На11 юли Българската православна църква почита паметта на Св. равноапостолна княгиня Олга

Света равноапостолна княгиня Олга (или Хелга; след кръщението си приема името Елена) е киевска княгиня, съпруга на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име управлява между 945 г. и 969 г.

За произхода и мястото на раждане на Олга Киевска има най-различни предположения, често версиите са напълно противоречиви.

Но за повечето историци произходът ѝ е определящ за делата ѝ – тази група застава зад предположението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І и дъщеря на най-малката му дъщеря Ана.

Друга версия я представя като дъщеря на самия цар Симеон I. А най-колоритната е, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате (първородният, ослепен, син на княз Борис I).

В тази връзка идва и свързването на град Псков с Плиска, според някои изследователи Олга изградила глад Плисков.

Легендите разказват, че княгиня Олга отмъщава с голяма жестокост, заради убийството на съпруга й княз Игор.

Олга Киевска управлява Киевска Рус от 945 до 969 година. Във войната с Хазарския хаганат, Олга разбира че и трябва мощен съюзник и се обръща към Византийската империя.

Олга приема християнството, като лично отива в Константинопол.

При покръстването си тя приема името на Елена Лакапина (съпруга на император Константин VII Багрянородни).

След завръщането си, християнката Олга полага първия камък на катедралния храм „Света София“ в Киев през 960 г. Св. Олга е сред първите руски светици и е смятана за активен разпространител на християнството.

В същото време то не е прието за държавна религия, и дори нейният син Светослав е езичник. Киевска Рус е официално покръстена от внука на Олга — княз Владимир I Велики.

И още любопитни факти около името:

Името Олга има руски корени и идва от думата “ал`га”, която носи смисъла на “огнена“. Има и друга версия за произхода на името. Тя е, че произлиза от скандинавската дума “heilagr”, която означава “свещен”.

Честит имен ден на всички, които носят имената Олга, Олег, Оля

На 11 юли почитаме и Света Евфимия Всехвална. Не е имен ден, почита се паметта на Света Евфимия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене