Без категория

Увеличиха капитала на болницата в Гоце Делчев с близо 3 000 000 лева

болница

От 344 000 лева капиталът на МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев от вчера възлиза на 3 169 150 лева. Увеличението стана факт с решение на Общинския съвет във връзка с изпълнението на проекта, спечелен от администрация за оборудване на здравното заведение.

С решението си местният парламент прехвърли в активите на болницата новата апаратура от спечелените общински проекти, която според оценката на лицензираните вещи лица е на стойност 2 825 150 лева.

На 7-и февруари тази година министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева от кабинета на Пламен Орешарски заедно с кмета Владимир Москов, депутата Тодор Радулов и председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев преряза лентата на модернизираната болница в Гоце Делчев, която същия ден бе осветена от Неврокопския митрополит Серафим.

„От 35 години за първи път се купува ново медицинско оборудване в нашата болница. То ще гарантира професионалното лечение на пациентите“, заяви при официалното откриване градоначалникът Москов.

Проектът, който нареди лечебното заведение в Гоце Делчев на едно от първите места в страната по модерно оборузване и подобряване на цялостната база, бе финансиран с над 3 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“.

Благодарение на проекта в болницата бе доставена новата високотехнологична медицинска апаратура за образна диагностика, лечение и лабораторни изследвания.

Община Гоце Делчев осъществи и друг проект по „Трансгранично сътрудничество“, чрез който също бе доставено медицинско оборудване за МБАЛ „Иван Скендеров“.

В общинската болница работят 38 лекари специалисти. Средната заплата е около 730 лева. Здравното заведение има вече над 98 сключени клинични пътеки със здравната каса, а над 7 000 годишно са обслужваните пациенти от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен.

От тази година за първи път общинската администрация финансира обучението на трима млади лекари, които след четири години ще се върнат на работа в гоцеделчевската болница. Това са д-р Ангел Тонгов, който специализира педиатрия, д-р Емине Ролева – ендокринология, Румяна Хаджиева – акушерство и гинекология.

И на тримата община Гоце Делчев поема таксите за обучение, като им осигурява и по две минимални работни заплати. Още преди няколко години в грижите си за здравето на хората и положителното развитие на болницата Общинският съвет прие решение за привличане на млади лекари, на които администрацията да поеме жилищните и битовите разходи./Инфомрежа/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене