Окръжен съд – Благоевград отказа да отмени гаранцията от 15 000 лв. на Венци Мишката за поръчителството на палежа на 4 автомобила

Окръжен съд – Благоевград отказа за измени паричната гаранция от 15 000 лв. на криминално проявения благоевградчанин Венцислав Сотиров-Мишката, която му бе определена при разследването за поръчителството на палеж на 4 автомобила, за което има висящо дело в Районен съд. Адвокат Пенко Ненов обжалва паричната гаранция с мотива, че подзащитният му има затруднения с обслужването на ипотечен кредит.

Окръжните магистрати отказват да изменят паричната гаранция, както е направил преди това Районният съд. В съдебното определение се посочва, че Венцислав Сотиров има персонална охрана срещу заплащане, както и че е дал заем от 39 300 долара, т.е. едва ли има парични затруднения. Определението е окончателно.

Припомняме, че Венцислав Сотиров, който на последните избори бе кандидат за общински съветник,  е подсъдим по обвинение, че е поръчал палежа на автомобили на роднини и съдружници на безследно изчезналия Кирил Цветанов-Буята, след като не пожелали да му върнат дълг от 100 000 долара, които бил дал приживе на боса от СИК. Според обвинението огнената поръчка е изпълнена от криминално проявения благоевградчанин Спас Покровнишки, който я приел не директно от Мишката, а от неговия авер Николай Атанасов. В периода от 05.07.2014 г. до 22.08.2014 г. той бил уговорен от В. Сотиров и Н. Атанасов да запали чуждо имущество със значителна стойност. С обещание за парична облага, Спас Покровнишки бил склоняван да залее със запалителна течност автомобилите и да драсне клечката. За тази „работа“ щял да получи по 1000 лева за всяка запалена кола.

В периода от 14.07.2014 г. до 22.08.2014 г. в Благоевград са запалени четири автомобила – „Мерцедес С 220 ЦДИ“, „Мазда 2“, „Пежо Партнер“ и „Рено Меган“, собственост на Иван Кюров, на дъщерята на ресторантьора Красимир Николов – Павлина, на вдовицата на Буята – Мария, и на нейния баща Аспарух Благов. Всичките палежи били извършени през нощта. Общата стойност на унищоженото чуждо имущество възлиза на 21 530 лева.

Венцислав Сотиров е обвинен като поръчител на база свидетелски показания на Спас Покровнишки и Николай Атанасов, които също за подсъдими за палежа – единият като извършител, а другият като подбудител.

Окръжен съд - Благоевград отказа да отмени гаранцията от 15 000 лв. на Венци Мишката за поръчителството на палежа на 4 автомобила снимка 1

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене