Глутница от 10 кучета тормози жители в “Запад“, Румен Томов си затваря очите и нищо не прави

Разтревожена благоевградчанка сигнализира за глутница кучета, които обикалят квартал „Запад“ и търси начин за решаване на проблема.

Глутница от около 10 и повече кучета които обикалят в кв. „Запад“ около кафе Десита (Галабата), Риото и околните блокове. Кучетата НЕ са маркирани и досега не са се движили по този квартал“, написа тя в социалната група „Видяно в Благоевград“ и търси телефон на който на подаде сигнал.

Сигнали се подават постоянно, но Румен Томов така и не може да реши проблемите и недоволството продължава да расте. Общинският приют за кучета разполага с 30 места и е постоянно пълен.

Десетки хора се оплакват,че се страхуват, тъй като кучетата са агресивни и настояват за решение на проблемите, но от администрацията на Томов така и не взимат никакво решение.

Наскоро даже съветникът от ГЕРБ Йосиф Кочев внесе официално питане до кметската администрация за мерките, които общинското ръководство взима срещу глутниците улични кучета, но така и отговор не се получи.

Провокиран съм от ситуацията с множеството бездомни кучета по улиците и парковете в Благоевград, както и множеството сигнали на нападнати граждани. Поставете се на мястото на човек ухапан от куче или родител на дете ухапано от куче! Как бихте постъпили? Животното не е виновно, а са виновни хората, които са ги купили, приютили, а след това изхвърлили. Виновни сме и ние, че сме допуснали да се стигне до тук!“, пишеше в документа. Така и думите в него не трогнаха Румен Томов и той продължава да мълчи. А нахапаните хора от кучета не са никак малко.

Вчера имаше отново нахапан жител на Логодаж от „обезпаразитените и чипирани“ кучета в махала Доганджийска.

Друга благоевградчанка сподели опита си от нападения с кучета:

Обичам кучета, но тази глутница няма нищо общо като поведение с гальовността на любимото куче. Когато е в глутница, кучето променя поведението си, подобно на хората, когато се намират в тълпа. Едно да тръгне, всички тръгват и нападат. Два пъти ме е нападала такава глутница и двата пъти се спасих като по чудо, благодарение на инстинктите си. Разминах се без драскотина дори, в страха си се наведох да потърся камък или нещо подобно, което да ми послужи за самозащита и с учудване забелязах, че кучетата се разпръснаха. Помислиха, че ще хвърля нещо върху тях и така разбрах, че ги е страх не по-малко от мен. Когато за втори път ме заобиколи такава глутница, използвах това знание. Наведох се да взема камък, но камъни нямаше, имаше само една голяма морена. Направих се, че я повдигам с ръце и я хвърлям срещу тях и в миг десетте кучета се разбягаха. Това е, което мога да споделя като опит, а другото е ясно, че не трябва да има такива глутници в градовете ни. За кучетата трябва да се грижим с любов, тяхното място не е на улицата.“, написа жената в социалната мрежа.

От ПП „Партия на Зелените“ наскоро внесоха наредба с мерки за овладяване на популацията с бездомните кучета. Такава наредба не е имало в Общинския съвет, тя е подготвена и внесена за разглеждане в пленарна зала, като възможно е да претърпи доста промени. Има и предложение за изграждане на 2-и приют за бездомните кучета,тъй като в първия не достигат места. Имало и имот за това в село Долно Церово, при черешарниците. Според представителите на партията сумата за изграждане на приют е около 250 000 лв. и е възможно от друго перо да се пренасочат средства за изграждането на приюта.

         

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене