Connect with us

Култура

Фестивал в Банско събира дигитални номади от цяла Европа

Published

on

От днес, в продължение на една седмица, 60 фрийлансъри ще вземат участие в Банско Номад Фест – невероятна комбинация от презентации, работилници, спортни занимания и природа.

Чрез този фестивал Матиас Цайтлер, основател на Coworking Bansko, иска да покаже красотата на Банско и да го популяризира. Дигиталните номади – хора, които пътуват и работят онлайн – ще имат възможността да разкажат за своите разбирания и стандарти на живот, наслаждавайки се на красивата Пирин планина.

Сутрините те ще участват в множество презентации и работилници, а следобедите ще бъдат посветени на забавни занимания в природата.

Очакват се гости от Германия, България, Франция и т.н.

коментара

Култура

И СУ – САТОВЧА ОТБЕЛЯЗА ПОДОБАВАЩО ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ

Published

on

И СУ „Св.св.Кирил и Методий“, Сатовча отбеляза подобаващо Деня на европейските езици. Денят премина под мотото „Единни в многообразието“.

Организаторите на мероприятието бяха учителите по чужди езици: г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и г-жа Маруся Лозанова – старши учител по английски език.

Всяка година на 26 септември, съветът на Европа и хиляди граждани по света празнуват деня на европейските езици, ден, в който се чества богатата мозайка от различните езици. Това многообразие допринася за обогатяването на езиковото и културното наследство.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на това удоволствие. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Целта на мероприятието бе да се насърчи изучаването на чужди езици в училището и да се популяризира богатото и езиково и културно разнообразие за повишаване нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство.

Чрез мултимедийни презентации учениците бяха запознати с държавите-членки на Европейския съюз, хронологията на официалните езици, официалните азбуки, официалните вестници, програмите, даващи възможност за обучение в чужбина.

Учениците работиха в различни ателиета: проучваха страните-членки на Европа, техните символи и валутни единици, писаха на различни европейски езици, попълваха въпроси, свързани с културното многообразие и др.

Учениците имаха възможност да се регистрират в националната онлайн игра „Открий превода“ /http://edl-bulgaria.eu/. При правилни отговори на въпросите, те ще участват в жребий за следните награди:

първа награда – таблет;

втора награда – подаръчен ваучер на стойност 240 лв. за покупка от книжарница;

трета награда – подаръчен ваучер на стойност 160 лв. за покупка от книжарница.

„На 28.09. ще участваме в конференцията „Образованието започва с езика“, организирана от еврокомисаря Мария Габриел /htps://ec.europa.eu/education/events/european-day-of-lamguages-2020_bg, а от  30.09 – 02.10 ще се включим в интерактивни, виртуални събития, викторини и игри на различни теми − музика, природа, култура, културно наследство.

Мероприятията са дейности по двата нови проекта на училището по програма „Еразъм+“, КД 2, Партньорство за училищен обмен КА229 – „Активни, креативни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“ с партньори – Румъния, Италия, Португалия и „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“с партньори Белгия, Румъния, Италия“ сподели за Топ Преса, г-жа Райка Славчева.

коментара

Continue Reading

Култура

Изложба „Български средновековни костюми“ откриват в Банско

Published

on

На 02.10. от 17ч. в сградата на Музеен комплекс Банско ще се открие изложбата „Български средновековни костюми“, с автори Калина Атанасова – Бъдъмба и Сдружение „Авитохол“.

Изложбата се състои от осемнадесет възстановки на костюми (комплекти облекло, въоръжение и аксесоари) на българи от ранното и късно средновековие – боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието. Всички реконструкции са изработени след детайлно проучване на исторически източници и находки. Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, битки, за заснемане на филми и други. Експонатите ще бъдат придружени от информационни табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от „Средновековна вечер“, с участието на група „Фрея“, Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Зрителите ще имат възможност да се докоснат непосредствено до средновековието като се запознаят с неговата музика, танци, кухня, бойни тренировки.

За участниците:

 Калина Атанасова (Бъдъмба) е завършила Великотърновския университет със специализация по илюстрация и книгооформление. От 2004 г. се занимава с исторически възстановки, като участва в български и международни средновековни и антични фестивали, събори и чествания. От 2005 г. започва задълбочено проучване на облеклото през Второто българско царство, съвместно с фотографи, историци и възстановчици от страната и чужбина. Дейността е съпътствана от изложби, презентации и експериментална археология. През 2016 г. публикува резултатите от труда си в книгата „Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)“, рецензирана от двама професионални историци. Следват участия в научни конференции и публикации на статии в научни сборници, както и представяния на книгата в няколко музея. През 2018 г. печели конкурс за докторант по Българска средновековна археология към Шуменския университет и започва подготовка на дисертация на тема Облеклото на Второто българско царство.

Сдружение „Авитохол“ e учредено през 2012 г. в град Варна. За постигане на целите си сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, като организира годишно до осем исторически фестивала и участва всяка година поне в още до три-четири такива събития. От създаването си до сега сдружението има организирани над 50 фестивали, събори, семинари, изложби и събития на историческа тематика и е участвало в още 19 други събития. Сдружението реконструира бита и традициите на българите от ранното средновековие VІІ – ХІ век, техните нрави и бойни практики от земя и от кон. Работи съвместно с майстори ездачи, фехтовачи, майстори по средновeковни войнски умения, както и със специалисти в областта на историята и музейни работници, както и има в редиците си 17 археолози – магистри, докторанти и доктори по археология и история. Към 2020 година членовете на сдружението са 42 души. Сдружението взема дейно участие в национални и международни събития, събори, семинари, конгреси и форуми, обединява усилия и взаимодейства с подобни наши и чуждестранни организации. Насочва усилията си за изучаване и съхраняване на традициите на древните българи през ранното средновековие, техните места на обитаване, живот, бит и култура, традициите им при отглеждането и използването на коне в мирния живот и за бойни действия. Възстановяване на воинските им традиции и изучаване на бойните практики, изработване и стрелба с лък, работа с копие, възстановки на хладни оръжия и брони, седла и конска амуниция.

„Фрея“ (Freija) е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на групата влизат интерпретации на старинни фолклорни песни, както и съвременни песни в тази стилистика. Проектът е съставен от Теодора Стоянова Freya – вокали и shaman drum, Добрин Стоянов (китара) и Теодор Чехович Тот (бас) и Алекс Швадчина на кахон, като към тях често се присъединяват музиканти от България и чужбина, с които осъществяват успешни колаборации. Теодора съчетава класическото пеене с различни начини на звукоизвличане, а Добрин, който по образование е лютиер, презентира на китара, изработена от самия него. През годините музикантите участват в много метъл групи и проекти като Magic of the North (Bulgaria), Ocean souls (Finland), Tsar Stangra (Canada) и други. Идеята за създаването на Freija се ражда през 2016г. във Финландия в градчето Kitee – родния град на световноизвестната група Nightwish. По покана на Пламен Димов (учителя на Nightwish) Теодора и Добрин са участници през три поредни години във фестивала Kitee International Music and Art festival. Именно Финландия – красотата на Карелската гора и мистичните бели нощи – вдъхновява раждането на проекта Freija. Концертната дейност на Freija е съсредоточена предимно върху исторически средновековни и антични фестивали, както и разнообразни събития с фентъзи насоченост, като подготвя и свои шоу – спектакли. Съкровена цел на проекта е да постигне цялостно пресъздаване на митологичния свят чрез музика, тематична сценография, сценичен грим, декори и облекло – стремеж към автентичност, пречупен през съвременната творческа визия на метъл музиканти през XXI век.

Петя Крушева е магистър културолог, завършила е в Софийския университет „Св.Климент Охридски” с научен профил българска средновековна култура и френска филология. Специализира културен мениджмънт във Франция и международно икономическо право в Германия. Темите, които изследва от 20 години са за средновековната кухня, с акцент върху българската и византийската. Предлага беседа за храните и хранителните навици на средновековния човек и дегустация на ястията от българската, византийската и западно-европейската кухня, приготвени лично от нея по оригинални рецепти и исторически извори.

Константин Колев се занимава от 6 години с исторически реконструкции и пресъздава шведски викинг (варяг), наемник в ромейската войска и член в елитната гвардия „Варяжки корпус“ – телохранители на византийския император в периода 9-11 век. Неговата реконструкция съответства на докторантурата му в областта на културно-историческите отношения между Скандинавия и Балканите в периода 9-11 век към Департамент „Изкуствознание и история на културата“ в Нов Български университет. Владее 7 чужди езика, сред които и шведски, норвежки и датски – езиците на днешните скандинавци – потомци на викингите. Съвместно с Мартин Геланов от школа „Вълкашин“ се занимават със старинни бойни техники, като тренират с достоверни реплики на оригинални оръжия и автентична бойна екипировка.

 

 

 

 

 

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ