73 „заразени“ в Доспат доказано са си ОК

100 обявени през последните дни за заразени, са си напълно здрави, показаха повторните тестове. Над 3/4 са отрицателните повторни проби на смятаните за заразени от Covid-19 в Смолянско, предаде местното издание 24smolian.com. Коронавирусната инфекция напусна 73-ма от общо 89, които първоначално имаха положителни резултати от тестовете в Доспат.

Припомняме, че паниката в Смолянско възникна в началото на юни заради установено огнище на COVID-19 във фабриката за детски играчки в Доспат. Заразените там бяха 51 или 2/3 от всички заразени в страната до тогава, което провокира МЗ и НОЩ да обявят за наличието на нова вълна у нас. Това на свой ред послужи за удължаване на „извънредна епидемична обстановка“ с всички произтичащи от нея мерки.

През изминалата седмица обаче са изпратени общо 225 проби за PCR изследване, от които 27 са на медицинския персонал от неврологичното отделение на областната болница, които са отрицателни. Извършени са 316 бързи теста, от които има само 8 положителни – един на IgM и седем на IgG антитела.

„На основание Заповед 333 на Министъра на здравеопазването бяха изпратени 89 контролни проби за PCR изследване на позитивни на COVID-19 от община Доспат. От тях повторно положителни резултати имат 16, които не се съобщават като новооткрити и оттам идва разликата в броя на тези, които сме съобщили и общия брой на положителните“, посочи шефът на РЗИ-Смолян д-р Мими Куатева.

В крайна сметка, със същата министерска заповед се променя действащата разпоредба за 28-дневна карантина на позитивни лица и домашна изолация на дехоспитализирани лица. От 28 дни тя се променя на 14 дни.

Напомняме, че грешни се оказаха и резултатите от много други населени места в страната. Така 7-те сочени за заразени служители в община Благоевград, заради които сградата беше затворена няколко дни, се оказаха с негативни тестове за Covid-19.

По-рано пък се разбра, че РЗИ Перник са набедили учителка от детска градина Родолюбче в града, че е заразена и след като джипито ѝ я е посъветвало да си направи повторен тест, след който се е оказала отрицателна. Скандалното е, че от РЗИ Перник са ѝ казали, че „личният лекар разпространява невярна информация и да спре да общувам с него“.

Припомняме, че и 3 софийски учителки бяха обявени за заразени, а се оказаха негативни предишната седмица.

Преди дни МЗ също признаха и опровергаха изнесената по-рано информация. Оказа се, че медицинските лица с доказан коронавирус са 6, а не 21, както се твърдеше по-рано.

Причината Националната информационна система да отчита 21 случая на COVID-19 при медицински персонал е, че на 22 юни, в системата е отразена професията на регистрирани вече случаи за периода 17-21 юни, обясняват от ведомството на Кирил Ананиев.

Корекциите на съответните статуси са извършени от регионалните здравни инспекции. 15-те случая са на лекари, медицински сестри, санитари и друг болничен персонал в областите: София-град, Софийска област, Кюстендил, Кърджали, Плевен, Добрич и Сливен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене