майсторите на часовника са от Горно Броди, тогава в Османската империя. Селото се е намирал в долината в горното течение на река Брегалница. Димитър е роден в 1853 година, Никола – в 1859 година, Георги – в 1861 година, Атанас – в 1865 година и Христо – в 1874 година. Имат и две сестри – Гевеза и Катерина. Техен баща е Димко Стоянов Халембаков, който също е майстор часовникар и който обучава в професията си всичките си синове, а след това и работи заедно с тях.

Най-големият брат Димитър участва в националноосвободителното движение и влиза във ВМОРО. Известно време е четник в четата на Гоце Делчев.

Атанас Димков е се учи добре като малък, но напуска училището при избухването на Априлското въстание. След това става отличен конструктор и изработва сам всичките си чертежи. Взима участие в международен конкурс за изработване на проект за предотвратяване на катастрофи в 1910 година в Париж. Журито силно се впечатлява от проектите му. Умира в 1923 година в Бургас.

Часовниците, изработени от братята първоначално само показват времето, но след това Никола Димков открива начин и да бият на кръгъл час.

Братята са много даровити, а работилницата и леярната им е оборудвана с едни от най-модерните машини за времето си. Димкови построяват и първия струг в родното си село. Атанас, Димитър и Георги построяват първия механичен часовник в селото, като го монтират на кулата в Горно Броди.

Тяхно дело в Пиринско са още часовниците на камбанарията в черквата „Свети Никола“ в неврокопското село Гайтаниново, както и този в храма „Свети Димитър“ в село Тешово, община Хаджидимово.

Вторият часовник в Благоевград – този на сградата на кметството – строена в периода 1924-27 г. е с вероятно австрийски или швейцарски произход. Камбаната е отлята в Пловдив от майстора Янко Василев, на нея са изобразени Богородица и младенеца.

„Изграждането на часовник на централно място, каквото е това на Общината, е стара възрожденска традиция“, обясни Биляна Карадакова, уредник в Регионалния исторически музей-Благоевград.

Тя заяви, че този часовников механизъм е демонтиран и се съхранява в музея.

„Сградата на общината е строена в периода 1924-1927 г., и е една от най-представителните за времето си в Горна Джумая и негов символ, който може да се види на всички фотографии от тогава до днес“, допълни Карадакова.

Тя поясни, че след реновирането на сградата по проект на архитект Сандева, старият часовников механизъм е свален, и пренесен в музея. Той е произведен в Австрия или Швейцария, също имал камбана. Днес този часовник не работи, въпреки че е в идеалния център на областния град.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене