30 фирми в Пиринско сред първите одобрени за финансиране за преодоляване на последствията от пандемията

Проектите на 30 фирми от Благоевградска област на обща стойност 263 259 лв. са одобрени до момента за финансиране по процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, финансирана по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност. Това съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

 

Кандидатстването по процедурата стартира на 14 май тази година и приключи месец по-късно. Подадените общо 27 619 проектни предложения от цялата страна се оценяват поетапно.

 

30-те местните фирми, които до момента са с одобрени проекти, са базирани в различни населени места на региона. 21 от тях са със седалище в Благоевград, 4 в Гоце Делчев, по 2 в общините Сандански и  Банско, и една в община Белица. Финансирането, което одобрените проекти ще получат, е 100% БФП. Първите договори за изпълнение на проектите са подписана през месец юни 2020 г.

Сред благоевградските микро и малки предприятия, които към момента попадат в списъка на одобрените, са фирми от строителния и транспортния браншове, за доставка и търговия със спортни стоки, почистващи  и хигиенни материали, счетоводни къщи и одиторски фирми, производствени предприятия и рекламни агенции. Одобрен за финансиране е и проект на Парка за танцуващи мечки край Белица.

С право на безвъзмездна финансова помощ по процедурата са предприятия с персонал до 50 души, които са регистрирали поне 20% спад в своя оборот за април 2020 г. спрямо средномесечния за 2019 г. Минималният размер на финансиране за един проект е 3000 лв., а максималният – до 10 000 лв.

С одобрените по проектите средства бизнесът ще може да покрие най-неотложните си нужди за наем, консумативи, суровини, заплати и други оборотни средства, допълват от ОИЦ – Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене