Цената на първото качество на боровата манатарка в Рибново е 8 лева, второто, 2,50

Цената на първото  качество на боровата манатарка в Рибново е 8 лева, второто , 2,50 , висока цена от 13 лева държат горските ягоди, берачите се оплакват от слаба реколта

Сравнително ниска е реколтата на гъбите тази година в Рибанският Балкан където   местните до преди две години си изкарваха  пари за цяла година от беритба  на гъби, боровинки , горски ягоди и билки .В Балкана има берачи  и хора на палатки които  се занимават изключително само с бране на гъби , боровинки, ягоди и  билки но броят им е далеч по малък от  предишни години коментират местните берачи .

В момента  в изкупните пунктове в Рибново се изкупува борова манатарка  на която  първото качество се изкупува на цена от 8 лева за килограм а второто качество за  2,50 лева за килограм .

Миналогодишните цени от 13 лева за килограм  се поддържат за сега само от горските ягоди , които са деликатесен  и прекрасен ароматен плод чието търсене продължава да е голямо но пък брането му е  много трудоемко .

 

Ето какво сподели учителят Ибрахим Кадриев  за тазгодишната  реколта от горски ягоди :“Тази година и  добива на горски ягоди е  по- слаб в сравнение с миналатагодина оста боров масив бе съборен отбурята миналата година и факта, че достаместа се и самозалесяват и мястото там е гъсто населено от малки борчета ,същомного влияе върху развитието на растението.Поради тази причина то сегарасте около пътища, около и под папрата и на открити места в зеленина“, сподели наблюденията си пред репортер на Топ Преса Ибрахим Кадриев който през лятната  ваканция както много  хора от селото се отдава  на природата и допълва семейният бюджет с бране на гъби , горски ягоди  и билки .

Твърде рано тази  година температурите бяхя  високи ,после пък веднага паднаха рязко и се задържа доста дълго студено и дъждовно време като се редуваше  и с  градушки . Унищожиха се най-големите гъбарски територий в Родопите, гъбите вече просто трудно излизат. Това според мен също оказва причина за по- малкото горска реколта в Балкана , споделя Кадриев.

Спомням като малък преди 20 години почтицяло село излизаше по Балкана и цяло лятобяхме на колиби, започвахме да берем и сушим манатарки на място, после започвашегъбата пачи крак, след това червенатаборовинка,правихме ями в които я съхранявахме . Набраната червена боровинкапокривахме в ямата с елхови вейки и така сезадържаше прясна, на сянка и зрееше. Когатоидваха изкупчиците, продавахме тоновечервена боровинка, беряхме и лишеи отдърветата, така наречения мъх, по скъп бешедругия лишей, растящ по земята, който се нарича исландски лишей (мъх) .

Така едно семейство като започнеше отранна пролет до късно през есента,  сиизкарваше пари за да изкара доволно цялата зима без да ходят по чужбина на гурбет.

Сега също има палатки и колиби по балкана, но са малко. Доста се изсече гората отдърводобивните фирми , местата сепромениха тотално, гъбата,боровинките, малините и къпините , всичко намаля, промениха се терени, водата намаля в деретата, реките, даже повечето вечепресъхнаха. Рядкост е да се види и извор в Балкана, трудно се намира даже вода запиене,повечето хора бягат вече по чужбина, защото вече не може да се разчита на препитание от Балкана, изпопадали дървета, пресъхнали дерета, дърводобив,високитетемператури, хората, всичко оказва влияниена природата и  всичките  й дадености,които за жалост и ние самите не пазим. Природата си взема своето и оставя на хората да мислят, всъщност защо се случва това? е категориченИбрахим Кадриев .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене