Connect with us

ВИДЕО

Ангел Джамбазки: Смело се говори за помощта от ЕС за COVID-19 държави – тези пари са виртуални

Published

on

Италия да се оправя с циганите в Мондрагоне, нали ни учеха на демокрация, каза евродепутатът

ЕС обеща финансова помощ на най-пострадалите страни членки от пандемията Ковид-19. Кога обаче реално можем да очакваме пари, за кого и под каква форма?

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви пред „Денят ON AIR“, че правителството говори по много смел начин за тази помощ от ЕС, свързана  с коронавируса.

Много пъти видях да се говори смело за големи суми. Това дори не е уговорено на ниво Европейски съвет. Каквото и да бъде договорено, то ще е само възможност. Това няма да е сума, която ще се дава ей така. Друг е въпросът, че много бизнеси ще претендират, че са силно засегнати, и то с право. Защото всичко беше спряло. Не трябва да бъдем смели в изказванията си за тези пари, тези пари са виртуални, посочи той.

Според Ангел Джамбазки най-много случаи на Ковид-19 има в ромските общности.

Тези наши необразовани съграждани, без съвест, без осигуровки, се качват най-безотговорно на самолет и заразяват българи наред, коментира той пред Bulgaria ON AIR.

В италианския град Мондрагоне назря война между италианци и цигани от български произход, които не искаха да бъдат поставени под карантина. Евродепутатът коментира, че не смята, че тези хора трябва да бъдат спрягани като българи.

Италия да се замисли сега как да се оправя с тези европейски граждани, нали ни учеха на демокрация? Не става дума за расизъм, тези хора дори не си мият ръцете, те не спазват хигиена и дистанция. Като са в България не искат да са българи, като са в чужбина са българи, посочи той.

Джамбазки смята, че ГЕРБ са „разкрачени между либералното лицемерие и махалите“ и за това не заемат позицията на ВМРО относно циганите.

Вижте целия разговор във видеото >>>

 

коментара

ВИДЕО

ДА РИСУВАШ С ДУША – Документален филм на Топ Преса!

Published

on

Всяка година известният в гоцеделчевското село Делчево като Доктора ветеринарен лекар Костадин Белчев изминава пътя от Берлин, където има частна клиника за животни, до родното си село, за да завърши една своя мисия – изографисването на параклиса „Св. св. Константин и Елена“, който се намира на връх Костадин в Пирин.

Доктора има интересна съдба, навремето кандидатствал четири пъти в Художествената академия, но така и не го приели. Затова завършил ветеринарна медицина, рисуването обаче си останало в душата му за цял живот.

По времето на соца любовта го отвежда в тогавашната ГДР, след като се запознал с красива германка на нашето Черноморие. Но по тогавашните закони, за да напуснеш страната, дори и да емигрираш в границите на Варшавския договор, е трябвало да платиш обезщетение на държавата за следването си. Така д-р Белчев е разпределен в Гайтаниново, където няколко години пести цялата си заплата, за да се издължи на държавата. Когато най-после успява, заминава за Берлин и живее там и до днес, вече близо 40 години.

Делчево обаче винаги му липсва, макар детството му да не е от най-лесните, защото остава сирак още като съвсем малък. Вече пет години той прекарва отпуската си в рисуване на параклиса, сбъднала се е една негова стара мечта. Прави го абсолютно безплатно и като дар за земляците си, които не спират да го хвалят и да му благодарят. Д-р Белчев разказва и за странно видение, което е съпроводило едно от изкачванията му до параклиса – изведнъж видял на самата пътека между дърветата дим, взел се буквално отникъде, а огън не се виждал. Когато решил, че няма как да продължи, изведнъж всичко изчезнало.

За вярата си в Бог Доктора казва: „Хората понякога питат какво е Бог и къде е, като нищо не се вижда, и сам добавя: А кой казва, че е той, или тя, или то?! И любовта не се вижда, но я чувстваш“, прави паралел д-р Белчев.

коментара

Continue Reading

ВИДЕО

Каракачанов: Преди 102 години Девета пехотна Плевенска дивизия записа златни страници в българската военна история

Published

on

Преди 102 години воините от Девета пехотна Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Владимир Вазов, записаха златни страници в българската военна история. История, която е съпроводена с войни и сражения за запазване на българската държава и осъществяване на българските национални идеали. България влезе в Първата световна война не по политически или идеологически причини. България влезе в тази война, за да осъществи националния идеал, завещан със Санстефанския договор, а именно – всички български земи да бъдат обединени в една държава и всички българи да живеят свободни под своята власт.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествения ритуал пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен, с който бяха почетени 102 години от Дойранската епопея.

В резултат на политиката на великите сили след Освобождението на България и след Балканските войни българската общност бе разпокъсана. Българите в Македония, в Тракия и в Добруджа бяха поставени под чужда власт – общо над 2 млн. души. Именно затова България влезе в Първата световна война – за освобождението на тези два милиона българи и за осъществяването на един голям национален идеал, подчерта министър Каракачанов.

Той припомни героизма на воините от Девета плевенска дивизия:

Те  бяха участвали в Сръбско-българската, Балканската война, но именно на позициите при Дойран се окичиха със слава, но дадоха и хиляди жертви, чиито кости все още се намират по бойните полета на Македония и Гърция. Тези хора заслужаваха своя паметник. Тези хора заслужават да бъдат помнени. Тези хора заслужават цветя и преклонение. Тези хора заслужават уважението на цялото българско общество.

Честването на 102 години от Дойранската епопея пред паметника на Девета плевенска дивизия в Плевен е първото след неговото откриване през 2019 г. Министър Каракачанов изрази надежда, че то ще се превърне в традиция. Заедно с него пред паметта на героите се поклониха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски“, представители на местната власт и много граждани.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ