Министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро е категоричен, че багери нямат място в Рила

Министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро е категоричен, че багери нямат място в Рила, а фирмата изпълнител ще бъде наказана с максималната санкция за нарушението. В същото време той посочи, че проектът е от 2014 г. и не трябва да се губят пари по проекти за облагородяването на природата.

Той също посочи, че от години има план за база на планинските спасители на Седемте рилски езера, но се притеснява, че отново ще има недоволство, когато започнат дейностите по този проект.

„Личното ми мнение е, че не трябва да има булдозер там, няма място там. Имало е площадка предвидена, на която да се изсипе филца, след това да се натовари с чували, с коне да се изкачи, там да се разпръсква по алеите. В цял свят има алеи. Там така процедират, вместо да има сто пътеки и всеки да си ходи, и ти да се чудиш как да го вкараш в една, правиш една основна пътека, слагаш табели и нарушителите плащат глоби. При стъпкване на тревата в Рила, тя с години не се възстановява, не е акто в ниската част. Целта е да има алеи, виждаш езерото, не го пипаш, не цапаш. Ходиш по алеите, за да се запази природата. Има различни гледни точки – може ли да не се качват туристи, може ли да се спре лифта, да има ли алеи…“, изброи министър Димитров.

От години там трябва да се направи база на палнинските спасители, за да  помагат на закъсалите туристи. Осигурени са средства, но не ми се мисли, ако правим тази база… Ще има „почвайте я, не я почвайте, защо прозорецът е наляво, защо е надясно„. Това по всякакъв начин да проваляш действия е добра тактика“, коментира още той.

Не искам да губим пари за планините, но не искам да вредим и на природата. Всички трябва да пазим заедно природата“, заключи екоминистърът.

Емил Димитров коментира и темата с отпадъците в Червен бряг.

„Около 60-70 тона, може и повече да излезе. Колко такива сметища има в страната? Къде ще ходим да ги търсим? Когато ги съберем колко пари ще струва на държавата да го направи, да ги утилизира? Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да му чисти отпадъците и то на много висока цена. Това нормален бизнес ли е цялото общество да понася негативите на това, че някой е решил на по-евтино да ги закопае някъде„, каза министърът.

https://www.vbox7.com/play:7bc468402e

dariknews

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене