Гората над Благоевград се възражда, вече е зелена и здрава

Боровата гора над Благоевград вече е зелена, здрава и жизнена. По дърветата няма и помен от вредната ръждива оса, която преди два месеца атакува белите дробове на областния център, изяде за нула време иглолистата и направи дърветата да изглеждат като изсъхнали.

Гледката тогава притесни благоевградчани, които дълго време коментираха причината за нападението над боровете.

Още тогава директорът на ЮЗДП – инж. Дамян Дамянов, многократно обясни, че гората не е унищожена и дърветата ще се възродят. Сега, два месеца по-късно, това вече е факт и днес той и Вера Станишева – началник отдел „Възобновяване на горите“, поканиха журналистите на разходка в гората, за да покажат на място колко здрава и млада е гората в района на Кръста над Благоевград.

Преди два месеца над 18 000 декара на територията на ЮЗДП бяха засегнати от ръждива оса, която унищожава иглолистата на дърветата и те изглеждат като изсъхнали.

Причината за нападението бе, че горското предприятие тази пролет не направи авиационно пръскане на горите заради пандемията от Ковид-19. Сега обаче гората се възстановява по естествен начин, заяви инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП

„Имаше доста изказвания, че едва ли не нарочно оставяме този вредител, за да можем след това да изсечем дърветата. Още тогава казахме, че това е вредител, който нанася щети, но не фатални. Иглолистата пожълтяват и падат, но самото дърво остава живо. В рамките на 2-3 месеца се възстановяват иглолистата, което може да се види по всички дървета в гората над Благоевград“, подчерта директорът на ЮЗДП.

„За наша радост и успокоение на обществото нещата се потвърждават и здравословното състояние на гората е добро. Продължаваме да следим развитието на ръждивата борова листна оса. Съобразно очакваната степен на нападение се планира авиационна борба срещу този вредител. Имаме планувано пръскане тази есен в Горско стопанство-Петрич срещу борова процесионка. Там също следим ситуацията и има ли нападение, ще направим пръскане. Като цяло състоянието на иглолистните гори е сравнително добро въпреки всички климатични промени“, допълни Дамянов.

Той подчерта, че вече е преминала и инвазията и на боровия корояд.

В момента основната задача на специалистите в ЮЗДП е да наблюдават естественото възобновяване в освободените площи и да правят залесяване. Тази година то е с 1500 декара повече отколкото средногодишното, което означава, че над 4500 декара ще залеси предприятието, като една голяма част от залесяването се провежда в площите, които пострадаха от пожара в Кресна и Симитли.

Вера Станишева разясин, че какавидите на ръждивата оса в момента са в почвата.

„През август и септември взимаме пробни площи, като на всеки 30 декара взимаме по 1-2 пробни площи. В тях събираме всички какавиди, които изпращаме в Лесозащитна станция-София и там определят колко бройки са женски, колко са мъжки, жизнеността им и дали в следващата година ще са жизнени. Така анализираме дали да има пръскане и колко силно ще е нападението“, разясни тя.
Такова проучване се прави всяка година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене